Передплата 2024 «Добрий господар»

Всі хвороби — від спини

Здоров’я хребта залежить від положення під час сну та фізичних навантажень

Один стародавній лікар сказав, що всі хвороби — не від нервів, а від хребта. У наш час проблеми зі “стержнем” тіла починаються у дитинстві. Біля кабінетів дитячих лікарів-травматологів — черги: сидячий спосіб життя та систематичне перевантаження хребта призводять до сколіозів та юнацьких кіфозів.

За СЛОВАМИ завідуючої травматологічним відділенням міської дитячої клінічної лікарні Галини Гачкевич, пацієнтів з такими захворюваннями стає все більше. У школах забули радянську традицію ранкових зарядок, фізкультхвилинок, правильного сидіння за партою...

Сколіоз — це викривлення хребта, помітне зі спини. Недуга полюбляє дівчат 11-12 років: до його тенет потрапляють 95% юних представниць чарівної статі. Неврогенні сколіози діагностують у зовсім маленьких дітей. Їх провокують неврологічні проблеми. Недуга чатує на малят з ДЦП, спинномозковими патологіями, порушенням іннервації — тобто з ослабленими м’язами.

Якщо на сколіоз не звертати уваги, дитина може стати інвалідом. Гормональні перебудови в підлітковому віці спричиняють різкі “стрибки” зросту, які збільшують деформацію. Першу та другу стадії недуги можна скорегувати з допомогою лікувальної гімнастики, плавання. Під час сидіння за партою добре використовувати коректори постави. Навіть важкі форми можна здолати з допомогою спеціального корсета. Медики наголошують, що таким чином зменшити ступінь деформації не вдасться: головне — не допустити прогресування, адже третю та четверту стадії хвороби можна усунути лише з допомогою операцій. Без них не обійтися, адже деформації хребта порушують функції внутрішніх органів.

Кіфоз у народі називають сутулістю або “горбатою спиною”. Переважно його спостерігають у хлопчиків 11-12 років. Це порушення постави: тобто деформація хребта без захворювання кісток. Його спричиняють слабкі м’язи, неправильний фізичний розвиток. Недуга часто спіткає школярів під час стрімкого росту: кістки швидко ростуть, й судинна система не встигає за ними.

Щоб не пропустити недугу, школярів від 10 до 14 років хоча б один раз на рік має оглядати дитячий хірург. Батькам не слід залишатися осторонь. Періодично роздягайте дитину до трусів та ставте спиною до себе. Кути лопаток повинні бути на одній лінії, а трикутники талії — з обох боків однаковими. Якщо помітили асиметрію лопаток або відмінність між трикутниками талії — привід негайно звертатися до лікаря.

Проблема багатьох шкіл — неправильна висота парт: часто першачки змушені тягнутися догори, а старшокласники горбляться над низенькими столами.

Бажано, щоб школяр носив ранець з нормальним центром ваги, а не “сумку на одне плече”. Учні молодших класів не повинні носити на спині більше ніж 3 кг. Починаючи від п’ятого класу, можна піднімати 4 кг. Якщо вкластися в ці нормативи не вдається, не варто брати до школи всі підручники.

Не дозволяйте школярам вести сидячий спосіб життя. Заохочуйте їх до рухливих, а не комп’ютерних ігор, введіть традицію щоранку робити зарядку. Важливо відвідувати спортивні секції, особливо — плавання. Безперервне сидіння може тривати не дов-ше, ніж дві години. Потім потрібно порухатися.

Президент Української асоціації фахівців фізичної реабілітації, к.м.н. Степан Кобелєв зазначає: щоб зберегти хребет здоровим у дорослому віці, слід дотримуватися системи правил поводження не лише на робочому місці та в побуті. Третину свого життя ми проводимо уві сні, тому положення під час нічного відпочинку має важливе значення. Найкраще мати тверде ліжко та матрац товщиною 10 -15 см. Ліжко не має прогинатися — це призводить до неправильного положення хребта. Чим молодша людина, тим твердішим має бути ложе, чим старша — тим м’якшу постіль може собі дозволити.

Оптимальна товщина подушки — близько 5 -7 см. Погано, якщо вона надто велика або висока: напівсидіти під час сну — неприпустимо. Спати на пласкій подушці або без неї — також шкідливо.

Робота в одноманітному положенні, як правило, призводить до остеохондрозу. Це захворювання є у всіх, хоча по-різному проявляється. Основні симптоми — біль, швидка втома, мігрень, посилене серцебиття. При таких ознаках слід звертатися до невропатолога або дільничного терапевта, а неприємні відчуття між плечами та шиєю можна ліквідувати з допомогою самомасажу.

Виконуючи роботу по господарству, ніколи не нахиляйтеся з прямими колінами, уникайте різких рухів тулуба. Не можна тривалий час перебувати у зігнутому положенні. Якщо доводиться мити посуд або займатися іншими справами, нахилившись, поставте одну ногу на невеличке підвищення — таким чином зменшите навантаження.

Під час «Тижня здорового хребта та постави» безкоштовно оглядатимуть дітей із малозабезпечених сімей

З 25 по 29 березня у Львові проходитиме “Тиждень здорового хребта та постави”.

Працюватиме “гаряча лінія” з реабілітологом, автором запатентованого методу діагностики та корекції хребта Оксаною Слінько. В її Міжнародному центрі корекції постави “Академія Грація” та медичному центрі Святої Параскевії для дітей із малозабезпечених сімей проведуть безкоштовний медичний огляд.

У центрі міста відбудеться вулична промо-акція “Здоров’я в порядку — спасибі зарядці!” за участю стронґменів Сергія Конюшка та Володимира Рекші. Близько 100 школярів робитимуть зарядку під керівництвом Оксани Слінько.

За словами координатора “Тижня здорового хребта та постави” Ольги Ткачів, записатися на безкоштовну консультацію та отримати всю необхідну інформацію можна телефоном “гарячої лінії” “Самопомочі” — 297-10-00.

Схожі новини