Передплата 2024 «Добра кухня»

«Попалились» на підвалах

Із семи шкіл, які перевіряли на готовність до нового навчального року, у чотирьох призначили повторну перевірку

Впродовж 13-19 серпня управління освіти Львівської міськради перевіряє, чи готові школи приймати учнів. «Управління освіти створило групи для вивчення готовності навчальних закладів до роботи у новому навчальному році. До груп, що перевіряють, входять керівники навчальних закладів, відділів освіти, інженери господарських груп та заступники директорів навчальних закладів із господарської діяльності»,— повідомили в управлінні освіти Львівської міськради. Як ці групи діють на практиці, з’ясовувала журналіст “ВЗ”.

Долучилася до групи, керівником якої була директор львівської спеціалізованої школи “Надія” Ірина Хміль. Окрім неї, учасниками групи були: начальник відділу освіти Галицького району Леся Васюта, директор спеціалізованої школи №37 Володимир Оверко, директор школи №47 Петро Стефанишин, в.о. директора спеціалізованої школи №52 Анна Павлик, завідувач господарської частини школи-інтернату №2 Віктор Леськів та начальник господарської групи відділу освіти Залізничного району Наталія Файтас.

“Це вдруге у Львові діють такі перевірки, — розповіла “ВЗ” Ірина Хміль. — Вони є ефективними, бо директори можуть побачити заклади своїх колег, подивитися на підготовку їхніх шкіл до нового навчального року, дізнатися, як допомагають учительські та батьківські колективи. Можемо запозичити новації та поділитися досвідом. Цьогоріч особливу увагу звертатимемо на безпеку учнів”.

“Такі групи створено для того, щоб директори не звинувачували управління освіти в необ’єктивності перевірок, а, навпаки, могли обмінятися досвідом з колегами, виправити недоліки”, — пояснила “ВЗ” начальник відділу освіти Галицького району Леся Васюта.

...У той день група мала перевірити сім шкіл, тож стартували ми о 8.15 ранку. Приватна школа “Брати Ізраїлю”, що на вулиці Довженка, 12. Адміністратор закладу Олена Форманчук розповіла, що у школі навчається 40 дітей. В середньому наповненість класів — 6-7 учнів, проте є й такі, де навчається лише одна дитина. Якщо раніше до закладу приймали лише євреїв, то тепер — усіх охочих, адже приватне фінансування вкрай погане. Навчання у “Братів Ізраїлю” безплатне, однак батьки, за бажання, можуть благочинно допомагати.

Під час огляду школи побачили гори неприбраного сміття — дошки, гілки, трава... Насадження ростуть і на будівлі закладу. Підвал неприбраний та захаращений. Адміністрація скаржилася, що через недофінансування у спортзалі немає підлоги. Немає грошей і на заміну 18 метрів труби у підвалі, та й верхні приміщення потрібно відремонтувати. Тож, коли цій школі група призначила повторний огляд, адміністраторка поставилася до цього з розумінням. Запевнила, що до

1 вересня заклад приведуть у порядок. Тільки чи встигнуть це зробити, якщо вчителі виходять з відпустки лише 26 серпня?

Наступний заклад, який оглядова група перевіряла на готовність приймати учнів у новому навчальному році, — школа №96, що по вулиці Довженка, 13. Її директор Богдана Шостак зустріла групу при вході до закладу. Школа велика — три поверхи, два крила (північна та південна сторони), у 31-му класі навчається 802 учні. Налаковані підлоги помиті та напастовані, а специфічного запаху нема, як і нема запаху хлору у чистих туалетних кабінках. Директорка розповіла, що цього року замінили сходову клітку з першого до третього поверху. Зробили це за спонсорські та залучені гроші. Кошторис наразі підраховують.

Приємно вразила шкільна бібліотека із 17-ма тисячами книг, комп’ютерами та зручними диванчиками. Ну просто-таки релакс-зона для учнів. Щоправда, працівники бібліотеки поскаржилися, що треба терміново вікна замінити, бо коли дощі, то протікають. Все впирається у злощасні гроші...

У хімічному кабінеті — інтерактивна дошка, на коридорі — профорієнтаційний термінал. Нещодавно закупили п’ять вогнегасників. У школі не лише класи та коридори почищені та помиті. До нового навчального року готові спортзали, кулінарна майстерня, майстерня з обробки деревини та заліза, майстерня з обробки тканин.

Та чи не найголовніший “пункт програми” — підвал. Цьогоріч підвищену увагу приділяють безпеці школярів, у тому числі місць, де їх можна сховати у випадку надзвичайної ситуації. Підвал школи №96 чистий, зайвих речей майже немає, усе акуратно поскладане, світловимикачі працюють без перебоїв. Вердикт оглядової групи — школа готова до нового навчального року.

Директор середньої загальноосвітньої школи №84, що на вулиці Зубрівській, 30, Юлія Харченко, розповіла, що у закладі навчається 560 дітей. У школі є гурток китайської, музей взірців ікон Пресвятої Богородиці, відпочинкова кімната для вчителів. У молодших класах — різнорівневі парти (висота їх та стільців регулюється. — Авт.). Один такий комплект коштує близько 800 гривень.

Кабінети та коридори у школі чисті, щоправда, у деяких місцях трохи “ходить” паркет, лампи почищені не усі. А у підвалі комісія знайшла гору дощок, залізних труб та десятки старих вікон, які забирають чималу площу цього приміщення. Директор пояснила, що викинути вікна, які є комунальним майном, вона не може. Шукає школи, які б могли забрати ці вікна і підписати акт прийому... Саме через стан підвальних приміщень комісія і не ухвалила, що школа готова приймати учнів у новому навчальному році. Призначили повторну перевірку — на цей раз жодних дощок та вікон.

За словами директора авторської школи “Тривіта”, що на вулиці Зубрівській, 1, Галини Станіславської, частину приміщення вони орендують у СЗШ №72. У закладі навчається 350 дітей з 1-го до 9-го класу. У “Тривіти” підвалу нема, кабінети чисті і провітрені, коридори помиті. Висновок комісії — школа готова приймати учнів. Виходить, нема підвалу — нема проблем?

Незважаючи на те, що у школі №72 класи та коридори теж чисті, через захаращений підвал комісія призначила повторний огляд. Директор цього закладу Валерій Машлянка пообіцяв, що до нового огляду встигне привести підвал у нормальний вигляд, щоб першого вересня прийняти 403 учнів.

У початковій школі “Первоцвіт”, що на вулиці Монастирського, 9, у 16 класах навчається 480 діток. Її директор Орест Рачкевич пожартував, що сам “гірше усякої перевірки”. Напевно, воно так і є — провітрені, чисті і світлі класи та коридори, ошатний музей народознавства, невелике, проте прибране і освітлене підвальне приміщення. Комісія вирішила, що “Первоцвіт” до навчального року готовий.

Коли поверталися із початкової школи, яка неподалік СЗШ №84, побачили, як працівники розчищають підвал...

Останньою школою у списку того дня був заклад №95, що на вулиці Кавалерідзе, 15. Заступники директора Ірина Некрасова та Оксана Скорохода розповіли, що у школі навчається 27 діток із особливими освітніми потребами. У закладі обладнані пандуси та переобладнані туалети на першому поверсі, є спеціальна кімната, де з дітками займаються психологи. А всього у школі

553 учні. Заклад прибраний, охайний, однак підвали перевірки не пройшли. Потрібен повторний огляд.

оглядова група перевіряє кожен закуток
оглядова група перевіряє кожен закуток
клас готовий для усіх учнів
клас готовий для усіх учнів
у школі — сучасний стоматологічний кабінет
у школі — сучасний стоматологічний кабінет

Схожі новини