Щавель допомагає відновити сили
Щавель з’являється рано навесні і допомагає відновити людям сили, наснажити організм вітамінами. Колись люди їли щавель із сіллю і чорним хлібом
![](https://img.wz.lviv.ua/8tFO2uux_0gY2HT8a5shuR5JFJ8=/428x285/smart/filters:format(webp)/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/511738/shchavel.jpg)
Знахарі та земські лікарі лікували щавлем навіть туберкульоз легенів, ревматизм (радили їсти сирим, свіжим). Ця рослина дуже добре активізує функції печінки і, особливо, жовчогінну, поліпшує діяльність кишечнику, є добрим кровоспинним, кровоочисним і навіть болетамувальним та протиотрутним засобом.
Якщо людина чимось отруїлась, відвар із листочків щавлю допоможе нейтралізувати всі отрути, які потрапили до організму або ж утворилися в самому організмі від неякісної їжі і нетравлення шлунка. Саме ця дія щавлю усуває проноси, оскільки лікує коліти, ентероколіти, майже всі захворювання шлунково-кишкового тракту.
У давні часи, коли лютували страшні пошесті, приміром, чума, люди покладали надію на щавель, бо знали, що щавель «холодить і гасить вогонь у шлунку, в печінці і навіть у серці».
Для вживання беруть листочки щавлю першого року (щавель — дворічна культура). У перший рік виростають молоді зелені листочки, саме їх додають до страв і навіть готують з них самостійні страви. Можна додавати до страв висушені й подрібнені листочки щавлю — не буде недокрів'я, добре працюватимуть шлунок і кишечник.
Застережння. Щавель дуже цілющий. Але це та їжа, яка є ліками. Отже, вживати його у великій кількості й тривалий час небезпечно, бо в ньому міститься щавлева кислота, яка може викликати порушення мінерального, тобто сольового, обміну в організмі й навіть функції нирок, спричинити сечокам’яну хворобу, подагру.
Цей овоч, на відміну від шпинату, треба вживати щойно зібраним, а не варити його. Якщо ви зробили зелений або овочевий салат, то замість оцту додайте щавлю.
Валентина Миколів.