Передплата 2024 «Добрий господар»

Хвороба — дитяча, а ускладнення — серйозні

Ця недуга, яку називають ще завушницею, «свинкою» — це запалення привушної залози (паротит епідемічний). На неї хворіють діти в основному від двох до шістнадцяти років. Немовлят — дітей віком до року — зазвичай свинка не вражає. Збудник хвороби — вірус. Упродовж 11−23 днів вірус може перебувати в організмі дитини, не викликаючи проявів захворювання. У разі хвороби запухають привушні слинні залози. Вони запалені, болять

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Хвороба починається з того, що у дитини підвищується температура, її лихоманить, болить голова, знижуєть­ся апетит. Інколи бувають носові крово­течі, навіть блювота, судоми. Вже через день-два виникає біль під час жування, а коли дитина відкриває рота — біль відчувається біля вуха. Шкіра під пух­линою бліда, блищить. Часто пухлина поширюється під очі, на шию, яка збіль­шується в об'ємі, стає товстою. Може навіть слабнути слух. Ковтати важко, слини замало, неприємний запах із рота. Коли пухлини є біля обох вух, то дитина не може повернути голову. По­декуди навіть не може розкрити рота, говорить невиразно. Але це не має ля­кати батьків. Адже хвороба мине, і всі ці ознаки зникнуть самі собою.

У перші дні захворювання темпера­тура підвищується до 39−40°С. Триває недуга від кількох днів до двох тижнів, а потім усі ознаки її поступово зійдуть нанівець. Інколи бувають ускладнен­ня. Якими ускладненнями загрожує «свинка»? У хлопчиків підліткового віку (а також у юнаків, якщо не оминула така хвороба) можуть запалитися яєч­ка — одне або два. У дівчаток у період статевого розвитку (у молодих жінок, якщо хвороба вразила їх) — запален­ня яєчників і молочних залоз. У дея­ких випадках може статися запалення мозкових оболонок і головного мозку. Інколи «свинка» може спричинити за­хворювання нирок, вплинути на го­строту слуху та зору.

Якщо хворому створити умови тиші, спокою і лікувати його всіма необхід­ними засобами, то хвороба минає. Тож якщо у вашої дитини з’явилися симп­томи «свинки», допоможіть їй швидше одужати. Передовсім слід ізолювати дитину. Якщо температура висока, вкласти дитину до ліжка. Запухлі місця змащують салом, вазеліном, ротову порожнину полощуть настоями ро­машки, шавлії. Можна розчином мар­ганцевокислого калію (марганцівка).

Настій шавлії. 1 ч. ложку подрібне­ної сировини залити склянкою окропу. Настояти годину, процідити. Пити: ді­тям до 5 років — по 2 ст. ложки 4 рази на день, старшим за 5 років — по ¼ склянки 4 рази на день. Таким самим настоєм треба полоскати горло.

Настій ромашки. 2 ст. ложки подріб­неної сировини залити 2 склянками окропу. Настояти 40 хв. Пити малень­ким дітям по 1−2 ч. ложки (залежно від віку), після 6 років — по 1−2 ст. ложки (залежно від віку). Цим же настоєм по­лоскати горло.

Настій липового цвіту. 1,5 ч. ложки подрібнених квіток залити склянкою окропу. Настояти 20 хв, процідити. Пити: дітям до 5 років — 1−2 ст. ложки, старшим — чверть або третину склянки тричі на день. Якщо хвороба затягуєть­ся, то роблять зігрівальні компреси.

Настій суміші рослин: шавлії, бу­зини, м’яти, липи і кропу. Суміш із по­дрібненої сировини (листя шавлії, кві­ток бузини, цвіту липи — по 2 ст. ложки, м’яти перцевої й насіння кропу — по 2 ч. ложки) перемішати й залити 10 склян­ками окропу, поставити на вогонь, довести до кипіння і зняти з плити. Прогрівати голову, нахилившись над каструлею (обережно, щоб не обпек­тися парою) і закутавшись ковдрою, впродовж 15−25 хв. Після процедури закутати голову і горло (вуха мають бути в теплі) теплою вовняною хусти­ною. Лягти у ліжко. В жодному разі не перебувати на протязі.

Окрім привушних залоз, можуть уражатися хворобою і підщелепні та під'язикові слинні залози. Збільшени­ми вони бувають переважно 3−5 днів, потім зменшуються. І вже до дев’ятого дня хвороби їхні розміри приходять до норми. Людина може захворіти на «свинку» тільки один раз у житті.

Увага! Медикаментозне лікування — лише під наглядом лікаря.

Нінель Кузнецька.

Схожі новини