Передплата 2024 «Добра кухня»

Інцест породжує тиранів

Любовний зв’язок між близькими родичами винищує рід.

В одному з творів Юрія Покальчука йдеться про інтимні стосунки рідних брата і сестри, які з дитинства жили в одній кімнаті.

Подібні ВИПАДКИ були завжди, адже явище інцесту старе як світ. Трапляються й більш шокуючі випадки. Деколи доводиться чути про те, що мати змушена спати з неповносправним сином: така життєва драма описана у повісті Марії Матіос “Мама Маріца”. Поліції доводиться мати справу з горе-батьками, які розбещують або ґвалтують власних дочок. Такі історії шокують, викликають обурення, огиду, а колись кровозмішення було цілком звичним явищем. У Стародавньому Єгипті фараони часто одружувалися з власними дочками, популярним було укладення шлюбів між рідними братами і сестрами: не була винятком й славнозвісна Клеопатра. Робили це з метою збереження чистоти крові. Мотивами інцесту збагачена практично вся антична міфологія.

Можна припустити, що перше кровозмішення на землі скоїли діти Адама і Єви: їхній вчинок був вимушеним, тому церква його не засуджує. Інцест стався й після винищення Богом Содома та Гоморри. Врятувалися Лот і дві його дочки: вони вважали, що залишилися єдиними на землі. Напоївши батька вином, дочки вступили з ним у кровозмісний зв’язок, щоб відновити людський рід. У Біблії зазначено, що їхні нащадки були стерті з лиця землі. Згідно з законами Старого заповіту, інцест, як і позашлюбні та гомосексуальні зв’язки, карався смертю.

Інтимні зносини з близькими родичами були одним з поширених сексуальних гріхів після позашлюбних стосунків та подружньої зради. У 1215 році Четвертий Латеранський собор видав щодо інцесту указ про “четвертий ступінь споріднення”. Згідно з ним, заборонявся шлюб між близькими родичами (у межах четвертого покоління). До сьогодні інцестом вважають навіть зносини між духовними родичами: тобто між хрещеними та похресниками, кумами. Хоча на цю тему є чимало жартів...

За словами лікаря-генетика Олега Шапурка, доведено: чим ближча кровна спорідненість батьків — тим більша ймовірність привести у світ хвору, неповноцінну дитину. Це зумовлено великою ймовірністю зустрічі патологічних генів. Якщо у традиційних шлюбах вірогідність народження маляти з вродженим дефектом чи розумовою відсталістю близько 3-4%, то внаслідок близькоспорідненого зв’язку вона зростає у 5 разів! Про це свідчить гіркий досвід династії Габсбургів — засновників і володарів Іспанії. Шлюби між двоюрідними братами та сестрами, дядьками і племінницями призвели до того, що їхній рід повністю зник. Дослідження британських вчених показало, що поширені онкологічні хвороби — це своєрідне покарання людства за інцест. Причина підвищеної схильності сучасників до генетичних захворювань — у надто обмеженому колі партнерів серед наших пращурів, які жили мільйони років тому.

У більшості країн світу кровні шлюби і статевий зв’язок між близькими родичами заборонені. Щоправда, в Англії тривалий час законно поєднували долі двоюрідні брати та сестри (кузени та кузини). Та зважаючи на ризик народження хворих спадкоємців, цю традицію відмінили.

Випадки кровозмішення траплялися й серед відомих людей. Байрону приписували любовний зв’язок з сестрою: за це його почав зневажати народ та покинула дружина. Едгар По одружився з кузиною, коли їй минуло лише тринадцять: жінка померла від туберкульозу у молодому віці. Крім хворих нащадків, інцест породжує тиранів. Наприклад, батько Адольфа Гітлера був одружений зі своєю двоюрідною племінницею. Автор нарису “Рід вождя” М. Штейн стверджує, що бабця Леніна, Анна Смирнова, була рідною дочкою власного чоловіка — Миколи Ульянова. Припускають, що саме випадок кровозмішення призвів до безпліддя вождя.

За словами психолога, викладача сексології Ірини Савки, у ранньому дитинстві ми відпрацьовуємо всі почуття на близьких родичах, у дорослому віці переживаємо їх наново — повною мірою. Перша закоханість, як правило, спрямована на батьків. У хлопчиків її називають комплексом Едіпа (любов до мами та ревність до тата), у дівчат — комплексом Електри. У визначений період це минає, але трапляються випадки, коли батьки заважають дитині благополучно завершити цю фазу або нащадок — інфантильний, тому не може її “перерости”. Таке може статися внаслідок невирішених проблем, незадоволеності сексуальним життям. Побороти ці інстинкти самотужки — складно, знадобиться допомога спеціаліста.

Брати і сестри проводять разом багато часу, перебувають близько одне від одного. Сучасне телебачення та Інтернет стимулюють сексуальний потяг, особливо — у період статевого розвитку. Як наслідок, інстинкти стають сильнішими за свідомість, й рідні люди починають експериментувати. Щоб уникнути проблем, підростаючих дітей слід пильнувати: не варто, щоб брат і сестра спали в одному ліжку, жили удвох окремо від батьків...

Отець Ігор Левицький,

священик УГКЦ

Інцест — важкий гріх, рівноцінний аборту. Після нього доведеться довго “пожинати плоди”: покарання лягає не лише на тих, хто його скоїв, а й на їхніх дітей та онуків. Недаремно від таких зв’язків народжуються хворі діти, зникають цілі роди: це наслідок протиправних дій проти Господа. Церковні шлюби з близькими родичами категорично заборонені.

Схожі новини