Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Печія: як погасити «пожежу»?

Шість речей, які потрібно знати про печію

Кислота, яка є в шлунку, допомагає травити їжу, яка туди потрапляє. Кислота, яка закидається у стравохід, провокує печію. Фотоколаж Rivas Digestive Center.
Кислота, яка є в шлунку, допомагає травити їжу, яка туди потрапляє. Кислота, яка закидається у стравохід, провокує печію. Фотоколаж Rivas Digestive Center.

Різдво і Новий рік рідко обходяться без святкового столу. Але треба бути готовим, що, крім смачних наїдків, нас може чекати кислотний рефлюкс — стан, коли шлунковий сік закидається у стравохід, викликаючи печію. Це відбувається через те, що ми споживаємо їжу, до якої не звикли, та ще й у великій кількості, створюючи серйозне навантаження на травну систему. «Ось шість важливих речей, які необхідно знати про печію: чому вона виникає та як з нею впоратися», — пише норвезьке видання Vitusapotek+.

Що таке печія

Кислота, яка є у шлунку, до­помагає травити їжу, котра туди потрапляє. Кислота, яка заки­дається у стравохід, провокує печію. Також вона може підсту­пити до горла і викликати по­дразнення дихальних шляхів.

Які симптоми

Розпізнати печію можна за:

  • відчуттям печіння у на­прямку від грудини до горла;
  • кислим присмаком у роті, а в окремих випадках неприєм­ним запахом з ротової порож­нини, сухим кашлем й/або хри­плим голосом.

Що спричиняє печію

Щоб шлункова кислота за­лишалася там, де і повинна бути, тобто в шлунку, мудра природа вигадала запобіжний клапан — м’язове кільце, яке називається нижнім страво­хідним сфінктером. Якщо він не працює як слід (наприклад, через те, що є ослабленим), кислота постійно надходить у стравохід, призводячи до ви­никнення печії.

Проте в більшості випадків печію провокують інші причини:

  • вагітність та ожиріння мо­жуть спричинити підвище­ний тиск на сфінктер, через що шлункова кислота почне просо­чуватися в стравохід, викликаю­чи печію;
  • великі порції жирної їжі піз­но ввечері, алкоголь, кава й тю­тюнові вироби також можуть призвести до виникнення кис­лотного рефлюксу;
  • печія є однією з побічних дій деяких ліків.

Як запобігти

Оскільки вогнищем патологіч­ного стану є шлунок, де травить­ся їжа, запобігти кислотному рефлюксу можна, обмеживши споживання певних продуктів, їх кількість і час прийому.

Кілька порад, як це зробити:

  • уникайте занадто великих порцій, харчуйтеся регулярно. Їжте стільки, щоб ви вже не від­чували голоду, але й не відчува­ли ситості;
  • якщо ви схильні до появи печії, варто виключити або об­межити споживання кави, шо­коладу, алкоголю, жирної та/або дуже гострої їжі;
  • деякі продукти можуть по­дразнювати слизові оболонки й посилювати печію. Це, зокрема, цитрусові, кислі ягоди, помідо­ри та газовані напої;
  • шлункова кислота «активі­зується» під час їжі, тому не їжте безпосередньо перед сном;
  • нерозумним рішенням є й курити;
  • якщо у вас надлишко­ва вага, ви можете позбути­ся кислотного рефлюксу, схуднувши.

Аптечні засоби від печії

Якщо кислотний рефлюкс турбує час від часу, наприклад, під час святкових застіль, коли причиною є передноворічна метушня або калорійні страви, яких ви щодня не їсте, можна отримати допомогу в найближ­чій аптеці. Фармацевт порадить безрецептурний препарат, який ви зможете приймати за по­треби. Медикамент може діяти двома способами: зменшу­вати подразнення, яке провокує шлункова кислота, або створю­вати бар'єр, щоб вона не потра­пляла у стравохід.

Якщо ви приймаєте інші лі­карські засоби, перед початком прийому ліків проти печії варто проконсультуватися з лікарем чи аптекарем.

Порада

Коли ви перебуваєте у поло­женні лежачи, печія завдає осо­бливого дискомфорту. Ви бу­дете краще висипатися, якщо ваша голова і груди перебува­тимуть на підвищенні.

Коли потрібно звернутися по медичну допомогу

У більшості людей печія ви­никає рідко. Якщо вас турбує постійна печія протягом трива­лого часу, слід поговорити зі своїм лікарем.

Якщо кислотний рефлюкс ви­никає кілька разів на тиждень, вам може знадобитися лікуван­ня препаратами, що зменшують вміст кислоти в шлунку. Деякі з них треба приймати щодня, дея­кі - за потреби протягом певного періоду або у невеликих дозах. Які саме це мають бути медика­менти та як їх краще приймати, порадить сімейний лікар.

В окремих випадках паці­єнт може потребувати хірургіч­ного втручання, що дозволить уникнути формування рубців на стравоході й подальших про­блем зі здоров’ям.

Зверніть увагу, що симпто­ми виразки шлунка і спазмів ко­ронарних артерій можуть нага­дувати прояви печії. Втім, вони мають певні відмінності:

  • якщо у вас виразка шлунка, біль тимчасово зникатиме під час їди. За кислотного рефлюк­су біль буде посилюватися саме під час їди;
  • натомість ознаки коронар­них ангіоспазмів, стенокардії важко відрізнити від печії.

Якщо ви не впевнені, що є причиною вашого нездужання, краще звернутися по медичну допомогу.