Передплата 2025 «Добра кухня»

Рослини, здатні поліпшити пам’ять

Деякі рослини мають здатність значно покращувати пам’ять, підтримувати концентрацію та навіть сповільнювати процеси старіння мозку. Куркума, м’ята, шавлія, розмарин, полин, гінкго білоба та женьшень відомі своїми унікальними властивостями, що сприяють здоров’ю мозку. Читайте далі, щоб дізнатися, як ці рослини допомагають зміцнити пам’ять та підтримувати розумову активність

Фото pexels
Фото pexels

Куркума. Ця спеція містить сполуку під назвою куркумін, що має протизапальну та антиоксидантну дії. Ці два фактори відіграють важливу роль у загаль­ному здоров'ї організму і здоров'ї мозку зокрема. Куркума має здатність підтримувати роботу мозку, перешкоджаючи розпаду нервових клітин у ньому.

М’ята. Навіть понюхавши цю ароматну рослину, можна покращити настрій, поліпшити концентрацію уваги та пам’ять. Її можна додавати в чай, салати, десерти і таким чином допомагати мозку краще пра­цювати.

Шавлія. Вона відіграє важливу роль у лікуванні хвороби Альцгеймера. Люди з цим діагнозом, які що­дня приймали добавки шавлії, мали кращу когнітивні функції. Вдихання запаху шавлії покращує пам’ять.

Розмарин визнаний одним з найефективніших засобів проти забудькуватості та розумової втоми, а також одним із небагатьох засобів з психостабіліза­ційним ефектом (він має здатність відновлювати не­рвову рівновагу).

Полин гіркий. Ця трава здатна стимулювати цен­тральну нервову систему, а також вона ефективна у випадках застійних явищ головного мозку. Полин є потужним тоніком, він бореться з розладами сну, та­ким чином дозволяючи мозку зберігати інформацію протягом ночі.

Гінкго білоба давно використовують як засіб для поліпшення інтелектуальної діяльності, бо він стиму­лює кровообіг у мозку.

Женьшень містить протизапальні речовини гінзе­нозиди і позитивно впливає на пам’ять, бореться з ін­телектуальним і фізичним виснаженням, безсонням, анемією, розладами кровообігу, сповільнює процеси старіння.