Передплата 2024 ВЗ

Злаки перецвітають. Але невдовзі почнуть цвісти бур’яни…

Як уникнути проявів сезонної алергії на рослинний пилок і зменшити ті, що вже є

Як би не кортіло влітку гуляти довго, алергікам доведеться обмежити час перебування на вулиці. Фото PennState Health
Як би не кортіло влітку гуляти довго, алергікам доведеться обмежити час перебування на вулиці. Фото PennState Health

У більшості з нас пізня весна, літо й рання осінь асоціюються лише з позитивними емоціями. Можна нарешті відпочити на природі - поніжитися на сонечку, скупатися у водоймі. Але приблизно для третини українців цей період є одним із найважчих у році. Йдеться про людей, які потерпають від алергії на пилок рослин. І хоча береза чи тополя перецвіли ще навесні, а період цвітіння кукурудзи завершиться незабаром, на алергіків чекає ще одна, третя хвиля запилення рослин — кульбаби, амброзії, лободи тощо.

За даними ВООЗ, від поліно­зу у різних країнах страждає від 10% до 30% дорослого насе­лення. Серед дитячого цей по­казник ще більший — до 40%.

Свербіж, почервоніння очей, сльозотеча — симптоми, які мо­жуть зіпсувати будь-яку відпуст­ку. Проте якщо дотримувати­ся певних рекомендацій, можна уникнути багатьох проблем, які створює пилок кущів, трав і де­рев. Про це пише у своїй колонці для Apotek 1. Magasinet старша радниця з охорони здоров’я та зв’язків з громадськістю Норвезької асоціації астми й алергії Анна Біструп.

Чим раніше подбаєте про профілактику, тим краще

Замість того, щоб стежити лише за прогнозом погоди, не завадить додатково відстежува­ти зміни у календарі запилення рослин і починати прийом лікар­ських засобів до початку сезону цвітіння. Сезон пилку змінюєть­ся з року в рік, залежно від того, коли навесні почав топитися сніг. Тому той графік, на який ви орієнтувалися торік, може вия­витися помилковим цьогоріч.

Приймайте необхідні препарати так довго, як потрібно

Ліки можуть запобігти поя­ві симптомів алергії, але приймати їх треба правильно. Важ­ливо приймати медикаменти постійно — навіть у ті періоди, коли концентрація пилку у пові­трі низька й алергічні прояви вас практично не турбують.

Почніть з безрецептурних лі­карських засобів. Закладеність носа, нежить, свербіж очей та сльозотеча є типовими ознака­ми алергії, які можна ефектив­но усувати з допомогою безре­цептурних препаратів. Але якщо симптоми є такими, що суттє­во погіршують якість життя або турбують довший час, варто звернутися до лікаря.

П’ять основних рекомендацій алергікам

1. Відстежуйте прогноз по­годи й календар цвітіння

Щоб передбачити дні з висо­кою концентрацією пилку у по­вітрі, будьте в курсі, чи дме сьо­годні вітер і що цвіте за вікном.

2. Приймайте ліки вчасно

Препарати від алергії є ефек­тивнішими, якщо приймати їх до появи симптомів та регулярно протягом усього сезону цвітін­ня.

3. Обмежте час перебу­вання на свіжому повітрі

  • Особливо у період, коли концентрація пилку у ньому є найбільшою.
  • Тримайте двері й вікна за­чиненими, щоб запобігти про­никненню пилку у приміщення.

4. Захистіть себе

  • Поставте на вікна пилоза­хисні сітки. Виходите на вулицю — одягніть протипилову маску і сонцезахисні окуляри.
  • Не сушіть одяг просто неба та подбайте про заміну пилово­го фільтра у своєму автомобілі.

5. Подбайте про належну гігієну

  • Регулярно мийте руки й об­личчя, приймайте душ і мийте голову перед сном, міняйте по­стільну білизну — на них може осідати пилок.
  • Уникайте вживання алкого­лю, куріння та вдихання пилу. Не користуйтеся парфумами.
  • Розчісуйте шерсть домаш­нього улюбленця на вулиці.

Самолікування полінозу

В аптеках знайдете багато без­рецептурних лікарських засобів, з допомогою яких можна спробу­вати подолати прояви алергії на рослинний пилок. Зверніться до лікаря, якщо ви застосовували протиалергічні безрецептурні ме­дикаменти, але вони не дали ба­жаного ефекту, або якщо ознаки алергії є серйозними та турбують вже довший час.

  • Якщо з проявів полінозу турбують лише свербіж і печіння очей, спробуйте антигістамінні очні краплі.
  • Якщо нежить і закладеність носа — назальний спрей.
  • Якщо симптоми є і з боку очей, і з боку носа — і очні кра­плі, й назальний спрей. Додат­ково можна приймати таблетки.

Пилок розноситься з вітром та потрапляє в очі, ніс і горло. У разі виникнення проблем реко­мендується промивати їх сте­рильною морською водою про­тягом усього сезону цвітіння.

Календар цвітіння

Початок сезону полінозу в Україні змінюється з року у рік та стартує, коли температура по­вітря підвищується й тане сніг. Весною запилюються дерева. Навесні та влітку цвітуть лучні й злакові трави. Влітку і восени сезонну алергію провокує пи­лок бур’янів. Зверніть увагу, що терміни орієнтовні, оскільки на них впливають погодні чинники.

Таблиця зі сайту allergy.in.ua
Таблиця зі сайту allergy.in.ua