Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пампухами годували, глінтвейном зігрівали, вертепом розважали...

У період Новорічно-Різдвяних свят Львів відвідали 120 тисяч туристів

Різдвяні свята у Львові мають особливий шарм, галицьку атмосферу гостинності, стародавні традиції. Свято пампуха, Різдвяний ярмарок, фестиваль вертепів, колядки, урочисте встановлення дідуха... Ці заходи збирають у Львові тисячі туристів — не лише з України, а й з усього світу. На Різдво на площі Ринок та прилеглих вулицях ні просунутися, ні пройти! Туристи смакують глінтвейном та пампушками, придбаними на Різдвяному ярмарку, відвідують міську ялинку, музеї, вивчають традиції святкування. Журналіст “ВЗ” дізналася, скільки гостей відвідало Львів у період Новорічних та Різдвяних свят (з 30 грудня по 7 січня), поспілкувалася з гостями міста та працівниками туристичної галузі.

У хоровому флеш-мобі, що відбувся на сцені біля ялинки на проспекті Свободи, взяли участь дві тисячі людей. Почали з виконання відомої колядки «Бог Предвічний народився», потім виконали одну з італійських різдвяних пісень. На Святі пампуха відвідувачі щорічно з’їдають 50 тисяч пампухів. Це свято зібрало на сцені найкращі вертепи Львова, які показали вистави, колядували, прославляючи народження Христа. Кожен охочий спробував свої сили у конкурсах на наймилішого ангела, найкапоснішого чортика, найкращу господиню та... найшвидшого пампухоїда.

За підрахунками експертів туристичної галузі, цього року на Різдвяні свята до Львова мало приїхати 300 тисяч туристів. Та через політичні події, зокрема Євромайдан, чимало гостей вирішили святкувати вдома. Мовляв, краще перестрахуватися, щоб не стати жертвою можливих провокацій... Як сказав “ВЗ” президент Львівського туристичного альянсу Олег Засадний, серед туристів, які відмовилися від поїздки у Львів, — шкільні групи зі Східної України. Постаралася місцева влада, яка тиснула на директорів шкіл, вимагала не пускати дітей до Львова. А дарма, у місті Лева завжди гостинно зустрічають туристів!

Як повідомили “ВЗ” у Львівському центрі туристичної інформації, в період Новорічно-Різдвяних свят Львів відвідали 120 тисяч туристів. До закінчення циклу Різдвяних свят (19 січня) очікують 230 тисяч. Торік на Різдвяні свята Львів відвідало близько 180 тисяч людей. З 31 грудня 2013 року по 7 січня 2014 року до туристичних центрів міста звернулися по допомогу 1295 осіб. Торік в цей період звернулася 991 особа. “Усі заклади (готелі, хостели, квартири) мали стовідсоткове завантаження, — розповіла “ВЗ” заступник начальника управління туризму Львівської міської ради Галина Гриник. — Здебільшого це гості з Росії, Білорусі, Східної та Центральної України. Серед туристів переважає частка індивідуальних гостей. Середня тривалість перебування туриста у Львові — три дні. Під час свят у центрі пройти було неможливо — багато гостей зі Східної України, Києва, Росії. Усі в захопленні від вертепів, звіздарів, коляди”.

Як розповіла “ВЗ” піар-менеджер холдингу емоцій “!Фест” Христина Тузяк-Шабат, під час свят усі ресторани, кафе “!Фесту” були заповнені вщерть. Найбільш популярною серед гостей була “Криївка”. До неї черги простягалися аж до трамвайної колії площі Ринок. У ресторанах була святкова Різдвяна вечеря. Найбільше відвідувачів було зі Східної України та Росії.

“На вулиці Друкарській ми організували “живу шопку”, де серед різдвяних героїв був і “Беркут”, — продовжує пані Христина. — Вона викликала велике зацікавлення серед туристів. Фотографувалися на згадку”.

Маркетолог, піар-менеджер готелю “Дністер” Софія Байса повідомила, що під час Новорічних та Різдвяних свят усі номери готелю були заповнені. Цінова політика в період свят не змінилася. Найдешевший номер — 600 гривень, найдорожчий — 1500.

Журналіст “ВЗ” поспілкувалася також з туристами, які щороку приїжджають до Львова на святкування Нового року. 45-річний житель турецького Стамбула Фергат приїхав з десятьма друзями до Львова на п’ять днів. Новий рік зустрічали в одному з ресторанів міста. За святкову вечерю та новорічну програму заплатили 800 гривень з однієї особи. Мешкали у тризірковому готелі на вул. Шевченка. “Приїжджаємо до Львова на зимові свята уже три роки, — розповідає Фергат. — Ваше місто — красиве: архітектура, дівчата, нічні клуби, вулички старовинного центру. У кав’ярнях замовляємо каву, солодощі, борщ, голубці. Подобаються ваші глінтвейн, горілка, шампанське. Ваша кава навіть трохи смачніша за турецьку. Також відвідали кафе у Львові, які відкрили турецькі бізнесмени. Ходив з друзями на Різдвяний ярмарок, купив пампухів, пряників, сувенірів”.

42-річний італієць Даніелє та його друг 38-річний Аберто приїжджають до Львова на новорічні свята другий рік. Зустрічають свята у нічному клубі, що в центрі міста. За святкування платять 700 гривень з однієї особи. Італійці також вірять у забобон, що як Новий рік зустрінеш, так його і проведеш... “Нам цікаво зустрічати Новий рік саме в Україні, бо тут є на що подивитися, — ділиться враженнями Даніелє.- Кожна вітрина — як витвір мистецтва. Новорічна ялинка в центрі просто красуня. А ще тут багато святкових заходів, яких не побачиш в Італії, — колядники, атракції. Нам подобаються львівські пампушки, глінтвейн, вертепи. Закуски у вас дешеві і дуже смачні. У Львові можна і гарно повеселитися, і набратися незабутніх вражень на весь рік”.

Схожі новини