Передплата 2024 «Добрий господар»

Андрогіни: справді «третя стать»?

Такі люди запевняють, що комфортно почуваються як в жіночому, так і в чоловічому амплуа

Такі поняття, як трансвестити і транссексуали, уже вкоренилися у суспільстві XXI століття. Для одних — це хобі, заробіток, інші приречені жити “не у своєму” тілі. Однак про андрогінів, які гармонійно почуваються на “два статеві фронти”, а тіло хірургічно змінювати не хочуть — нам не відомо майже нічого...

Журналіст “ВЗ” відшукала андрогіна і довідалась, як живуть люди “третьої статі”. Олександр Колодій, якому 24 роки розповів, що чотири роки почувається іншим. Каже, це відчуття було ще до того, як виникло саме поняття “третьої статі”. Операції зі зміни статі хлопець робити не збирається. “Андрогін — це людина (чоловік або жінка), яка наділена зовнішніми ознаками (не плутати зі статевими органами. — Авт.) обох статей. Проте внутрішньо люди третьої статі є або чоловіком, або жінкою, або ж комбінують у собі риси обох статей, — пояснює “ВЗ” андрогін Олександр Колодій. — Від транссексуалів відрізняємося тим, що вони постійно або якийсь тривалий період відчувають невдоволення від власного тіла і статі. Транссексуали хочуть їх змінити. Андрогіни не відчувають жодного дискомфорту з приводу власного тіла чи статі. Ми тільки ззовні наділені ознаками обох статей, всередині залишаємося тим, ким народилися”.

Олександр не вважає, що з ним «щось не так». “Цілком нормально, коли людина почувається собою і не пригнічує себе в собі, — пояснює він. — Я завжди любив незвичність. Ніколи не тягнувся до того, щоб бути жіночним, просто робив те, що мені подобається, змінювався і створював себе. Моє життя, мій світогляд не має нічого протиприродного. Коли я формувався як особистість, постійно відчував нерозуміння до своєї персони. Люди осуджували і заздрили мені. Проте я цього негативу не сприймаю. Ставлюся до всього спокійно, впевнений у собі і можу постояти і за себе, і за близьких мені людей.

Біологічно я чоловік, ним і почуваюся. А зовнішність — це лише образ, стиль життя, який я для себе створив. Моя зовнішність відповідає моїм почуттям, творчості і відчуттю свободи. Для мене немає обмежень, ділення на статі... Зовнішність і сексуальна орієнтація — це різні речі”.

Олександр, який родом із Чернівців, завершив навчання у правничому університеті. Одночасно з навчанням займався різними видами спорту, мистецтвом і музикою. Нині він стиліст-перукар, візажист, модель... Донедавна жив у Києві. Нині мешкає в іспанському місті Малага. Каже, тут йому комфортно розвиватися в особистісному та кар’єрному плані, творити, йти вперед.

“Не ставлю перед собою рамок у плані одягу та косметики, — продовжує розмову Олександр. — Віддаю перевагу стилю унісекс. Щодо косметики, то не вважаю, що вона є тільки жіночою. Косметика — незалежний термін. Її можуть використовувати як жінки, так і чоловіки. Косметика — це одне з головних і доступних способів для створення чи підкреслення будь-якого образу. Кожен має право використовувати її з відповідною метою. І я теж. На одяг, косметику та аксесуари витрачаю багато коштів. Це завжди недешеве задоволення. Створення та підтримання образу або часті його зміни вимагають багато грошей.

Як на мій стиль життя реагує оточення? Кожен по-своєму. Бувають негативи та нерозуміння.. Попри це, мені вистачає підтримки, уваги і поваги. Близькі з моєю андрогінністю змирилися, проте не завжди згодні з моєю думкою і баченням... Найголовніше те, що поруч зі мною є ті люди, які мене розуміють, присутність яких має для мене значення, і навпаки. Є серед мого середовища і знайомі-андрогіни. Проте спілкуюся з ними лише з творчою метою або для налагодження нових знайомств”.

Наразі серце Олександра порожнє. Після тривалих і серйозних стосунків він розійшовся з дівчиною, яка, втім, розуміла його андрогінність. Тепер хлопець перебуває у любовній паузі. “Майбутнє бачу щасливим, — зізнається андрогін. — Хочу бути батьком (навіть з іменами майбутніх дітей майже визначився, — Авт.). Якщо буде така можливість, дітей хочу не лише власних, думаю про всиновлення. Бажаю подарувати щасливе життя хоча б одній дитині, яка потребує сім’ї, ніжності і любові...”

Коментар для «ВЗ»

Георгій СЕЛЮКОВ, сексопатолог

У міфології андрогінами називали людей, які поєднували у собі і чоловічі, і жіночі риси. У сексології цей термін взагалі не використовують. Андрогінністю я б радше назвав самодіяльність якоїсь групи людей, яким сподобалося так себе позиціонувати. Не розумію, який сенс вкладають ці люди у поняття андрогінність. Здається мені, що це просто модне захоплення, довільне використання міфологічного терміну, який сподобався, і не більше того. Є андролог — лікар, який займається чоловічою статевою сферою, андрогін — це чоловічий статевий гормон. А термін андрогінність, ще раз повторюю, притягнутий за вуха — для того, щоб якось маніпулювати думкою суспільства.

Довідка «ВЗ»

Трансвестити — люди, які утверджуються соціально, культурно і політично та/або отримують сексуальну насолоду від копіювання одягу і манер поведінки протилежної статі.

Транссексуали — це люди, які почуваються чоловіками у жіночому тілі або жінками у чоловічому. Невідповідність між статевими ознаками та власною психологією спричиняє душевні муки таких людей. Нерідко ситуація може закінчитися самогубством. За сприятливих обставин — зміною статі за допомогою хірургічної операції.

Гермафродити — люди, які мають і чоловічі, і жіночі статеві органи.

Андрогіни — люди, які наділені зовнішніми ознаками обох статей або позбавлені яскраво виражених ознак однієї зі статей. Найвідоміші моделі-андрогіни: австралієць сербо-хорватського походження Андрій Пежич, росіянин Данило Поляков, данець Крістіан Бріль, італієць Роджер Гарт, бразилійка Леа Ті (Леонардо Церезо).

Фото з соціальної сторінки Олександра Колодія