Передплата 2025 «Добре здоров’я»

Краще горнятко підсолодженого чаю, ніж склянка солодкої газованої води

Магазинні солодощі виявилися шкідливішими, ніж вважалося раніше

Фруктоза, що часто міститься у магазинних солодощах, «годує» ракові пухлини. Фото Healthy Homefront
Фруктоза, що часто міститься у магазинних солодощах, «годує» ракові пухлини. Фото Healthy Homefront

Які свята обходяться без випічки? Ароматний маківник, пухкі пампухи із вишнями, пляцки, тортики, рогалики, печиво… І як би ми не стежили за вагою чи рівнем цукру у крові, відмовитися від цих смаколиків «із духом Різдва» неможливо. Лікарі допускають, що в особливий період ми будемо порушувати принципи здорового харчування — така природа людини. Але якщо вже так буде, всі солодкі частунки краще приготувати власноруч. Чому, пояснює відома лікарка-дієтологиня, засновниця Академії довголіття Dr. Skytalinska, віцепрезидентка Асоціації дієтологів України Оксана Скиталінська.

У харчовій промисло­вості широко викорис­товується цукрозамін­ник, який називається «додана фруктоза». Виробники рекла­мують його як «здорову альтер­нативу» у солодощах «без цу­кру». Навіть рекомендують їсти людям з діабетом. Але Окса­на Скиталінська наголошує: до­дана фруктоза порушує роботу печінки й запускає процес від­кладення жиру в клітинах цього органа, що є однією з ключових причин жирового гепатозу. А ще цей замінник цукру порушує хо­лестериновий обмін, тим самим пришвидшуючи розвиток ате­росклерозу, руйнує структуру й роботу білків (особливо білка колагену, з якого складаються наші судини, суглоби, зв’язки, хребет, шкіра й кришталики ока), порушує функцію мозку і викликає системне запалення в усьому організмі.

«Так, фруктоза, на відміну від глюкози, не спричиняє такого стрибка цукру у крові, як глюко­за (цукор), й не стимулює син­тез гормону інсуліну в підшлун­ковій залозі, на чому акцентують виробники солодощів „без цу­кру“. Але в печінці фруктоза пе­ретворюється на глюкозу, а з неї - у жир», — пояснює лікарка.

Проте є ще одна погана но­вина.

Буквально цього місяця авто­ритетне наукове видання Nature опублікувало дані про те, що до­дана фруктоза стимулює ріст злоякісних пухлин.

«Раніше повідомляли, що фруктоза не така вже й страш­на, на ріст пухлин не впливає… А це означає, що фруктози вони не засвоюють, — нагадало ви­дання. — Виробники солодощів радісно потирали руки та каза­ли не наговорювати на фрукто­зу, солодощі можна всім!

Коли пухлину в пробірці помі­щали у фруктозне середовище, вона й справді не росла. Але ви­явилося, що… печінка спожи­ває фруктозу й виробляє у від­повідь лізофосфатидилхоліни, які надходять у кров і «годують» пухлину, прискорюючи зростан­ня злоякісної маси щонаймен­ше вдвічі. Отже, у пробірці (без печінки) фруктоза на зростання пухлинних клітин не впливає. А в організмі, завдяки печінці, сти­мулює ріст ракових утворень.

Де міститься фруктоза?

«Усюди — у всіх тортиках з со­лодким сиропом для просочу­вання, всіх цукерках, вафлях, зефірі, желейках, дитячому пе­чивку, „здорових солодощах без цукру“, в солодких напоях», — перелічує фахівчиня зі здоро­вого харчування.

І додає, що у фруктах та ягодах також є фруктоза, але концентра­ція її мала, вона «розбавлена» во­дою, клітковиною, вітамінами й фітонутрієнтами, та у невеликих кількостях не шкідлива.

Тож арифметика проста: якщо після напруженого метуш­ливого дня вам кортить чогось солодкого, краще випити гор­нятко чаю з ложечкою звичай­ного рафінованого цукру, ніж склянку солодкого газовано­го напою. А магазинні солодощі варто замінити домашньою ви­пічкою.