Передплата 2024 «Добрий господар»

Що Форум видавців готує читачам

«ВЗ» пропонує огляд книжкових новинок від видавництв «Піраміда» та «Кальварія»

Щоденники письменників та інші ексклюзиви від видавництва «Піраміда»

Відома письменниця Марія Матіос презентуватиме на Форумі нову повість «Черевички Божої Матері», трагічну буковинську історію червня-липня 1941 року. Іванка Борсук — головна героїня книжки, що перекочувала зі сторінок повісті «Москалиця», у свої дванадцять років розуміє найголовніше: що є Добро і що є Зло…

У лауреата Шевченківської премії Галини Пагутяк у видавництві «Піраміда» вийшло дві книжки. «Кожен день — інший» — це щоденникові записи письменниці за 2011-2012 роки, зроблені під час мандрівок від Урожа і Львова до Єрусалима. Друга — «Записки Білого Пташка», книга вибраного, до якої увійшли «Захід сонця в Урожі», «Кіт з потонулого будинку», «Записки Білого Пташка», «Книга снів і пробуджень»… Відкриває збірку відома Галинина «Автобіографія без дат і майже без фактів».

Віктор Неборак назвав свою книжку «Колишній, інший... Автобіографічний текстиль». Вона містить спогади про дитячі і юнацькі роки автора та «Карбонітський щоденник» — про той час, коли автор викладав українську літературу в одному з донбаських профтех-училищ…

Видавництво презентує видання, яке неодмінно зацікавить інтелектуалів. Дарія Віконська «Джеймс Джойс: Тайна його мистецького обличчя. Жінка в чорному». Вперше за часів незалежної України виходить найповніше видання оригінальних творів малих форм української письменниці 20-30-х років ХХ ст. Дарії Віконської та її знаменита студія про видатного ірландського письменника. Видавець та письменник Василь Ґабор, який упорядкував та відредагував цю збірку, а також написав передмову і примітки, впевнений, що книжка буде цікавою не лише знавцям літератури. За його словами, письменник Роман Іваничук, прочитавши дос-лідження Дарії Віконської, зауважив: «Я тепер почав більше розуміти Джойса»…

Трилогія Богдана Бойчука «Паноптикум ДіПі». Про життя українських емігрантів у повоєнних таборах переміщених осіб (ДіПі) в Німеччині та діпістів в Америці — у гротескно-карикатурному світлі. Окремою книжкою вийшли «Добрані п’єси» Богдана Бойчука.

Видавництво «Піраміда» підготувало ще чимало цікавих видань. Серед них — новий український переклад «Антонія і Клеопатри» Шекспіра, який зробила з оригіналу в його найпершому виданні (1623 р.) Марія Габлевич, та переклад з давньогрецької Алкея («Пісні застольні і повстанські») Андрія Содомори.

Роман польського письменника Міколая Лозинського Reisefieber у перекладі Остапа Сливинського. Книжку «для підлітків від 9 до 99 років» Ольги Ворончихіної «Три монети, щебпак та інші приємності».

Кому припали до душі книжки відомої фінської журналістки і письменниці Анни-Лєни Лаурин, матимуть нагоду прочитати її третю книжку — «Невідома ціна свободи — демократичні революції у Грузії, Україні та Киргизії» (зі шведської переклала Наталія Іваничук).

Ще з цікавого: пригодницький роман Даніеля Кельмана «Обмірювання світу» (з німецької переклав Володимир Кам’янець). Роман Сергія Степи «Дерево Дірака» — про життя українського емігранта-інтелектуала в Угорщині. Спогади відомого українського письменника Остапа Тарнавського «Лiтературний Львiв 1939-1944».

Василь Даниш пропонує путівник по нетрях суспільного порозуміння та ділового успіху «Принципи управління собою та іншими: якщо для вас це має значення».

«Кальварія» здивує Форум дивними історіями Дереша та несподіваним романом Кононенко

Видавництво «Кальварія» хвалитиметься на ювілейному Форумі видавців у Львові новими творіннями Любка Дереша, Євгенії Кононенко, Кшиштофа Чижевського, Тимофія Гавриліва, Руслана Горового…

Родзинкою від «Кальварії» на Форумі видавців стане книжка Любка Дереша «Миротворець». Вона складається з двох повістей та оповідання. «Миротворець» — це дивні історії, сумні та загадкові, лейтмотив яких — філософська думка, що «генії та герої завжди самотні...». «Мені часом здається, що література існує для того, аби приносити утихомирення, — поміж людей, в середину серця, крізь пожежу почуттів, — зазначив «ВЗ» Любко Дереш. — Це книга для тих, хто сидить у вогні. Для тих, хто не спить уночі, й засинає, коли всі інші прокидаються. Для тих, хто чекає на світанок душі й прохолоду умиротворення».

Вперше окремою книгою виходить одна з найкращих повістей метра сучасної української літератури — «Ностальгія» Євгенії Кононенко. «Ностальгія» — це «три в одному»: детективний роман з несподіваною розв’язкою, роман-топографія старого міста та історія кохання з ностальгійним присмаком. Історія про осінньо красиве почуття двох дорослих людей, яких поєднала необхідність розслідувати загадкове вбивство двадцятирічної давнини. «Бувають моменти, коли ти відчуваєш повноту буття, — наголосила Євгенія Кононенко. — Можливо, це трапляється не надто часто, але таки трапляється. Тоді я щаслива. Це спричиняє натхнення до написання нових творів, спілкування, кохання... І такі моменти компенсують увесь попередній негатив та заохочують жити далі».

«Найбільша втіха — коли є втіха в писанні, — переконаний автор збірки нових оповідань «У шатах вересня» Тимофій Гаврилів. — Друга — коли є втіха читача в читанні, коли бачу зворотний зв’язок. Якщо нема гармонії в процесі писання, то нічого не вийде. Я за те, що з текстом треба багато працювати, але не дуже розумію, коли людина каже, що народ-жувала його в муках. Треба народжувати в насолоді, але й у відповідальності. Для мене важливо сказати так, щоб було без фальшу»...

«Кальварія» презентує також книжку відомого польського філософа, громадського діяча, поета, актора та видавця Кшиштофа Чижевського «Лінія повернення», яка має підназву «Про практику прикордоння у діалозі з Чеславом Мілошем». Образ «людини прикордоння» проходить червоною ниткою через всі есе, що ввійшли до книжки.

«Кшиштоф Чижевський — яскравий приклад людини, яка, незважаючи на місце проживання, здатна змінювати світ, робити його більш чуйним і толерантним, — зазначила проректор ЛНУ ім. Івана Франка Марія Зубрицька. — І не важливо, чи ти мешканець великого міста, чи маленького села, щодня ти можеш зробити крок назустріч своєму сусідові, який, на твою думку, є іншим».

І чи не найбільшою несподіванкою від «Кальварії» є збірка вибраних оповідань та повістей українського журналіста, автора, режисера та керівника відомого проекту «Служба розшуку дітей» Руслана Горового «Гагарін і Барселона».

І хоча твори автора тематично не пов’язані з його телевізійними проектами, режисерський досвід надає його розповідям дивовижної ясності деталей і справжньої кінематографічності — «картинки» з книжки ще довго стоять перед очима після прочитання. У цій книжці немає жодної вигаданої історії чи персонажа. «Книжка — Бомба! — поділився враженнями співак, шоумен Кузьма Скрябін. — Книжка про життя наше, така страшна, що аж смішна. Парадоксально, але правда».

Схожі новини