Передплата 2024 «Добра кухня»

Шахраї обкрадають навіть рахунки онкохворих

Щоб вкрасти гроші з картки, злочинцям не треба ні самої картки, ні пін-коду — достатньо лише номера вашого телефону

Світлана намагається продати своє весільне плаття. Оголошення з її номером телефону висить в Інтернеті уже довгенько, але особливого ажіотажу нема. І от у неділю нарешті зателефонував покупець. “Сказав, що шукає саме таке плаття для своєї клієнтки. Готовий уже переказати гроші, але може скинути їх лише на картку “ПриватБанку”. Пояснюю, у мене нема рахунку у “Приваті”. Каже, ну то попросіть когось з родичів чи друзів. Взяла номер картки знайомої — продиктувала йому. А він каже, що треба ще дату, до якої картка дійсна. А звідки я знаю, якщо це не моя картка. Каже, ну тоді дайте хоч номер телефону власника картки. Тоді я зрозуміла, що щось тут не те. Але ж якби це була моя картка, я б тут же продиктувала всі дані, які він просив. І позбулася б усіх грошей з рахунку”.

Люди, які щось продають через Інтернет, — ідеальна мішень для шахраїв. Адже номер мобільного телефону є під оголошенням. Шахрай телефонує на нього і просить номер картки, на яку начебто хоче переказати гроші. І все — цих даних йому достатньо, аби зняти гроші з чужого рахунку. Часто шахраям допомагають самі власники рахунків, адже більшості українців бракує елементарної фінансової грамотності. “Мене розвели як ідіота. Аж соромно, — розповідає весільний музикант Микола Гнатів. — Коли нас замовляють на весілля, просимо аванс. Хтось привозить готівку, хтось переказує на рахунок. Подзвонив мені начебто наречений, узгодили дату, навіть репертуар. Взяв номер рахунку — пообіцяв до вечора скинути 1000 гривень авансу. Десь перед шостою телефонує мені жінка, називається працівницею банку. Питає, чи ви очікуєте на переказ тисячі гривень, бо надійшов платіж, але виник­ли якісь проблеми з зарахуванням на рахунок. Каже, треба зробити актуалізацію даних. Уточнила моє прізвище, ім’я, по батькові, назвала точну дату народження. Спитала дівоче прізвище матері, чи був у мене підключений смс-банкінг тощо. Каже, зараз вам на телефон надійде смс з кодом. Збережіть його. Потім мені продиктуєте. Я й продиктував. А через кілька хвилин приходить смс, що з рахунку списали 800 гривень — усі гроші, які там залишались. Ще пощастило, що напередодні купили генератор диму, тому на рахунку багато не було”.

Доходить до того, що шахраї викрадають гроші з благодійних рахунків, на які збирають гроші на лікування важкохворим. Адже в оголошеннях вказують і банківські реквізити, на які благодійники можуть переказати гроші, і номери телефону. На початку року “ВЗ” уже писав, що з рахунку, який переказували гроші смертельно хворій Оксані Сенишин, яка потребувала пересадки легень, вкрали 50 тисяч гривень. Як повідомили “ВЗ” в ГУ МВС у Львівській області, від початку року було кілька випадків, коли крали гроші з рахунків важко хворих дітей. «Є інформація про збір коштів на лікування хворої дитини, де подається номер банківського рахунку, за яким можна переказувати гроші, номер телефону. Шахраї роблять три дзвінки на цей номер з проміжком часу п’ять хвилин, потім поповнюють рахунок телефону на 5 грн. Далі звертаються до мобільного оператора і пишуть заяву про викрадення телефону з таким-то номером. Оператор запитує номери трьох останніх дзвінків і чи поповняли рахунок. Вони називають три номери, з яких дзвонили. У результаті оператор стару картку заблоковує, видає їм на руки нову. Вони йдуть до банкомата, використовують функцію зняття грошей без картки. Вводять номер телефону, їм приходить пін-код. Вони його вводять і забирають кошти», — пояснює схему старший опер­уповноважений з особливо важливих справ відділу боротьби з кіберзло­чинністю Олег Кріп.

Звичайно, тут виникають питання і до операторів, які так запросто блокують сім-картки, не перевіривши, чи їх справді губили. І до банків, які дозволяють знімати гроші з рахунку без платіжної картки. Адже чим простішим для клієнта є доступ до рахунку (послуги “екстрені гроші”, інтернет-банкінг, додатки до смартфонів, які дозволяють керувати рахунком звідки захочеш), тим легше до нього добратись і шахраям.

Що треба знати, щоб не стати жертвою шахраїв?

— Банківські працівники ніякої актуалізації даних по телефону не проводять. Тому, якщо вам телефонують “з банку” і починають вивідувати персональні дані — кажіть, що всі ці дані надасте у відділенні.

— Часто шахраї представляються працівниками банку і кажуть, що потрібно замінити пін-код до вашої картки. Пін-код до картки не замінюють. Навіть якщо ви забули пін-код, то банк видасть вам нову картку з новим пін-кодом, а не змінюватиме старий. До речі, на конверті, у якому видають картку і пін-код, є застереження — що це секретна інформація, і передавати її третім особам, в тому числі і працівникам банку, не можна.

— Щоб переказати гроші на картку, достатньо знати її номер. Тому потенційний покупець не має цікавитись ні терміном її дії, ні пін-кодом.

— Якщо продаєте щось через Інтернет чи газетні оголошення, вказуйте контактний номер, який відрізнятиметься від номера, на який підключений смс-банкінг.

— Якщо загубили картку — відразу телефонуйте у банк і просіть заблокувати рахунок.

Коментар для «ВЗ»

Олег Серга, керівник прес-служби “ПриватБанку”

Технологія “екстрених грошей” — прекрасна послуга, якою щомісяця користуються 300 тисяч осіб. Масові випадки шахрайства з “ЕГ” — це, швидше, історія. Сплеск таких випадків був зафіксований на початку 2012 року. На сьогодні послуга доопрацьована, і ризик потенційного шахрайства фактично усунуто. Ця послуга не дає можливості несанкціонованого доступу до грошей, окрім тих випадків, коли клієнт сам повідомляє шахраям дані своєї картки, суму зняття і секретні паролі на виконання операції.

Замовити послугу зняття грошей у банкоматі без картки може тільки її власник. Як видно з кримінальних справ, шахраї під тим чи іншим приводом змушують клієнта зателефонувати в банк і замовити послугу, а потім передати їм пароль на виконання операції. Інший варіант пов’язаний з підробкою сім-карти телефону, коли шахрай телефонує в банк зі сім-карти дубліката від імені клієнта, попередньо випитавши у нього всі його персональні дані. На жаль, Україна залишається однією з небагатьох країн, де можна отримати дублікат чужого телефонного номера без будь-яких документів.

Колаж Ігоря НЕСТЮКА

Схожі новини