Передплата 2024 ВЗ

Лицарі зустрілися в Карпатах

Протягом трьох днів на Сколівщині тривав фестиваль середньовічної культури «Ту Стань!»

Фестиваль “Ту Стань!”, що відбувався з 2 по 4 серпня в с. Уричі Сколівського району Львівської області, можна назвати одним з кращих заходів літнього сезону. Фестиваль не лише дав змогу насолодитися відпочинком у Карпатах, а й занурив відвідувачів в атмосферу українського Середньовіччя. Окрім традиційної реконструкції боїв, лунала середньовічна музика, відтворювались традиції, ремесла і старовинні розваги. Спробувати свої сили у гончарстві й столярці наважилися і політики. На фестиваль приїхали губернатор Львівщини Віктор Шемчук, депутати облради Остап Стахів та Орест Шейка, а також лідер свободівців Олег Тягнибок.

Неприступна давньоруська фортеця Тустань, що височіла на вершині непрохідних скель, здавна вважалась стратегічним пунктом оборони південно-західних рубежів Київської Русі. Довгий час фортецю штурмували татаро-монгольські завойовники, під час екскурсій скелями туристи досі натрапляють на вирубані гроти, підземні ходи, колодязі. Невідомо, як завойовникам вдавалось набігати на ці землі, бо дістатись Тустані нелегко навіть у наш час. Аби доїхати до Урича від селища Верхнє Синьовидне, потрібно подолати двадцять кіломет-рів суцільних ям та щебеню... Але муки виправдані — неймовірно красива природа історико-культурного заповідника та програма фестивалю нікого не залишали байдужим.

Їхати на “Ту Стань!” прийнято сім’ями — для дітей діють спеціальні майданчики, де малюків вчать ліпити з глини, малювати фарбами, танцювати середньовічні танці. “На ура” малеча сприймала вистави веселих скоморохів, що за допомогою кольорових ляльок переповідали легенди про мудрого коваля і злого змія, відважного князя та зачаровану красуню. А такого єднання поколінь, як у наметовому містечку “Ту Стані!”, не побачиш на жодному іншому фестивалі — з туристичними ранцями сюди прийшли і бабусі з дідусями, і школярі. Позитивну роль відіграв платний вхід: за фестивальний день потрібно було розорити сімейний бюджет на 40 гривень, зате жодних п’яних бійок, розвалених туалетів чи куп сміття на території заповідника не було.

Удень фестивальники нишпорили торговими рядами за глиняним посудом, дерев’яними скринями та давнім одягом або дегустували смачну давньоруську кухню: медовий квас, солодощі з маку, меду та горіхів, рибні юшки, гречані пироги. Кожен охочий міг спробувати створити своїми руками глиняний горщик чи дерев’яну тарілку. Не втримався від спокуси й голова ЛОДА Віктор Шемчук. Він і середньовічний костюм приміряв, і майстер-клас у тесляра пройшов. За старання губернатору вручили бойовий меч. “Кажуть, якщо дарують зброю, треба віддячувати грішми”, — пожартував пан Шемчук. І вже серйозним тоном додав, що докладе усіх зусиль, аби відновити пам’ятку українського Середньовіччя.

Поки фестивальники брали участь у конкурсах, слухали гру музик та намагались станцювати щось на кшталт середньовічної польки, на основній сцені тривали запеклі бої воїнів, що змагалися за право участі у нічному штурмі фортеці. Бої проводились серед аматорів. Програміст Мирослав зі Львова меч взяв до рук уперше. У двобої хлопець програв фізику-аспіранту Павлові з Дрогобича. Обидва лицарі зізнаються, що битись тяжко: шолом важить чотири кілограми, тож коли у нього влучає меч супротивника — у голові паморочиться. Після того, як судді обрали переможців, розпочалися змагання з метання колоди та кінні бої. Глядачів біля сцени назбиралось чимало, адже чотири відважні лицарі, гарцюючи на конях, рубали капустяні голови “супостатів” та намагались скинути один одного з сідла.

У традиційному нічному штурмі фортеці взяло участь 10 клубів історичної реконструкції з Києва, Хмельницького, Луцька, Львова та Харкова, а також з Литви і Польщі. Напад татаро-монгольських загарбників на русичів виглядав вкрай реалістично — у хід ішли вогнемет, стріли, піки, важезний таран, який у середньовіччі покривали свіжо-

здертими шкурами тварин. У запеклому бою перемогли русичі, яким в останній момент вдалось відбити атаку завойовника. Вечірня програма продовжилась запальним етно-хіпхопом від гурту “Йорий Клоц” та грою на волинках від білоруського гурту “Ірдорат”. Натанцювавшись досхочу, фестивальники мали нагоду переглянути захоплююче лазерне шоу — своєрідну легенду міста-фортеці та фантастичну вогняну виставу від студії “Бельтайн”.

Схожі новини