Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Коли головний біль – нестерпний

Мігрень передається у спадок від матері та може переслідувати все життя

Як мінімум раз на місяць Олена “випадає” з життя. Не може спати вночі, на сніданок вживає лише міцну каву з піґулками, день для неї — нескінченне випробування. Вона — жертва мігрені.

Від ДОКУЧЛИВОЇ недуги потерпають близько 11% населення Земної кулі. Заручниками страшенних головних болів утричі частіше стають жінки, ніж чоловіки.

Слово “мігрень” має французькі корені та походить від давньогрецького “гемікранія” (hemicrania), що означає “половина голови”. Недуга передається у спадок по жіночій лінії. Всесвітня організація охорони здоров’я занесла мігрень до переліку 20 основних захворювань, які вкорочують тривалість життя, — поруч з раком і туберкульозом. Неліковане захворювання — прямий шлях до інсульту.

За словами лікаря-невропатолога Наталії Суниці, найчастіше дами потрапляють у тенета недуги в підлітковому віці, хоча нерідко вона наздоганяє свою жертву й після 35 років. Розлад може непокоїти хвору все життя й переважно минає під час клімаксу.

За однією з теорій, пусковим механізмом можуть стати захворювання печінки, кишківника та жовчного міхура. Пульсуючі болі вражають одну частину голови. Нерідко супроводжуються запамороченням, нудотою. Світло та різкі звуки посилюють фізичні страждання. Сонливість і слабкість позбавляють людину працездатності. Біль може локалізуватися в ділянці скроні, чола, очей, вуха, деколи — в шиї та плечі. Тортури тривають від чотирьох годин до чотирьох діб. Звичайні анальгетики не допомагають. Коли напад минає, пацієнти потерпають від виснаження організму.

Розрізняють два види мігрені: звичайну — тобто без аури, та класичну. Аура — це передвісники нападу, які викликають розлади зору (перед очима блимають спалахи світла, мушки, зигзаги...), деколи й психічні порушення. Дехто скаржиться на погіршення слуху, мови, координації рухів. Це триває від 4 до 60 хвилин. Прояви залежать від того, які ділянки найбільше страждають від дисбалансу кровообігу.

Напади не залежать від коливань артеріального тиску або підвищення внутрішньочерепного. Мігрень — це головні болі судинного типу. Вони пов’язані з розширенням стінок кровоносних судин, які живлять головний мозок, тому починають тиснути на нервові клітини, що його оточують.

Проблему посилює алкоголь. Причиною болю може стати різка зміна погоди, фізичне перенапруження, безсоння, психологічні травми, гормональні зміни.

Під час нападу бажано перебувати в темній прохолодній кімнаті. На чоло слід покласти холодний компрес. Не варто пити каву, міцний чай або апельсиновий сік. Боротися з мігренню допомагає морозиво. Повну столову ложку смаколику прикладіть до м’якого піднебіння і тримайте, поки він не розтане. Це сприяє охолодженню гіпоталамуса та припиняє біль.

Медикаментозне лікування нападу слід починати якомога раніше — з моменту проявів аури або перших ознак болю. На аптечних поличках великий вибір препаратів, які обіцяють полегшити або повністю зняти біль, однак їх можна застосовувати лише за призначенням лікаря. Варто приймати тільки судинозвужувальні засоби. Систематичне вживання знеболювальних ліків призводить до зниження чутливості організму, частішання больових нападів та збільшує ризик побічних ефектів.

Альтернатива лікам — фізіотерапевтичні процедури, масаж та гірудотерапія (лікування п’явками).