Передплата 2024 «Добра кухня»

Поїхати і не повернутись

Кожен п’ятий українець хоче виїхати за кордон назавжди

За останні кілька років революційні настрої українців змінились на “чемоданні”. Про виїзд з країни заговорили навіть ті, хто колись бився в груди і переконував, що жити без України не зможе. Зрештою, чого дивуватись людям, які ледве зводять кінці з кінцями і не бачать перспективи, якщо емігрувати зібрались такі відомі особи, як Сніжана Єгорова, Володимир Гришко, Віктор Павлік... Причому, якщо раніше люди хотіли виїхати за кордон, аби заробити грошей і повернутись, то тепер зростає кількість тих, хто готовий спалили за собою усі мости. За даними соцдослідження американської компанії Gallup, 21% українців хоче виїхати назавжди. Це один з найвищих показників серед країн СНД. Більше охочих виїхати лише у Вірменії (40%) і Молдові (32%).

«Є суттєва різниця між заявленими намірами та цілеспрямованим бажанням виїхати. Усе залежить від того, як ставити питання. Тому у дослідженні важливо знати, чи робили люди якісь конкретні кроки: дізнавались про візи, міграційні програми тощо. Тим не менше, заявлені наміри виїхати за кордон — це індикатор суспільних настроїв, — каже завідувач відділу міграційних досліджень Інституту демографії ім. Птухи Олексій Позняк. — Наші громадяни не задоволені своїм життям, економічним становищем, політичною ситуацією — тому такі цифри. На постійне місце проживання щороку виїжджає кількадесят тисяч громадян України — це не так уже й багато. Останнім часом більше людей приїжджає в Україну, ніж виїжджає. Пік еміграції з України уже минув (середина дев’яностих), будемо сподіватись, що він не повториться. Зараз виїжджають діти та члени сімей довгострокових мігрантів — тих, хто виїхав у дев’яностих та на початку 2000-их”.

Зрештою, багатьох українців від еміграції зупиняє лише те, що отримати дозволи на легальний виїзд та працевлаштування не так уже й легко. З тих, кого хочуть бачити у Європі, — молоді люди до 35 років, фахівці своєї справи, які добре знають англійську. А бідні, які ледве зводять кінці з кінцями, не потрібні ні тут, ні там. Як розповіли “ВЗ” в одній з фірм, яка займається працевлаштуванням за кордоном, для виїзду не обов’язковий диплом про вищу освіту — головне мати конкретну спеціальність і досвід роботи за нею. А якщо людина каже, що готова на будь-яку роботу за кордоном, аби тільки виїхати, шанси знайти для неї якийсь варіант мізерні.

“Коли ми проводили дослідження, ставили питання, чи готові ви виїхати за кордон, якщо вам створять умови. 49% опитаних відповіли “так”. Звичайно, на результатах позначилась і вікова група — ми опитували людей 19-39 років”, — каже керівник “Центру соціологічних досліджень” Юрій Білан. Відповідно до дослідження Центру, проведеного разом у рамках проекту EUMAGINE: Imagining Europe from the Outside, кількість мігрантів, які бажають повернутись в Україну, невелика, за винятком Західної України, де репатріанти становлять в середньому 10%. Серед країн Європи, куди найчастіше виїжджають (чи намагаються виїхати) українці, на першому місці — Німеччина, далі йде — Італія та Велика Британія. При цьому для західних українців на першому місці — Італія, серед східних — Росія.

Схожі новини