Вогнем вогонь не загасити…
Чому тим, хто часто потерпає від печії, не варто пити каву
Після їди відчуваєте печію? Причиною є соляна кислота, яка зі шлунка закидається у стравохід. Слизова останнього не пристосована до контакту з агресивною речовиною, відтак запалюється, унаслідок чого й виникає неприємний симптом. Час від часу таке трапляється з усіма, особливо на свята, коли споживаємо багато жирної, смаженої їжі. Якщо ж закид шлункового соку у стравохід відбувається регулярно, у людини діагностують гастроезофагеальну рефлюксну хворобу. Це — не окреме захворювання, а комплекс симптомів, які наростають поступово.
Як пояснює лікар-гастроентеролог Святослав Йовбак, спершу хворі скаржаться на відчуття печiї, дискoмфoрту, кислої й гiркої вiдрижки, нудoти пiсля їжi, яку пацієнти описують як помірну тощо. Згодом до цих ознак приєднується відчуття печіння за грудиною та біль у верхній частині живота.
Нерідко ГЕРХ проявляється сухим кашлем і відчуттям клубка у горлі.
Симптоми посилюються, коли людина лягає на спину (особливо після ситної трапези, з великою кількістю жирної їжі), нахиляється вперед або докладає фізичних зусиль, наприклад, переносить важкі речі.
Фактори ризику:
- слабкість кардіального сфінктера, т. зв. жому між стравоходом та шлунком;
- зменшення захисних властивостей шлунка;
- підвищення кислотності;
- незбалансоване харчування;
- кила стравохідного отвору діафрагми;
- зайва вага або ожиріння;
- куріння;
- прийом деяких медикаментів тощо.
Крім того, рефлюкс може «товаришувати» з іншими недугами:
- цукровим діабетом;
- склеродермією (аутоімунним захворюванням сполучної тканини);
- хворобами, що розвинулися внаслідок тривалого зловживання алкоголем;
- деякими гормональними порушеннями.
Коли потрібно звернутися до лікаря
Статистика свідчить, що симптоми гастроезофагеальної рефлюксної хвороби турбують щодня 5−10% людей. Раз на тиждень дискомфорт чи навіть біль відчувають 20%. Чоловіки й жінки однаково потерпають від підвищеної кислотності. З віком імовірність, що людина зіткнеться з цією проблемою, зростає. З гастроентерологом варто проконсультуватися, якщо симптоми з’являються частіше, ніж раз на тиждень.
Як полегшити прояви
Лікар-гастроентеролог вищої категорії, д. мед. н. Володимир Васильєв радить уникати нахилів тулуба протягом дня.
Вечеряти слід щонайпізніше за 2−3 години до сну. Спати бажано, припіднявши тулуб і голову.
Необхідно уникати гострих приправ та страв, кави й алкоголю. Лікар також рекомендує відмовитися від окремих овочів (біло- і червонокачанної капусти, редьки, редиски, цибулі, часнику), грибів, чорного хліба, консервів, здобних мучних виробів, гороху, квасолі, сочевиці, пшона, тугоплавких жирів, всього смаженого, соленого та копченого. Такі продукти стимулюють секрецію шлунка, подразнюють його слизову оболонку, довго затримуються у шлунку і важко травляться.
Їжу найкраще варити або готувати на парі, а перед вживанням — перетирати. Рибу та делікатні сорти м’яса можна їсти цілими шматками. Із запечених страв потрібно зняти кірочки.
Споживання солі необхідно обмежити. Не слід їсти страви, які є надто холодними чи гарячими. Денну норму їжі треба розділити на 5−6 прийомів. Перед сном можна випити трохи молока або чай із вершками.
Якщо лікар пропише якісь препарати, їх слід приймати згідно з рекомендаціями. А от самолікуванням займатися не варто.