Краще горнятко підсолодженого чаю, ніж склянка солодкої газованої води
Магазинні солодощі виявилися шкідливішими, ніж вважалося раніше
Які свята обходяться без випічки? Ароматний маківник, пухкі пампухи із вишнями, пляцки, тортики, рогалики, печиво… І як би ми не стежили за вагою чи рівнем цукру у крові, відмовитися від цих смаколиків «із духом Різдва» неможливо. Лікарі допускають, що в особливий період ми будемо порушувати принципи здорового харчування — така природа людини. Але якщо вже так буде, всі солодкі частунки краще приготувати власноруч. Чому, пояснює відома лікарка-дієтологиня, засновниця Академії довголіття Dr. Skytalinska, віцепрезидентка Асоціації дієтологів України Оксана Скиталінська.
У харчовій промисловості широко використовується цукрозамінник, який називається «додана фруктоза». Виробники рекламують його як «здорову альтернативу» у солодощах «без цукру». Навіть рекомендують їсти людям з діабетом. Але Оксана Скиталінська наголошує: додана фруктоза порушує роботу печінки й запускає процес відкладення жиру в клітинах цього органа, що є однією з ключових причин жирового гепатозу. А ще цей замінник цукру порушує холестериновий обмін, тим самим пришвидшуючи розвиток атеросклерозу, руйнує структуру й роботу білків (особливо білка колагену, з якого складаються наші судини, суглоби, зв’язки, хребет, шкіра й кришталики ока), порушує функцію мозку і викликає системне запалення в усьому організмі.
«Так, фруктоза, на відміну від глюкози, не спричиняє такого стрибка цукру у крові, як глюкоза (цукор), й не стимулює синтез гормону інсуліну в підшлунковій залозі, на чому акцентують виробники солодощів „без цукру“. Але в печінці фруктоза перетворюється на глюкозу, а з неї - у жир», — пояснює лікарка.
Проте є ще одна погана новина.
Буквально цього місяця авторитетне наукове видання Nature опублікувало дані про те, що додана фруктоза стимулює ріст злоякісних пухлин.
«Раніше повідомляли, що фруктоза не така вже й страшна, на ріст пухлин не впливає… А це означає, що фруктози вони не засвоюють, — нагадало видання. — Виробники солодощів радісно потирали руки та казали не наговорювати на фруктозу, солодощі можна всім!
Коли пухлину в пробірці поміщали у фруктозне середовище, вона й справді не росла. Але виявилося, що… печінка споживає фруктозу й виробляє у відповідь лізофосфатидилхоліни, які надходять у кров і «годують» пухлину, прискорюючи зростання злоякісної маси щонайменше вдвічі. Отже, у пробірці (без печінки) фруктоза на зростання пухлинних клітин не впливає. А в організмі, завдяки печінці, стимулює ріст ракових утворень.
Де міститься фруктоза?
«Усюди — у всіх тортиках з солодким сиропом для просочування, всіх цукерках, вафлях, зефірі, желейках, дитячому печивку, „здорових солодощах без цукру“, в солодких напоях», — перелічує фахівчиня зі здорового харчування.
І додає, що у фруктах та ягодах також є фруктоза, але концентрація її мала, вона «розбавлена» водою, клітковиною, вітамінами й фітонутрієнтами, та у невеликих кількостях не шкідлива.
Тож арифметика проста: якщо після напруженого метушливого дня вам кортить чогось солодкого, краще випити горнятко чаю з ложечкою звичайного рафінованого цукру, ніж склянку солодкого газованого напою. А магазинні солодощі варто замінити домашньою випічкою.