Передплата 2024 ВЗ

У Трускавці фестивалили, нагороди вручали у Львові

«Фортеця сплячих метеликів» отримала Гран-прі кінофестивалю

От і закінчився ІІІ Трускавецький кінофестиваль телевізійних фільмів “Корона Карпат”. Відкривали свято кіно у Трускавці, бо, за словами генерального директора кінофестивалю Олега Карпина, кінофестиваль — свято насамперед для глядачів. Тому у центрі курортного містечка просто неба встановили сцену, до якої прийшли мало не всі трускавчани і гості міста. Відкриття стало справді всенародним гулянням. А закривали фестиваль у Львові: у середу ввечері у Театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької назвали кращих з кращих і вручили нагороди переможцям кінофесту.

Червоною доріжкою про­йшли відомі актори і режисери не лише з Украї­ни, а й з Польщі, Білорусі, Литви, Болгарії, Росії, Франції... Особливо тепло львів’яни зустрічали відомого співака і актора Віллі Токарева. Артист задовго перед фестивалем відпочивав з родиною у Трускавці. Йому настільки сподобалося курортне місто, що він написав пісню про Трускавець “Нафтуся”. І прийняв запрошення організаторів кінофестивалю взяти у ньому участь. Коли співак після концерту в Одесі прибув до Трускавця, вирішив відразу піти до бювету, що у центрі міста. Народ позбігався, просили дозволу сфотографуватися і автограф на згадку. Ніколи не думала, що зірка такої величини так вільно і просто може спілкуватися з простими людьми. Можливо, через це і люблять його, бо на концерт у Палаці культури імені Тараса Шевченка розкупили усі квитки. А він сипав зі сцени жартами, спілкувався з народом і роздавав свої диски. У Львові артист також перед входом в Оперний давав автографи і ставав до знимки. У виступі на закритті фестивалю Віллі Токарев заспівав кілька власних творів і попурі зі старих радянських пісень.

Уже стало традицією на Трускавецькому кінофестивалі співати гімн фестивалю, який написала співачка і композитор Юлія Махотіна з Бердянська. Тому й не дивно, що коли вони з Михайлом Грицканом виконували гімн, підспівував мало не весь зал. Бо фестиваль уже має багато друзів, які щороку беруть в ньому участь, тож вивчили слова.

Цьогорічний кінофестиваль святкував свій перший маленький ювілей — три роки від дня заснування. І хоча він ще дуже молодий, проте серйозно заявив про себе у світі, бо цього року до Трускавця на свято кіно з’їхалися кінематографісти з 23 країн! Спеціальним гостем на кінофесті став відомий британський режисер Тоні Палмер, який представляв у позаконкурсній програмі свій фільм All My Loving. Саме після виходу його фільму про “Біттлз” група стала відомою на увесь світ.

До сліз зворушливим моментом на закритті фестивалю став виступ відомого актора Володимира Гусєва. Ми всі уже звикли до його жартів і безпосередності як на екрані, так і поза кадром. Гусєв не хворіє на зіркову хворобу, але як тільки з’являється на вулиці, його відразу обступають люди. А в Оперному актор вийшов з гітарою і зі сцени звернувся до залу: “У цьому залі сидить найдорожча для мене людина, яка дала мені життя. Моя мама. Мамочко, я тобі дуже дякую, що ти у мене така добра. Я тебе дуже люблю. Цю пісню я дарую тобі”. Після свого виступу Володимир Гусєв підійшов до мами, поцілував її і подарував квіти.

— Мій Володя вже завтра їде, — материнські очі наповнилися сльозами. — Так швидко пролетів той фестиваль. Ще би побув хоч кілька днів...

Фільм “Народжені круглими не помирають квадратними”, у якому зіграв Володимир Гусєв, брав участь в основній конкурсній програмі. І хоча сама стрічка не отримала нагороди, “доброму даішнику” вручили спеціальний приз — путівку на відпочинок в один із найкращих готелів Трускавця. Тож дуже швидко Ніна Гусєва зустрінеться зі своїм сином знову.

Найурочистішим момен­том закриття, звичайно, було вручення нагород. Гран-прі фестивалю, золоту “Корону Карпат”, отримав литовський режисер Альгімантас Пуйпа за фільм “Фортеця сплячих метеликів”. Прізвище режисера, країну і назву фільму буде викарбувано на бронзовій плиті і встановлено на Алеї кінослави у Трускавці на ІV кінофестивалі.

Гран-прі фестивалю у конкурсі документальних фільмів отримала стрічка російського режисера Марини Голдовської “Гіркий смак свободи”.

Перемогу у номінації “Найкраща жіноча роль” і “Найкраща чоловіча роль” отримали актори з одного фільму югославського режисера Олега Новковича “Білий, білий світ”. Гра югославських акторів Нани Селімович та Улікса Фехміу настільки сподобалася членам журі, що вони присудили головним героям дві найвищі нагороди.

Під час пісні “Друзі мої”, яку заспівали дуетом Михайло Грицкан і Володимир Гусєв, усі учасники кінофестивалю вийшли на сцену.

— У нас справді дуже багато друзів, — сказала генеральний продюсер фестивалю Теодозія-Любов Микитка. — Завдяки їм ми і провели цей фестиваль. І всі, хто прийшов сьогодні на його закриття, — теж наші друзі. А тому ми не прощаємося з вами, друзі, а тільки кажемо — до нової зустрічі на наступному фестивалі!

Схожі новини