Передплата 2025 «Добре здоров’я»

Як зберегти здоров’я на свята

Стоїмо на порозі Різдвяних та Новорічних свят. Як відомо, українці заздалегідь готуються до них, і багатий стіл із величезною кількістю найрізноманітніших наїдків та напоїв — не дивина ні для кого. Звісно ж, дуже часто такі застілля можуть закінчуватися переїданням, що призводить до неприємних наслідків

Фото pexels
Фото pexels

На тому, що харчування під час свят має бути здоровим, наголошує завідувачка Центру терапії Лікар­ні Святого Пантелеймона Першого медичного об'єднання Львова, лікар-терапевт і лікар-гастроентеро­лог Галина Димид. Вона дає низку по­рад, як цього досягти та почуватися добре впро­довж святкового періоду. Також лікарка радить, які страви краще приготува­ти та які продукти замінити на більш корис­ні і поживні.

Насамперед Галина Димид зауважує, що йдеться не про те, щоб відмовитися від святкового столу та страв, які будуть на ньому. Звісно, можна та треба їсти повно­цінно під час святкової вечері, але не ве­ликими порціями і не за один прийом їжі, а розділити на кілька. Особливо це важливо для тих, хто попередньо постив або строго постив. Переїдання може бути надзвичай­но шкідливим для них.

Не слід їсти швидко, щоб не перестара­тися з кількістю. Важливо відчути аромат їжі, розкрити її смак. Споживати треба в невеликій кількості, а деякі продукти можна замінити на більш корисні.

Фахівчиня радить вживати якомога менше майонезу, особливо магазинного! Це один із найбільш шкідливих продуктів, який, звичайно, можна додати в олів'є, але краще обмежитися.

Його варто замінити домашнім, пригото­ваним власноруч. Олів'є їсти можна, але кра­ще обмежитися невеликими порціями.

Також Галина Димид радить віддати пе­ревагу стравам печеним, тушкованим, а не смаженим чи копченим. Менше солі, гостро­го, різноманітних заправок чи спецій. Відда­вати перевагу овочевим салатам з олією, а не з майонезом.

Також не слід їсти багато цукру. Хоч, звіс­но ж, спокуси буде багато — стільки соло­дощів наготують наші вправні ґаздині! Але краще буде для організму, якщо віддати пе­ревагу фруктам.

За словами Галини Димид, не слід забува­ти про воду. Пити її треба до, під час і після прийому їжі, адже чим багатшою і калорій­нішою є ваша трапеза, тим більше води по­трібно організму. Проте це має бути звичай­на вода або узвар, але в жодному випадку не газована солодка вода.

Дотримання цих простих рекомендацій допоможе пройти свята без втоми від їжі та усього супровідного. Адже, як розповідає лікарка, досить часто після свят кількість пацієнтів у медзакладах зростає. Внаслідок переїдання загострюються хвороби — це і цукровий діабет, і захворювання кишково-шлункового тракту. Дошкуляють печія, нудо­та тощо. Зростає кількість тих, що стражда­ють від закрепів.

Тут виникає ще одне запитання — чи треба вживати ферменти? «Можна, — каже Гали­на Димид. — При цьому найбільш дієвими є ферменти у капсулах. Але в такому випадку однієї капсули буде недостатньо, потрібно зо три». Про те, яку кількість їжі споживати, фахівчиня радить заздалегідь проконсуль­туватися із лікарем, щоб потім не турбувати його після Різдва чи у Новорічну ніч. Вона закликає відповідально ставитися до свого здоров’я, а також не займатися самоліку­ванням. Тому найголовніше побажання від гастроентерологині у Різдвяно-Новорічний період — святкуйте з радістю та не забувайте про своє здоров’я!

Записала Анна Врублевська.