Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Швачками-столярами бути не хочуть...

В Україні дефіцит робітничих професій: тільки 15% випускників шкіл йдуть у ПТУ

Після завершення навчання у школі 85% випускників вступають до вузів для отримання професій, пов’язаних з керівними або консультативними посадами. І тільки 15% школярів збираються навчатися робітничих спеціальностей. Про це повідомив міністр освіти України Дмитро Табачник.

За словами міністра освіти, влада України стурбована такою ситуацією і намагається підвищити престиж училищ. Усього в Україні функціонують 987 училищ, у яких навчаються 388 тисяч 500 осіб. Торік ці училища підготували 5 тисяч 500 фахівців. Особливо потрібні компетентні люди у металургії, машинобудуванні, хімії та будівництві.

“Ситуація із непрестижністю робітничих професій повторюється із року в рік, — розповідає “ВЗ” директор Центру освітнього моніторингу Павло Полянський. — Якимись адміністративними чи іншими управлінськими кроками ситуацію змінити неможливо. Камертоном зміни цих співвідношень є привабливість професії. У це поняття вкладаю кілька сенсів — престижність з точки зору статусу людини у суспільстві та заробітна платня і соціальний пакет, що його пропонує роботодавець”.

За словами пана Полянського, ситуація зміниться тоді, коли матеріально і морально стане престижно та вигідно бути представником робітничої професії. Закінчивши училище, випускник матиме хороші шанси працювати за обраним фахом. Водночас зарплата молодого фахівця повинна бути такою, щоб той зміг забезпечити себе та свою родину.

“Фахівці повинні бути забезпечені технологічно, а не просто лопатою і ломом, — продовжує розмову директор Центру освітнього моніторингу. — Чому нині платять таку мізерну зарплату спеціалістам робітничого спрямування? Хоч “текучка” кадрів і висока, проте людей, які зголошуються працювати за копійки, наразі достатньо. Лише коли таких людей стане менше, працівники стануть більш вибагливими у плані зарплати та кар’єрного росту, роботодавець змушений буде піти їм на поступки”.

...Переглядаючи сайти-пошуковики роботи, від пропонованих зарплат столярам-швачкам... плакати хочеться. До прикладу, заробітна плата столяра коливається у межах 1218-2200 гривень, теслі — 1880-1900. Трохи більше пропонують швачкам — 1500-3000 гривень, ковалям-штампувальни­кам — 3500-4000. Не дивно, що заводи закриваються, маститі професіонали за дві тисячі гривень не хочуть гнути спину увесь день, а молодих випускників, яких ще вчити і вчити за станками працювати, роботодавці не дуже поспішають приймати на роботу.

Схожі новини