Передплата 2024 «Добрий господар»

Справи серцеві

Улітку ризик виникнення інфаркту або інсульту зростає у 6-7 разів

Літо — гаряча пора для фізичної активності. Мешканці мегаполісів, тобто “діти асфальту”, поспішають на городи та дачі. Любителі екстриму не оминають нагоди зайнятися альпінізмом чи покататися на байдарках. Розпещені благами цивілізації організми не звикли до надмірних навантажень, тож новоспечені трудоголіки та екстремали стають пацієнтами кардіологічних клінік. Спекотна погода та зловживання сонячними ваннами можуть призвести до непоправної біди — інфаркту. Як уникнути неприємностей, знають спеціалісти.

ЛІКАР-КАРДІОЛОГ ІРИНА МАКУШ каже, що літо — гаряча пора для серцевих недуг. Основні причини — різке фізичне перевантаження, піднімання важких предметів, тривала робота у незручній позі, перегрів.

На щастя, є так звані “тривожні дзвіночки”, з допомогою яких тіло повідомляє про небезпеку. Якщо серце здорове, під час навантажень дає про себе знати лише з допомогою прискореного ритму. Коли ж виникають болі у грудній клітці, за грудиною й не минають навіть у стані спокою та після прийому препаратів, слід негайно звернутися до лікаря, адже це — перші ознаки атеросклерозу. Недуга може вразити артерії головного мозку, серця, печінки, нирок, інших життєво важливих органів та кінцівок. Від цієї хвороби частіше потерпають чоловіки, ніж жінки. Ризик її виникнення підсилюють куріння, зайва вага, підвищений артеріальний тиск...

Влітку багато хто стає заручником стенокардії, яка дає про себе знати з допомогою болів та відчуття тиску за грудиною. Вони виникають, якщо серцевий м`яз не отримує достатньої кількості кисню. Коли людина зайнята важкою працею, інтенсивно рухається або хвилюється, потреба у ньому значно зростає. Оскільки звужена артерія не встигає забезпечувати м`яз достатньою кількістю кисню, його власник відчуває сильний біль. Нерідко стенокардію викликає спазм (раптове звуження) коронарної артерії. Часто це виникає при швидкому зануренні у холодну воду після тривалого перебування на сонці. Зважаючи на це, навіть коли серце вас не турбує, після роботи на городі або тривалого шляху з важким рюкзаком за плечима не варто стрімголов бігти у холодну річку чи озеро. Щоб уникнути неприємностей, занурюватися у воду можна лише поступово, змочуючи руки, ноги та тулуб

Особливу небезпеку становить так звана “німа” ішемія: вона ніколи не посилає сигналів у вигляді болю. Підступність недуги у тому, що у такому випадку інфаркт застає людину несподівано. Зважаючи на це, лікарі наполягають на регулярних профілактичних оглядах. Запідозрити хворобу можна, коли людина погано дає раду з фізичними навантаженнями: навіть після нетривалої перебіжки відчуває прискорене серцебиття, втому, задишку.

Слід мати на увазі, що смертність хворих з серцевою недостатністю вища, ніж серед жертв онкології, — наголошує лікар-кардіолог Іван Бабчук. — У спеку цей показник збільшується у 6 -7 разів. Про це свідчать дані світової статистики!

Високі температури викликають погодну гіпоксію, тобто зниження вмісту кисню у повітрі. Як наслідок, непокоїть високий тиск, прискорене серцебиття, потовиділення. Таке навантаження на серцево-судинну систему небезпечне й для здорових людей. Навіть якщо пацієнт ніколи не скаржився на негаразди зі здоров`ям, його може несподівано спіткати інфаркт або інсульт. До групи ризику входять не лише люди, які мають проблеми з серцево-судинною системою, а й жертви ендокринологічних порушень, захворювань органів дихання, периферійної та центральної нервової систем.

Щоб уникнути біди, необхідно відмовитися від тривалих прогулянок з 11 до16 години дня. У цей час також протипоказані вживання алкоголю (особливо, якщо ви перебуваєте на пляжі) та важкі фізичні навантаження. У спеку, а також під час перебування у теплих краях, надавайте перевагу світлому одягу з натуральних тканин, у жодному разі не ігноруйте головних уборів.

Пийте якомога більше води, періодично приймайте прохолодний душ. Якщо маєте хронічні захворювання — негайно займіться адекватним лікуванням: у жодному разі не відкладайте цю справу на період “після відпустки”.

Схожі новини