Передплата 2024 «Добрий господар»

Не погода – пекло!

Найспекотніші години медики радять перебути у чотирьох стінах

Уже тиждень в Україні утримується рекордна спека. +35°С — 38°С — таку температуру не кожен організм витримає. Пекельний серпень став несподіванкою для тих, кому протипоказане перегрівання: сердечників, вагітних, літніх людей...

«На диво, кількість звернень не зросла. Щодоби здійснюємо понад 400 виїздів. Хоча ще у першому кварталі виїздили на 500 викликів. Традиційно переважають випадки гіпертонічних кризів, стенокардії, ішемічної хвороби серця. Більшість пацієнтів — люди старшого і похилого віку, — розповіла заступник головного лікаря Львівської станції швидкої медичної допомоги Лілія Сирота. — Жодного випадку теплового удару зафіксовано не було. А два роки тому з тепловими ударами потрапляли до лікарень і старші люди, і діти... Торік такої спеки не було. А цього року люди навчилися від неї рятуватися — знають, що потрібно пити багато рідини, ховатися у тінь та (за можливості) не виходити з дому».

А от до кардіологів хворі у чергу шикуються. “Кількість пацієнтів зросла вдвічі, — каже завідувач кардіологічного відділу Львівського обласного клінічного кардіологічного центру Оксана Кузьмяк.

— Люди потами обливаються, свідомість втрачають. Обстежуємо їх — виявляється, мають патологію, про яку навіть не здогадувалися. Та й у здорових серце та судини не витримують навантаження. Радила би обмежити себе у пересуванні: на базар йти зранку, на прогулянку — ввечері. Найспекотніші години бажано перебути у чотирьох стінах — ввімкнути кондиціонер або відчинити навстіж вікна, щоб забезпечити доступ повітря. Носіть зі собою пляшку питної води. Якщо мучить спрага, пийте зелений чай (холодний або гарячий). А от від напоїв з льодом краще відмовитися — вони практично не всмоктуються організмом і проблеми не вирішують. На алкоголь — табу. Про копченості, жирне, м'ясні страви, наваристі бульйони забудьте. Солі — мінімум. Профілактично можна приймати препарати калію — цей мікроелемент “підживить” серце. Дозуйте фізичні навантаження, не проводьте на городі півдня. Носіть головний убір (панаму, косинку, капелюшок) та одяг з легких, натуральних тканин, який не блокуватиме потовиділення. Пильнуйте за дітьми віком до трьох років. Вони не попросять у вас склянку води, а ви — можете забути їх напоїти”.

Керівник відділу метеопрогнозів Українського гідрометцентру Людмила Савченко розповіла “ВЗ”, що вже у неділю, 11 серпня, температура піде на спад — “похолодає” до +24-29°С. Може падати дощ. Погода трохи змилостивиться...

А тим часом...

У Польщі через високу температуру викривлюється залізничне полотно — колії на сонці розігріваються до 70°С! “Уже довелося зупинити рух поїздів поблизу міст Ополє та Стрикув”, — повідомляє Polskie Radio.

Схожі новини