Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пенсії в Криму видають рублями, які в Росії вже не ходять

Кримський біженець про те, як, залишившись українським громадянином, фактично позбувся прав на своє майно, і чому варто наглухо закрити кордон з Кримом

Кримчанин Сергій К. прийшов до редакції випадково — не знав, куди звернутись, аби знайти житло у Львові чи поблизу. Роботу у Львові він уже має, а от з житлом сутужно. А він хоче забрати з Криму до Львова дружину з двома дітьми, які поки у безпечному місці в горах. Та найбільше переживає за своїх коней — двох породистих арабських скакунів, яких невідомо як вивезти з півострова. Розгублений чоловік показує фото красивого коня — каже, коштує такий 400 тисяч гривень. Коні — його найбільше захоплення, але змушений був кинути їх на знайомих. Його сім’я має два будинки — один у Сімферопольському районі, другий — біля Ялти. І от тепер, розмінявши п’ятий десяток, змушений кинути все і їхати в чуже місто практично без копійки в кишені — заощадження, що мали в банку, заблоковані.

—Коли їхав сюди, дванадцять годин простояв на кордоні. У мене забрали два телефони, планшет, комп’ютер та відеореєстратор. Сказали, все це піде на потреби кримської самооборони. Уявіть, що таке везти таких дорогих коней з документами. У мене їх просто відберуть, — каже пан Сергій. Просить не називати прізвища, бо рідні поки ще в Криму. І так люди Аксьонова закидають його есемесками з погрозами, бо він “поїхав до фашистів”. — Ви собі навіть не уявляєте, що зараз твориться в Криму! Телебачення цього не показує. Зараз у Криму промишляють банди — пацани по 18-20 років з битами і пов’язками самооборони, які нібито охороняють порядок. Ця самооборона всюди, особливо ходять по ночах. На кожному повороті стоять три-чотири автоматники, кілька молодиків з битами і один даішник. В українській фуражці, але він служить Росії. Міліція вся перейшла на бік РФ. Вони зрадили свою батьківщину. Новий прокурор Криму... Коли вона читала свою “промову”, по боках стояли два автоматники, які змушували її читати, що написано.

— Тобто автомати були націлені на неї?

— Так. Але на відео цього не видно. Видно тільки, як у неї очі бігають — вона дивилась на автомати. Тому і голос такий. І читала все, що треба було. Вона залякана, тому й виконує всі накази Аксьонова і Константинова. До речі, моя дружина не один рік працювала у фірмі Константинова. У нього були величезні борги — мільйони чи навіть мільярди. Тому йому запропонували здати Крим, а взамін нібито спишуть ці борги.

— А як населення сприймає нові порядки?

— Дуже серйозна пропаганда йде. По-перше, телеканали — тільки російські. А вони показують зовсім іншу картинку. Якщо насправді українці змушені захищатись, то вони показують, це українці нападають на росіян, на російськомовних, і ті змушені захищатись. Люди поки що вірять, що все ще буде добре. Продукти уже подорожчали десь відсотків на 80%. Росіяни приїжджають скуповувати продукти, бо тут дешевше. З пенсіями перебої. Декому видають пенсії рублями 87-89-го року випуску. В Росії такі вже не ходять. Люди штурмують паспортні столи, щоб відмовитись від російського громадянства. Аксьонов каже, що відмовились лише три тисячі осіб, інші — ні. Не вірте цьому. Моя дружина стоїть у черзі на відмову від російського громадянства — вона тисяча якась-там. А в день паспортний стіл приймає не більше як 50 осіб. З іншого боку, я відмовився від російського громадянства, і тепер не можу постійно перебувати у своєму ж домі. Тобто три місяці я можу жити вдома, через три місяці — мушу виїхати з Криму і жити невідомо де. Українських документів, які посвідчують право власності, не визнають. Коли я відмовлявся від громадянства, начальник паспортного відділу особисто сказав — у вас місяць на роздуми, можете їхати з Криму, ми знайдемо, кого поселити у ваш будинок.

— Правда, що у тих кримчан, які отримали російські паспорти, прописка може бути в Магаданській області чи в Красноярському краї?

— Я таких паспортів не бачив. У тих паспортах, які мені показували знайомі, ні прописки, ні адреси немає. Вказано лише, що ви громадянин РФ.

— Чому, на вашу думку, так спокійно проковтнули приєднання до РФ кримські татари?

— Я дуже добре знаю всі кримські гори, стежки. Зараз там вже з десять тисяч татар в партизанах. А в Криму надто багато зброї. Аксьонов грається з вогнем. Якщо татари піднімуться, вони зметуть все. Люди Аксьонова погано ставляться до кримських татар, оскільки вважають, що Крим — російський. Свого часу їх уже вигнали з Криму за те, що вони начебто співпрацювали з окупантами. 18 травня якраз буде чергова річниця депортації кримських татар. Щороку кримські татари з усіх регіонів з’їжджаються, організовують ходу. Не дай Боже, Аксьонов зірве цю зустріч... Кримські татари, а їх понад 300 тисяч осіб, піднімуть такий бунт... З їхніх настроїв відчувається, що скоро почнеться відкрите протистояння.

— Українці Криму готові стати на бік татар?

— На їхній бік, мені здається, готові стати більшість людей Криму. От зараз чекають туристичного сезону. Його не буде. Торгувати люди не мають права, займатись бізнесом — не можна. Штрафи за незаконну комерційну діяльність (наприклад, з того, хто здає квартиру туристам) величезні — від 500 тисяч рублів і вище. Пішов на пляж торгувати — штраф. Кримчани, навіть ті, які за Росію, не врахували одного — у РФ малого бізнесу нема. А весь Крим — це малий і середній, переважно нелегальний, бізнес. Тепер все це ліквідують — залишиться тільки великий бізнес. Хочеш торгувати — плати податки. Не хочеш платити податки — плати штраф.

— Як думаєте, Донецьк та Луганськ чекає доля Криму?

— Важко сказати. Зараз варто повністю закрити кордон з Кримом. Нині Аксьонов щодня відправляє на материк

100-200 людей. Йдуть і боєприпаси. Потяги начебто перевіряють, але все ж не перевіриш. Тому хоч якийсь час до Криму і назад не варто пускати жодних потягів, жодного транспорту, щоб ця російська зараза не просочувалась на материк. Поки кордонів не закриють, ситуація на південному сході не заспокоїться.

Схожі новини