Ревінь — перший «вітамінний коктейль»
Чи не найпершим навесні на грядках з’являється ревінь — схожа на бур’ян рослина з великим листям та червоним стеблом. Але з цього «бур'яну» можна отримати безліч користі
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/513261/revin.jpg)
Наука вважає ревінь овочем, а кулінари, орієнтуючись на оптимальні способи приготування, — швидше, фруктом.
Він виростає у травні-червні, коли ще немає вдосталь корисних овочів, фруктів і ягід. У їжу зазвичай використовують товсті м’ясисті стебла ревеню, які мають дивовижний смак, — кислуватий і водночас витончено-ніжний, ароматний.
Що в ньому корисного?
- Рослинна клітковина: жорсткі волоконця, немов йоржик, очищають кишечник від шлаків, що скупчилися в ньому і отруюють організм;
- багато води: завдяки їй ревінь має дуже низьку калорійність (близько 16 ккал/100 г) і позитивно впливає на нирки;
- вітамін С: у 100 г ревеню його міститься до 15% денної норми, а значить, ревінь стимулює імунітет і підвищує захисні сили організму;
- вітаміни групи В: вони прискорюють і нормалізують обмін речовин, повертаючи тілу стрункість, кісткам, нігтям і зубам — міцність, а волоссю — шовковистість, блиск і швидкий ріст;
- вітамін Е: допомагає підтримувати молодість шкіри та м’язів;
- вітамін К: зміцнює судини, підвищує бар'єрні властивості шкіри — сухість, подразнення та почервоніння (купероз) за умови регулярного вживання ревеню вам не загрожуватимуть;
- фосфор, кальцій, магній, калій, рутин та ефективна протиракова речовина — поліфенол.
Як він працює
Основна дія ревеню: легкий сечогінний ефект і проносне. До складу рослини входять речовини, які посилюють перистальтику товстого кишківника і допомагають організму легко вивести все погане, що накопичилося.
Крім того, ревінь:
- жовчогінний засіб, що благотворно впливає на функції печінки;
- загальнозміцнювальний — проти млявості, слабкості, анемії;
- має регенерувальну дію — прискорює процеси загоєння шкіри, зменшує кількість висипань і подразнень, допомагає організму швидше відновитися після травм і хвороб;
- судинозміцнювальний засіб — знижує ризик серцевих нападів і судинних хвороб.
Завдяки янтарній кислоті ревінь рекомендують приймати для усунення похмільного синдрому.
У ревені міститься велика кількість вітаміну A, необхідного для розвитку і росту кісток, для здоров’я очей, шкіри і слизових оболонок.
В окремих випадках для лікування використовують не тільки черешки ревеню, а й коріння рослини. Невеликі дози настоянки кореневищ ревеню призначають для усунення діареї, здуття кишечнику, закрепів, та інших хвороб шлунково-кишкового тракту.
Корінь ревеню з успіхом застосовують у випадках різних запальних захворювань, наприклад, аднекситів, артритів, ревматизму, пневмонії, бронхіту, фурункульозу, псоріазу, холециститу.
Увага! Ревінь у великих дозах протипоказаний у випадках гострих запальних процесів органів шлунково-кишкового тракту, цукрового діабету, подагри, холециститу, сечокам’яної хвороби, ревматизму, вагітності.
З чим його їдять
Завдяки високому вмісту кислот (в основному яблучної) за смаком ревінь нагадує кисло-солодкі яблука, і їсти його можна прямо з грядки. Але гурмани вважають за краще вживати ревінь у стравах:
- перших. Ревінь додає супам і борщам свіжості та кислинки, він цілком може стати альтернативою щавлю;
- других стравах, салатах і закусках. Кислувате пюре з ревеню вважається смачним гарніром до різних видів м’яса. Крім того, стебла додають в овочеві рагу і використовують у вітамінних салатах;
- десертах і випічці. Зі стебел ревеню готують пироги, желе та інші десерти. За смаком ревінь чудово поєднується з полуницею, яблуками, малиною, вишнею, імбиром або цитрусовими. Молоді стебла підходять для морозива і шербетів, цукатів.
- напоях. З ревеню роблять компоти, вино, пікантний квас.
Підготувала Галина Вербицька.