Харчування дітей після 1 року життя
Вашій дитині - 1 рік! Вона вже ходить, починає розмовляти, соціалізуватися, у неї почали формуватися нові харчові потреби, які суттєво відрізняються від потреб дитини першого року життя та потреб дітей старшого віку. Як же її тепер годувати?
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/509696/dytyna-ist.jpg)
Харчування дітей віком від 1 до 3 років є перехідним від вигодовування до харчування дорослої людини. До травлення підключаються всі групи травних залоз, зміцнюються всі шари стінок стравоходу, шлунка, кишок, збільшується місткість шлунка від 250 мл у однорічного малюка до 300−500 мл у дитини третього року життя. Травлення їжі завершується через 4 години після її вживання. Формується жувальний апарат: за період від 1 до 2,5 року в дитини прорізуються 12 зубів. З появою зубів дитина починає жувати їжу, хоча ефективним цей процес стає тільки у віці 18−24 місяці.
Загальні принципи побудови харчового раціону дітей 1−3 років. Діти в цьому віці починають споживати продукти і страви, які їдять дорослі. Дуже важливо, щоб дитина продовжувала отримувати спеціальну молочну суміш, призначену для дітей після 1 року, і молочні продукти. Дітям віком 1−1,5 року рекомендовано вживати до 700 мл молочних продуктів, а дітям 1,5−3 років — 500 мл. Повноцінне (добове) меню дитини у цьому віці має включати продукти з 5 груп:
- 1-ша — м’ясо, риба, яйця;
- 2-га — молочні продукти (спеціальна молочна суміш, сир, йогурт, кефір тощо);
- 3-тя — овочі і фрукти;
- 4-та — продукти переробки зернових культур;
- 5-та — рослинні жири.
Різноманітність харчового раціону забезпечує організм дитини усіма необхідними поживними речовинами, вітамінами та мінералами.
Режим годування. Рекомендована кількість годувань — не менше ніж 5 разів на день: сніданок; полуденок; обід; підвечірок; вечеря. Тобто 3 основні прийоми їжі (сніданок, обід, вечеря) і 2 додаткові (полуденок і підвечірок). Усі страви мають бути свіжоприготовленими.
Обов’язкова складова щоденного раціону малюка — свіжі овочі та фрукти. Страви, які дають дитині до появи корінних зубів, повинні мати гомогенну кашоподібну консистенцію (пюре, суфле, тефтельки, парові котлетки тощо). Свіжі овочі та фрукти дрібно нарізають. З віком каші, запіканки та інші страви більш щільної консистенції поступово витісняють з раціону малюка традиційні для раннього віку пюре та суфле.
Треба заохочувати дитину їсти самостійно, спочатку пальцями, одночасно навчаючи її використовувати ложку і чашку, а потім, поступово, — виделку та ніж. Столові прибори та посуд — спеціальні для дітей.
Порція має бути невелика і становити приблизно ¼ порції дорослого. Потрібну кількість їжі можна приблизно визначити як 1 столову ложку кожної страви на рік життя дитини. Добова кількість соку не повинна перевищувати 120 мл. Краще, щоб дитина за добу вживала 2 овочеві страви і 1 круп’яну. Якщо в обід даєте дитині круп’яний суп, то гарнір до другої страви має бути овочевим. Не забувайте про овочеві салати, які можна дати дитині як на сніданок, так і на обід чи вечерю. Страви з м’яса, риби, яєць, особливо в поєднанні з жиром, треба давати дитині в першій половині дня. З м’яса краще використовувати нежирну яловичину, телятину, курку, індичку чи кролика. Менш корисні - ковбаси, сосиски, сардельки. Такі продукти дітям треба давати лише зрідка. Можна використовувати субпродукти (печінка, язик тощо). Рекомендовані нежирні сорти риби: тріска, минтай, хек, судак, горбуша. На вечерю краще давати молочну і рослинну їжу. Такі продукти, як спеціальна молочна суміш (500−700 мл на добу), вершкове масло, рослинна олія, хліб, цукор, м’ясо, дитина повинна отримувати щодня. Рибу, яйця, сир, сметану можна давати один раз на 2−4 дні.
Джерело жирів — вершкове масло і рослинні олії. Дітям 1−1,5 року необхідно до 12−15 г вершкового масла і 3−5 г (1 ч. л.) рослинної олії на день, а дітям 1,5−3 років — відповідно 17 г та 6 г. Крупи, хліб та хлібобулочні вироби входять у щоденний раціон дитини 1−3 років. Дітям 1−1,5 року необхідно 30−40 г хлібобулочних виробів на день, у 1,5−3 роки — 50−100 г на день. Крупи можуть бути різні: вівсяна, гречана, ячна, кукурудзяна, перлова, пшенична, рис, манка (інколи). Каші можна готувати з додаванням овочів і фруктів. Наприклад, вівсяну кашу — з яблуком, родзинками або бананом, рисову — з гарбузом або морквою, гречану — з яблуком. Малюкові щоденно потрібні овочі та фрукти. Добова кількість свіжих овочів у віці 1−1,5 року — до 200−250 г, у віці 1,5−3 роки — до 350 г, свіжих фруктів і ягід у віці 1−1,5 року — до 100 г, у віці 1,5−3 роки — до 130−200 г. Вони максимально корисні в необробленому вигляді. Доцільно давати їх і у вигляді салатів (дрібно порізаних).
Солодощі треба давати обмежено, у невеликій кількості, але раціон дитини 1−3 років повинен включати цукор. Добова норма цукру становить 35 г для дітей 1−1,5 року та 40 г для дітей 1,5−3 років. Сухофруктів можна давати до 10 г, кондитерських виробів (печиво, вафлі, пастила, мармелад, карамель, варення повидло) — 5−15 г на добу і меду — 1 г на добу (якщо дитина його переносить). Під час харчування треба дотримуватися певних правил:
- Батьки, а не діти, визначають час споживання їжі.
- Діти не ростуть так швидко, як під час першого року, тому їм потрібно менше їжі.
- Годувати дитину треба невеликими порціями, стимулювати прохання додаткової їжі.
- З віком варто поступово збільшувати раціон та вводити нові продукти.
- Водночас краще уникати надмірного розмаїття їжі, щоб смаки дитини формувалися поступово. Не давати гострої їжі.
- Не треба змушувати дитину їсти продукти, які їй не подобаються. Краще замінити таку їжу подібною (наприклад, овочі замінити фруктами).
- Щоб з’ясувати, чи подобається той чи інший продукт дитині, треба багаторазово (до 10 разів) пропонувати їй певну страву.
- Щоденно, 2−3 рази на добу, давати малюкові молоко (краще спеціальні дитячі молочні суміші для дітей після року) або інші молочні продукти для дітей зі зниженим вмістом жирів.
- Забезпечувати широкий асортимент продуктів з високою харчовою цінністю (овочі, фрукти, м’ясо) замість менш повноцінних у харчовому плані (солоні закуски, морозиво, смажені продукти, печиво і солодкі напої).
- Не давати дитині міцних чаю і кави.
- Поліпшенню апетиту сприяє рухова активність дитини та перебування на свіжому повітрі. Гуляйте з малюком 1−3 години перед обідом та вечерею!
Виховання культури харчування у дитини:
- Дитина має їсти 4−5 разів на день.
- Необхідно обмежувати перекуси під час малорухливих занять або бездіяльності.
- Обмежити солодкі напої та солодощі. Краще замінити їх молочними продуктами, овочами, фруктами.
- Подавати їжу у кількості, що відповідає розмірам та віку дитини.
- Заохочувати пити воду (600−900 мл на добу).
- Дитина повинна сідати за стіл у спокійному стані, не втомленою, бути охайною, споживати їжу з іншими членами сім'ї.
І у вас, і у ваших дітей це вийде!
(За матеріалами статті лікаря-педіатра вищої категорії, кандидата медичних наук Ольги Таринської). Підготувала Нінель Кузнецька.