Передплата 2024 ВЗ

Гранат – на щастя, капуста – на гроші, макарони – на довголіття

Які продукти поставити на святковий стіл, аби рік виявився вдалим?

Зустрічаючи Новий рік, уявляємо, що вступаємо до нової фази життя. Кортить зробити все, аби наступний рік був щасливим та кращим, ніж попередній. Майже кожна країна має “щасливий” продукт, який радять з’їсти у казкову ніч на удачу. А якщо зібрати “чарівні” страви з усіх куточків землі на своєму святковому столі?

Вважається, самонавіювання має неабиякий вплив на долю, оскільки думки володіють здатністю матеріалізовуватися. Дієтолог Оксана Парна каже, що продукти, які радять їсти “на удачу” у різних країнах світу, — корисні, тож їхня присутність у новорічному меню у будь-якому разі не завадить.

Капуста.Німці радять споживати будь-які її сорти (окрім червоного), додаючи зелень та листя салату. Причина криється у кольорі, подібному до доларових купюр. Вважається, розмір прибутків у наступному році прямо пропорційний до кількості спожитої вами зелені у ніч бажань. Оксана Парна зазначає: достатня кількість капусти допоможе уникнути зайвих жирових відкладень, які загрожують вам під час свят, а також забезпечить організм великою кількістю антиоксидантів, що “вимивають” алкоголь та інші шкідливі речовини.

Довгі макарони.У Японії та Китаї довгі сорти вермішелі символізують довголіття. Важливо зварити їх цілими, не ламаючи. Приготуєте продукт самостійно чи купите у магазині — не має значення. Бажано надати перевагу виробам “твердих” сортів. Вони містять менше жиру, безпечніші для фігури, забезпечать вас хорошим настроєм та енергією на цілу ніч. Будь-яка страва з макаронів — калорійна, тож захистить вас від переїдання.

Свинина і випічка у формі поросят.У Стародавньому Китаї свиней вважали символом чоловічої сексуальної енергії, родючості. І досі у Країні сонця, що сходить, радять з’їсти у Новорічну ніч свинину, аби фортуна, оптимізм та заможність були на вашому боці. Зі свинини можна приготувати безліч смачних страв, однак зловживати ними — шкідливо. Щоб не налягати на жирне м’ясо, альтернативою стане випічка у формі поросят. Цукор та вітаміни групи В позитивно вплинуть на роботу мозку.

Виноград. В Іспанії існує звичай: під бій курантів необхідно встигнути з’їсти 12 виноградинок. Ці ягоди вважають символом багатства, родючості та достатку. У християн виноградна лоза асоціюється з духовним відродженням. Кожна ягода — запорука благополуччя на кожен місяць року. Бажано обирати солодші сорти, оскільки вони уособлюють радість життя.

Кукурудза.Хліб, коржі, чіпси та інші вироби з кукурудзяного борошна рекомендують включати до святкового меню у південних регіонах США. Кукурудзу вирізняє насичений колір золота, а значить — така випічка має привернути багато грошей.

Гранат.У всіх східних країнах екзотичний плід завжди прикрашає стіл, особливо — новорічний. Недаремно, адже він — емблема сонця та символ щасливого життя, пристрасного кохання. Через яскравий колір, що нагадує кров, у Давній Греції продукт вважали джерелом невичерпної життєвої енергії. Фрукт багатий на вітамін С, калій, кальцій, магній, натрій. Отже, за кількістю корисних речовин він — ідеальний продукт, на який під час застілля можна “налягати” без обмежень.

Оселедець.Через те, що смаколик вирізняє сріблясте забарвлення, яке нагадує колір монет, скандинавські народи називають його продуктом заможності. Риба — символ родючості та достатку у більшості країн світу. Бажано, аби містила ікру: подейкують, кожна ікринка збільшує шанси на щастя та достаток.

Рецепти від «Високого замку»

У передноворічну ніч ми завжди чекаємо чогось незабутнього і особливого. Мабуть, тому Новий рік — улюблене свято для багатьох. Стіл накривають по-особливому, пригощають гостей новими стравами, щоб рік розпочався з нових відчуттів та емоцій. «Високий Замок» пропонує вам свій варіант новорічного столу. Радимо скористатися нашими «фірмовими» рецептами.

Салат «Підкова» з яблучним майонезом

500 г вареної курячої печінки, 4 варені морквини, 4 варені яйця, 2 цибулини, 4 ст. ложки консервованого горошку, маслини і горошок — для прикрашання.

Натерти на тертці печінку, варену моркву, окремо білки і жовтки. Цибулю нарізати тонкими півкільцями і обсмажити до золотистого кольору. Викладати шарами у формі підкови, ледь змащуючи майонезом. Прикрасити маслинами і горошком.

Домашній яблучний майонез: 2 кислі яблука, 100 мл оливкової олії, 2 ч. ложки гірчиці, 1 ч. ложка яблучного оцту, 1 ч. ложка цук­ру, 1 ч. ложка солі, перець білий мелений.

Яблука почистити і нарізати часточками. Додати оцет, цукор і тушкувати під кришкою, помішуючи, поки яблука не будуть легко розтиратися ложкою на пюре. Остудити. Потім яблука збити в блендері. Додати сіль, гірчицю, перець, ледь збити. Продовжуючи збивати, цівкою вливати олію невеликими пор­ціями.

Вишуканий м’ясний рулет

2 кг свинячої вирізки, 300 г шинки, 2 яйця, 2 груші, 1 солоний огірок, 1 склянка волоських горіхів, біле вино, сіль, спеції, олія.

Вимити м’ясо, витерти рушником. Замаринувати на 2 год. в сухому білому вині з сіллю і перцем. Знову витерти. Гострим ножем розрізати м’ясо у формі «книжки».

Ядра горіхів підсмажити на сковороді 10 хв. Половину перемолоти в кавомолці на дрібну крихту. Змішати мелені горіхи з яйцем на однорідну масу. Додати цілі горіхи, скибочки груш і огірка, знову перемішати, посолити, поперчити.

На м’ясо викласти шар тонких скибочок шинки. Потім горіхову начинку. Скрутити м’ясо рулетом, обв’язати кулінарною ниткою.

Змастити рулети олією, залишити в поліетиленовому пакеті на

10-15 хв. Запікати в духовці при 180°С 1 год. Щоб рулет вийшов більш соковитим, поливати м’ясо соком, що виділяється.

Торт «Нірка»

Тісто:0,5 банки згущеного молока, 1 склянка цукру, пакетик розпушувача (або 1 ч. ложка соди), 2 яйця, 4-5 ст. ложок какао, 1 склянка сметани,

1,5 склянки борошна.

Крем:0,5 літра вершків

33-35%, цукрова пудра, пакетик закріплювача для вершків — за потреби, 3-5 бананів.

Змішати борошно з розпушувачем, цукром, какао. Додати згущене молоко, яйця, сметану, ретельно перемішати. Випікати в змащеній формі при 180°С.

У холодному коржі вибрати середину. Банани розрізати навпіл уздовж і викласти щільно на корж. Збити вершки з цукровою пудрою і викласти на банани, щоб вийшла шапка. Зверху посипати крихтами з вирізаної м’якоті.

Залишити на кілька годин.

Підготувала Роксоляна Гелей.

Схожі новини