Передплата 2024 «Добрий господар»

Дворічній дитині пересадили нирку від 40-річного донора

Максимко — найменший пацієнт, якому провели таку трансплантацію у Львові

Стан здоров’я Максимка медики Центру моніторили понад два роки. А місяць тому – провели дитині трансплантацію нирки. Фото ЗУСДМЦ
Стан здоров’я Максимка медики Центру моніторили понад два роки. А місяць тому – провели дитині трансплантацію нирки. Фото ЗУСДМЦ

До складної операції малюка віком 2 роки 4 місяці й вагою 10 кг мультидисциплінарна команда Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру готувала майже півтора року. Подробицями поділилися з «ВЗ» у пресслужбі медзакладу.

«Буде важко, але разом ми впораємося!» Мама Максим­ка згадує слова дитячого не­фролога Романа Андруневича мало не щодня. Зараз вона дя­кує долі, що на спеціалізоване лікування її синочок потрапив саме в Клініку дитячої нефро­логії, діалізу й трансплантації нирки.

Ваду розвитку сечовиділь­ної системи у плоду діагнос­тували ще під час вагітнос­ті мами. Тоді ситуацію сильно ускладнював розрив правої нирки, який трапився на 28 тижні. Після народження не­мовля більш як місяць перебу­вало у реанімації та перенесло дві операції - на 10-му і 17-му днях життя.

«З Максимком ми познайо­милися, коли йому виповнилось два місяці. Спершу проводили консервативну терапію, стежи­ли за нирковими показниками, здійснювали переливання кро­ві для лікування важкої анемії, вакцинували тощо», — розпові­дає Роман Андруневич.

У лютому 2023 року стан здоров’я хлопчика погіршив­ся, і йому почали проводити перитонеальний діаліз. Мале­ча потребувала якнайшвидшої трансплантації нирки. Шанс на порятунок Максимко очікував, перебуваючи у черзі на донор­ський орган у ЗУСДМЦ.

Нирка для маленького па­цієнта «знайшлася» у травні цього року. Донором став до­рослий 40-річний чоловік. Опе­раційна команда хірургів та анестезіологів Центру спільно з колегами-трансплантолога­ми Першого ТМО успішно пе­ресадили дорослий орган ди­тині.

Через два тижні після склад­ної операції Максимка виписа­ли додому. Лікарі переконані: у колі сім'ї процес відновлення є швидшим та ефективнішим. Під час імпровізованої виписки медики побажали родині при­ходити до них лише на огляди або ж просто у гості.

Схожі новини