Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Коли основний інстинкт «дає збій»...

Чим зумовлені крайнощі у сексуальній поведінці?

Якщо людина поводиться не так, як усі, це завжди привертає увагу оточення. Особливо це стосується сексуальної поведінки. У робочому колективі або компанії є бабій, який волочиться за кожною спідницею? Його ім’я буде у всіх на вустах! Так само у кожному селі була жінка легкої поведінки, яка слугувала прикладом того, як поводитись не слід. А якщо все навпаки — тобто людині “нічого не треба”? Таке ярмо стане ще важчим, особливо — для представника сильної статі. Чим зумовлені ці крайнощі?

Сивина у бороду, біс — в ребро

Люди, які потребують сексу “завжди і багато”, виділялися з натовпу. Надмірно сексуальні особи навіть знайшли своє втілення у давньогрецькій міфології. Лісові сатири з ріжками на голові та козячими ногами постійно шукали чергову жертву для чуттєвих насолод. Славнозвісні Дон Жуан та Казанова — реальні герої-коханці, слід яких ніколи не зітреться в історії.

На думку сексопатолога та психотерапевта Олександра Коломійчука, термін “гіперсексуальність”, як і поняття сексуальної норми, — недоречні. Якщо ці потреби не завдають клопоту та людина нормально почувається — патологіям немає місця. Головне, щоб статевому партнеру підходив цей ритм.

Підвищена потреба у фізичному коханні більше притаманна представникам південних народів. На півночі люди — значно стриманіші.

Щодо сексуальності існують також вікові норми. Юнацька гіперсексуальність — явище нормальне та тимчасове. А от якщо 19-річний юнак відчуває потребу у сексі раз на рік — це проблема, слід проконсультуватися з ендокринологом та психіатром.

Сексологи також відокремлюють гіперсексуальність у зрілому віці. У таких випадках кажуть: “Сивина у бороду, біс — в ребро”. Це зумовлене психологічними негараздами, коли перспектива старіння лякає людину, і таким чином вона намагається зупинити неминучий плин часу.

Існує також патологічна гіперсексуальність, пов’язана з неправильною роботою гіпофізу та психічними захворюваннями. Деколи на прийом до сексопатолога приходять стурбовані дружини, які стверджують, що все життя спали з благовірними один раз на тиждень, аж раптом п’ятдесятирічні чоловіки почали бігати за сусідками, та й “половинок” схиляють до інтиму тричі на день... Це свідчить не про раптову розбещеність, а про суттєві психоендокринні зміни. Без медичної допомоги тут не обійтися.

«Сказ матки»

У чоловіків статеві гормони виробляються у більшій кількості, тож гіперсексуальність частіше притаманна сильній статі. Але кожен із нас знає хоча б одну “унікалку”, яка радощі сексу ставить вище за будь-які морально-етичні норми. Яскравий приклад — Саманта з серіалу “Секс і місто”, яка вела докладний облік кавалерів та час від часу влаштовувала їм переклички. У народі це називають “сказом матки”, насправді в основі такої поведінки лежить страх. Нерідко жінки після 30 таким чином намагаються “надолужити втрачене”. Чимало дам мали досвід невдалих стосунків, тож тепер бояться комусь належати цілком і повністю. Нерідко хибний приклад дружинам показують невірні “половинки”. Зазвичай під маскою розпусниці намагаються компенсувати невроз та депресію, занижену самооцінку, сумніви щодо чистоти стосунків з коханою людиною...

Існує окрема каста героїв-коханців — сексоголіки. У них механізм залежності від інтиму такий самий, як від алкоголю та наркотиків. Як правило, це притаманно незрілим особистостям. Вони потребують сексу щодня, а коли зайнятися ним не вдається — відчувають як фізичний, так і моральний дискомфорт.

Якщо постійно болить голова...

Зигмунд Фрейд писав, що усіма діями людини керує сексуальний інстинкт. Та існують люди, які повністю заперечують цю теорію. У них весь час “болить голова”. А є такі, що не тільки не потребують, а й категорично заперечують фізичний бік кохання.

12 тисяч молодих людей з усього світу об’єднує дивна ідея — не хочуть сексу та вважають, що основний інстинкт псує стосунки між закоханими, шкодить здоров’ю та перетворює людину на тварину. Міжнародну асексуальну спільноту Aven заснував 24-річний американець Девід Джей — товариський хлопець із зовнішністю плейбоя. На форумах асексуали наголошують, що без сексу світу не загрожують перенаселення і голод. Асексуальність врятує світ від зґвалтувань, викоренить СНІД та інші венеричні захворювання...

За словами Олександра Коломійчука, переважна більшість цих людей мала пов’язані з інтимом проблеми, вони не впевнені у собі та власних сексуальних можливостях.

Лікар-сексопатолог Василь Черепанин наголошує, що асексуали становлять 5% від загальної кількості людей, що страждають від інших форм сексуальних розладів. Переважно це жінки. Нерідко негативне ставлення до фізіологічних потреб формують у дитини у процесі виховання. Відомі випадки, коли малюк “застукав” батьків під час інтиму, й це спричинило психологічну травму.

Психологічні проблеми можна усунути, головне — виявити причину. Складніше, коли несприйняття сексу спровоковане захворюваннями центральної нервової системи, порушенням гормонального дисбалансу, злоякісними пухлинами, неправильним розвитком статевих органів. Сексопатологи також вважають, що справжніх асексуалів не існує: цими людьми керує гіпосексуальність — зменшення статевого потягу. Якщо чоловік або жінка тривалий час не займаються коханням, організм адаптується, сексуальна енергія спадає. Це може призвести до гормональних порушень та інших хвороб.

Олександр Коломійчук зазначає: якщо раніше “голова боліла” переважно у жінок, то зараз пішла гігантська хвиля асексуальних чоловіків. Значно почастішали випадки, коли саме благовірні відмовляють дружинам у близькості. Основна причина — стреси. Для представників сильної статі важливо реалізуватися у соціумі, вправно виконувати роль добувача. Коли їм це не вдається — стає не до сексу.

-Анекдот до теми

Пише жінка лікареві листа: «Шановний лікарю! У мене велика проблема. Чоловік весь час хоче сексу. Не маю від нього спокою. Вже не витримую... Порадьте, як бути, чим його лікувати». А в кінці листа P.S.: вибачте за почерк...

Схожі новини