Цукор-невидимка

За день любитель солодких газованих напоїв може спожити… тижневу норму

Соломія Сандурська. Фото з приватного архіву

Етикетку на пляшці солодкого газо­ваного напою можна сміливо викорис­товувати як роздатковий матеріал на уроках хімії — для детального вивчення хімічних сполук. Якщо вам запропо­нують підлити цим барвистим розчи­ном, скажімо, улюблену квітку, думаю, навряд чи погодитесь. А як щодо того, щоб покласти до кави або чаю 5- 8 чайних ложок цукру? Теж відмовитесь? «Забагато цукру», — скажете? А ви­робники солодких газованих напоїв на одну склянку приблизно стільки цукру й додають. Або замість цукру такі напої можуть містити штучний підсолоджу­вач аспартам, який у 200 разів солод­ший за цукор. Такі напої не втамують спраги, а після одного ковтка знову захочеться пити. Коли вживаємо цукор або його замінники, мозок виділяє не­йромедіатор дофамін, що відповідає за відчуття задоволення. Ось чому до цих напоїв розвивається залежність.

Щj відбувається в організмі при споживанні со­лодких газованих напо­їв, «ВЗ» розповіла лікар- ендокринолог Соломія Сандурська.

Перше, на що слід звер­нути увагу, — це склад га­зованих солодких напоїв:

Цукор. Одна склянка солодкого на­пою містить у середньому близько 5 ло­жок цукру. За день любитель солодких газованих напоїв може спожити… тиж­неву норму! Як наслідок, виникають про­блеми із зубами (карієс), з’являється зайва вага, розвивається цукровий діа­бет.

Кофеїн, що міститься у газованих на­поях, збуджує нервову систему. Це пояс­нює, чому діти стають нервовими, дратів­ливими, неуважними, часто страждають від безсоння, скаржаться на головний біль. Кофеїн сприяє виведенню кальцію з організму, що особливо небезпечно у під­літковому віці, оскільки нестача кофеїну у цей час може спричинити остеопороз.

Аспартам. Виробники позначають його на етикетках як Е951.

У країнах ЄС аспартам давно заборо­нено додавати до продуктів, призначених для дітей віком до чотирьох років. Цей за­мінник цукру солодший від цукру… у 150- 200 разів! Пам’ятайте: напої з аспарта­мом не втамують спраги! А найгірше те, що напої з аспартамом сприяють підви­щенню апетиту.

Барвники — причина розвитку алергіч­них реакцій та бронхіальної астми.

— До яких захворювань може при­звести вживання цих напоїв?

— Формування резистентності (стій­кості) до інсуліну. Після того, як вип’єте склянку солодкої газованої води, відбу­деться різкий підйом глюкози у крові. Щоб знизити її рівень, підшлункова виді­лить інсулін. Надмірне вживання солодо­щів змушує підшлункову залозу виробля­ти його щораз більше. Постійне вживання солодких напоїв удвічі збільшує шанс за­хворіти на діабет 2-го типу.

— Як виникає так звана солодка де­пресія?

— Наш організм потребує енергії, зокре­ма коли багато працюємо (розумово чи фі­зично). Тоді рівень глюкози знижується, і ми відчуваємо втому. Висока калорійність солодких напоїв підвищує рівень глюкози крові, виділення інсуліну та посилення апе­титу, що сприяє розвитку ожиріння.

— А як щодо замінників цукру?

— Візьмімо до прикладу аспартам. Ка­лорійність аспартаму — 4 ккал/г. Коли він потрапляє у шлунок, смакові рецепто­ри сигналізують мозкові про надходжен­ня «солоденького», однак організм глю­кози, тобто енергії, не отримує. Виникає «вуглеводне голодування», яке провокує різке посилення апетиту. Організм потре­бує вуглеводів і змушує їсти доти, доки не отримає свою «дозу». Як наслідок, ви з’їдаєте більше, ніж потрібно.

Гастроентерологічні проблеми. Вуг­лекислий газ подразнює слизову шлунка, провокує метеоризм і печію.

Остеопорозні зміни кісток. Деякі на­пої містять компоненти, що вимивають кальцій із кісток, зокрема ортофосфорну кислоту, відому як Е338, що сприяє утво­ренню каменів у нирках.

Карієс. Велика кількість цукру і кис­лот (лимонна кислота — найпопулярніший консервант, який використовують усі ви­робники), що містяться у солодких напо­ях, сприяють росту бактерій у ротовій по­рожнині, руйнують зубну емаль та дентин, а вживання напоїв холодними додатково підсилює негативний вплив на зуби.

— Чим варто замінити ці напої, щоб зберегти здоров’я?

— Чиста питна вода найкраще втамо­вує спрагу і є корисною для організму. Добре освіжає вода зі шматочком лимо­на, огірком, м’ятою або лохиною. Втаму­вати спрагу допоможе холодний чай з ли­моном. Пийте натуральні соки. Але не з пакетів, а соки-фреш. Не варто забувати про компоти та морси.