Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

«Газировці», снекам, білому хлібу — зась!

Продукти, які можуть збільшити ризик хвороби Альцгеймера та когнітивних порушень

Фото pexels
Фото pexels

Портал She Finds звернувся до експертів, щоб з’ясувати, які продукти негативно впливають на роботу мозку та ментальне здоров’я. Це — дієтична «газировка», спортивні напої, алкоголь, заморожені страви, білий хліб, упаковані снеки та локшина швидкого приготування.

Нейробіолог Роберт Лав зазна­чає, що дієтична «газировка» містить шкідливий для мікрофлори кишечни­ку аспартам і підвищує ризик діабету, пов’язаного з хворобою Альцгеймера. Також спортивні напої, багаті на цукор та штучні підсолоджувачі, негативно впли­вають на мозок.

Ліцензований клінічний психолог та дослідник ментального здоров’я Іхаб Юсеф попереджає - надмірне вживання алкоголю пов’язане з підвищеною три­вожністю та ушкодженням ділянок моз­ку, які відповідають за пам’ять та ре­гулювання емоцій. За його словами, заморожені страви не лише позбавле­ні необхідних поживних речовин, а й міс­тять добавки, що порушують хімію мозку та викликають тривожність.

Крім того, рафіновані вуглеводи, як-от білий хліб, можуть викликати хро­нічне запалення, пов’язане з когнітив­ними порушеннями та підвищеною тривожністю. Дієтолог доктор Мішель Діс зазначає, що упаковані снеки, напо­внені штучними жирами та цукрами, по­силюють запалення та можуть негатив­но впливати на роботу мозку.

На думку доктора Діса, локшина швидкого приготування з високим вміс­том натрію та добавок негативно впли­ває на кров’яний тиск і мозкову ак­тивність, що призводить до стресу та виснаження.