Як зберегти здоров’я на свята
Стоїмо на порозі Різдвяних та Новорічних свят. Як відомо, українці заздалегідь готуються до них, і багатий стіл із величезною кількістю найрізноманітніших наїдків та напоїв — не дивина ні для кого. Звісно ж, дуже часто такі застілля можуть закінчуватися переїданням, що призводить до неприємних наслідків
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/525046/rizdvo.jpg)
На тому, що харчування під час свят має бути здоровим, наголошує завідувачка Центру терапії Лікарні Святого Пантелеймона Першого медичного об'єднання Львова, лікар-терапевт і лікар-гастроентеролог Галина Димид. Вона дає низку порад, як цього досягти та почуватися добре впродовж святкового періоду. Також лікарка радить, які страви краще приготувати та які продукти замінити на більш корисні і поживні.
Насамперед Галина Димид зауважує, що йдеться не про те, щоб відмовитися від святкового столу та страв, які будуть на ньому. Звісно, можна та треба їсти повноцінно під час святкової вечері, але не великими порціями і не за один прийом їжі, а розділити на кілька. Особливо це важливо для тих, хто попередньо постив або строго постив. Переїдання може бути надзвичайно шкідливим для них.
Не слід їсти швидко, щоб не перестаратися з кількістю. Важливо відчути аромат їжі, розкрити її смак. Споживати треба в невеликій кількості, а деякі продукти можна замінити на більш корисні.
Фахівчиня радить вживати якомога менше майонезу, особливо магазинного! Це один із найбільш шкідливих продуктів, який, звичайно, можна додати в олів'є, але краще обмежитися.
Його варто замінити домашнім, приготованим власноруч. Олів'є їсти можна, але краще обмежитися невеликими порціями.
Також Галина Димид радить віддати перевагу стравам печеним, тушкованим, а не смаженим чи копченим. Менше солі, гострого, різноманітних заправок чи спецій. Віддавати перевагу овочевим салатам з олією, а не з майонезом.
Також не слід їсти багато цукру. Хоч, звісно ж, спокуси буде багато — стільки солодощів наготують наші вправні ґаздині! Але краще буде для організму, якщо віддати перевагу фруктам.
За словами Галини Димид, не слід забувати про воду. Пити її треба до, під час і після прийому їжі, адже чим багатшою і калорійнішою є ваша трапеза, тим більше води потрібно організму. Проте це має бути звичайна вода або узвар, але в жодному випадку не газована солодка вода.
Дотримання цих простих рекомендацій допоможе пройти свята без втоми від їжі та усього супровідного. Адже, як розповідає лікарка, досить часто після свят кількість пацієнтів у медзакладах зростає. Внаслідок переїдання загострюються хвороби — це і цукровий діабет, і захворювання кишково-шлункового тракту. Дошкуляють печія, нудота тощо. Зростає кількість тих, що страждають від закрепів.
Тут виникає ще одне запитання — чи треба вживати ферменти? «Можна, — каже Галина Димид. — При цьому найбільш дієвими є ферменти у капсулах. Але в такому випадку однієї капсули буде недостатньо, потрібно зо три». Про те, яку кількість їжі споживати, фахівчиня радить заздалегідь проконсультуватися із лікарем, щоб потім не турбувати його після Різдва чи у Новорічну ніч. Вона закликає відповідально ставитися до свого здоров’я, а також не займатися самолікуванням. Тому найголовніше побажання від гастроентерологині у Різдвяно-Новорічний період — святкуйте з радістю та не забувайте про своє здоров’я!
Записала Анна Врублевська.