Передплата 2024 ВЗ

Навіть дорослого скрутило би від болю…

У нирці трирічного хлопчика випадково виявили камінь, що майже повністю заблокував сечовід

Фото пресслужби Лікарні Святого Мартина
Фото пресслужби Лікарні Святого Мартина

3-річний Петрик ні на що не скаржився. Як і всі дітлахи його віку, хлопчик веселий, допитливий та непосидючий. Складну патологію у нього виявили випадково.

Мама відповідально ста­виться до здоров’я сво­їх дітей і регулярно во­дить їх на профілактичні огляди. Саме на одному з таких оглядів лікар УЗД й побачив проблему — обструктивний мегауретер. Про випадок розповіли у пресслужбі Лікарні Святого Мартина в Му­качеві.

Патологія у маленького паці­єнта — вроджена. Сечовід у ньо­го розширений і подовжений, що, своєю чергою, позначаєть­ся на сечовидільній функції й може спровокувати ниркову не­достатність. За такого діагнозу лікування одне — операція.

У ході втручання лікарі - ди­тячі хірурги-урологи Дми­тро Чеканов та Владислав Стець — провели діагностику й з’ясували, що деформацію се­човоду спровокував камінь ве­ликих розмірів, який практич­но заблокував одну із трубок, по якій сеча відводиться з нир­ки до сечового міхура. Для ме­диків залишається загадкою, як такий габаритний конкре­мент утворився в організмі ма­ленької дитини. Він викликав би сильний біль і дискомфорт на­віть у дорослого. Лікарі припус­кають, що у сечоводі 3-річного хлопчика знахідка пробула кіль­ка місяців, і якби вона й далі там залишалася, наслідки були б критичними.

Камінь видалили, сечовід Пе­трику вшили. Зараз він почува­ється добре.