Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Під час толоки школярі зібрали 500 пляшок з-під горілки

Сміття із сільських узбіч ледь умістилося на чотирьох підводах

Школярі Рогачинської школи на Бережанщині, з ініціативи місцевої сільради і дирекції навчального закладу, разом з депутатами прибрали кілька кілометрів основних доріг, якими ходять на науку. Зібране сміття місцевий фірман Іван Проскуренко вивіз за чотири рейси.

школярі
школярі

-Наші учні зі села Волиці, які через гору ідуть вчитися до Рогачина, не раз казали: здалось би прибрати дорогу, бо на ній надто багато сміття, — розповідає вчитель інформатики, сільський депутат Роман Перунов. — Потім виникла ініціатива, щоб учні з різних сіл очистили ділянки своїх маршрутів у школу. Як тільки потеп­ліло, старшокласники взялися за роботу…

Місцевий війт Орест Нич подбав про рукавиці, мішки для юних помічників. Одні з них пішли збирати непотріб у напрямку від урочища Кулачівки до Рогачина, інші — від Дубрівки до Волиці.

Ще інші — від сільської пилорами до початку сусіднього села, від склозаводу до мікрорайону Містечка. Сміття було так багато, що мішків не вистачало. Підбирали не стільки упаковку від сухариків і фантики від цукерків, які розкидали їхні ровесники, пластикові пакети, а, здебільшого, пляшки з-під спиртного. За словами сільського голови, в одному місці, де любителі оковитої робили «привал», надибали півтисячі штук цієї тари. Діти обурювалися: як так можна було?!

— Коли ми обговорювали питання про благоустрій, попередили батьків, що кличемо на толоку дітей без примусу, — розповідає Орест Нич. — Школярі залишилися задоволеними виконаною роботою, запитували, коли ще буде такий суботник. Обов’язково віддячимося нашій юній зміні. А дорослих попросимо, щоб більше не завдавали своїм дітям таких клопотів.

Минулої суботи у навколишніх селах знову була толока, головними дійовими особами якої були діти. Перед прибиранням у видних місцях школярі розвісили оголошення-запрошення, закликали односельців зробити у себе так само чисто, як у Європі.

На плечах — рюкзаки з підручниками, у руках — мішки зі сміттям.

В одному місці школярі натрапили на «стоянку» любителів оковитої…

Схожі новини