Цукор-невидимка
За день любитель солодких газованих напоїв може спожити… тижневу норму
Етикетку на пляшці солодкого газованого напою можна сміливо використовувати як роздатковий матеріал на уроках хімії — для детального вивчення хімічних сполук. Якщо вам запропонують підлити цим барвистим розчином, скажімо, улюблену квітку, думаю, навряд чи погодитесь. А як щодо того, щоб покласти до кави або чаю 5- 8 чайних ложок цукру? Теж відмовитесь? «Забагато цукру», — скажете? А виробники солодких газованих напоїв на одну склянку приблизно стільки цукру й додають. Або замість цукру такі напої можуть містити штучний підсолоджувач аспартам, який у 200 разів солодший за цукор. Такі напої не втамують спраги, а після одного ковтка знову захочеться пити. Коли вживаємо цукор або його замінники, мозок виділяє нейромедіатор дофамін, що відповідає за відчуття задоволення. Ось чому до цих напоїв розвивається залежність.
Щj відбувається в організмі при споживанні солодких газованих напоїв, «ВЗ» розповіла лікар- ендокринолог Соломія Сандурська.
Перше, на що слід звернути увагу, — це склад газованих солодких напоїв:
Цукор. Одна склянка солодкого напою містить у середньому близько 5 ложок цукру. За день любитель солодких газованих напоїв може спожити… тижневу норму! Як наслідок, виникають проблеми із зубами (карієс), з’являється зайва вага, розвивається цукровий діабет.
Кофеїн, що міститься у газованих напоях, збуджує нервову систему. Це пояснює, чому діти стають нервовими, дратівливими, неуважними, часто страждають від безсоння, скаржаться на головний біль. Кофеїн сприяє виведенню кальцію з організму, що особливо небезпечно у підлітковому віці, оскільки нестача кофеїну у цей час може спричинити остеопороз.
Аспартам. Виробники позначають його на етикетках як Е951.
У країнах ЄС аспартам давно заборонено додавати до продуктів, призначених для дітей віком до чотирьох років. Цей замінник цукру солодший від цукру… у 150- 200 разів! Пам’ятайте: напої з аспартамом не втамують спраги! А найгірше те, що напої з аспартамом сприяють підвищенню апетиту.
Барвники — причина розвитку алергічних реакцій та бронхіальної астми.
— До яких захворювань може призвести вживання цих напоїв?
— Формування резистентності (стійкості) до інсуліну. Після того, як вип’єте склянку солодкої газованої води, відбудеться різкий підйом глюкози у крові. Щоб знизити її рівень, підшлункова виділить інсулін. Надмірне вживання солодощів змушує підшлункову залозу виробляти його щораз більше. Постійне вживання солодких напоїв удвічі збільшує шанс захворіти на діабет 2-го типу.
— Як виникає так звана солодка депресія?
— Наш організм потребує енергії, зокрема коли багато працюємо (розумово чи фізично). Тоді рівень глюкози знижується, і ми відчуваємо втому. Висока калорійність солодких напоїв підвищує рівень глюкози крові, виділення інсуліну та посилення апетиту, що сприяє розвитку ожиріння.
— А як щодо замінників цукру?
— Візьмімо до прикладу аспартам. Калорійність аспартаму — 4 ккал/г. Коли він потрапляє у шлунок, смакові рецептори сигналізують мозкові про надходження «солоденького», однак організм глюкози, тобто енергії, не отримує. Виникає «вуглеводне голодування», яке провокує різке посилення апетиту. Організм потребує вуглеводів і змушує їсти доти, доки не отримає свою «дозу». Як наслідок, ви з’їдаєте більше, ніж потрібно.
Гастроентерологічні проблеми. Вуглекислий газ подразнює слизову шлунка, провокує метеоризм і печію.
Остеопорозні зміни кісток. Деякі напої містять компоненти, що вимивають кальцій із кісток, зокрема ортофосфорну кислоту, відому як Е338, що сприяє утворенню каменів у нирках.
Карієс. Велика кількість цукру і кислот (лимонна кислота — найпопулярніший консервант, який використовують усі виробники), що містяться у солодких напоях, сприяють росту бактерій у ротовій порожнині, руйнують зубну емаль та дентин, а вживання напоїв холодними додатково підсилює негативний вплив на зуби.
— Чим варто замінити ці напої, щоб зберегти здоров’я?
— Чиста питна вода найкраще втамовує спрагу і є корисною для організму. Добре освіжає вода зі шматочком лимона, огірком, м’ятою або лохиною. Втамувати спрагу допоможе холодний чай з лимоном. Пийте натуральні соки. Але не з пакетів, а соки-фреш. Не варто забувати про компоти та морси.