Передплата 2024 «Добра кухня»

Наркотик, ім’я якому – цукор

Американські лікарі дійшли висновку, що солодощі – «біла смерть» для фігури

У багатьох весна асоціюється з необхідністю схуднути та привести себе у форму, а значить — сісти на дієту. Нещодавно вчені дійшли висновку: щоб позбутися зайвих кілограмів, не потрібно обмежувати себе у величезній кількості продуктів. Головний ворог стрункості — цукор. Якщо виключити зі свого раціону солодощі — ожиріння вам не загрожуватиме.

У статті американського фахівця з харчування Сари Бослі йде мова про те, що саме цукор, а не жир — головний винуватець ожиріння. Доктор Роберт Ластіг прирівнює його до наркотиків, ставить в один ряд з кокаїном і героїном. За його словами, цукор також отруйний та викликає звикання. У своїй книзі “Солодкі ілюзії: Гірка правда про цукор” Ластіг радить відвикати від “білої смерті”, викинути її зі свого життя або хоча б перетворити на ласощі зі звичайної складової нашої дієти. На його думку, харчова промисловість зробила цей продукт одним з основних елементів живлення, щоб споживач купував його у більшій кількості. Доктор також зазначає, що справа не в самому цукрі, а в інсуліні: проблему створюють продукти, які підвищують його рівень. Роберт Ластіг — педіатр, який лікує дітей від ожиріння. Він зробив висновок, що саме інсулін винен у 75-80% цієї недуги.

Дієтолог Анжела Байрачна не погоджується з американським лікарем, оскільки вважає, що цукор потрібен для нормального обміну речовин та функціонування організму. “Це легкі вуглеводи й повністю без них не обійтися. Лише схильним до повноти пацієнтам ми рекомендуємо перейти на замінники, — каже Анжела Байрачна. — Замість цукру до свого меню варто включати свіжі та сушені фрукти, мед, натуральні соки, адже глюкоза та фруктоза — незамінні для функціонування мозку та фізичних можливостей людини. Якщо ви не схильні до повноти, виключати зі свого раціону цукор та легкі вуглеводи не варто, головне — дотримуватися міри, а не зловживати. Добова норма цукру — 55-60 гр. Щоб легше було орієнтуватися, виходьте з того, що чайна ложка вміщує 5 гр.”.

Пані Анжела зазначає, що вважати “білу смерть” основною причиною ожиріння — не варто. Захворювання також провокують спадкові недуги, особливо — ендокринної системи. Накопичуванню зайвих кілограмів, не менше ніж цукор, сприяє жирна їжа. Сіль затримує в організмі воду, тому також суттєво псує фігуру.

Рекомендації Роберта Ластіга:

Вода і молоко. Найкращі напої, особливо — для дітей. “Кока-кола”, “Пепсі”, “Фанта” та інші газовані води містять цукор без живильної цінності, тож від них краще відмовитися.

Алкоголь. Підвищує рівень інсуліну так само, як і цукор. Спиртні напої також стають причиною стеатозу печінки.

Апельсини. Краще їсти свіжі фрукти. З соків, які продаються у картонних упаковках, вичавлена вся клітковина, а це робить цукор більш небезпечним.

Хліб. Слідкуйте, щоб у ньому та в інших продуктах (у заправках до салатів, соусів для барбекю та ін.) не було додавань цукру.

Домашня випічка. Коли печете торти, пироги чи тістечка, додавайте лише третину обсягу цукру, рекомендованого в рецепті.

Схожі новини