Передплата 2024 «Добра кухня»

Не терпіть біль за грудиною — це може бути інфаркт

За даними ВООЗ, хвороби системи кровообігу щороку забирають понад 17 мільйонів життів у всьому світі. Очікується, що вже найближчим часом майже третина населення нашої планети, старша за 25 років, страждатиме від артеріальної гіпертензії - одного із найнебезпечніших факторів ризику інфаркту та інсульту

Фото з сайту pexels
Фото з сайту pexels

Що може зробити кожен із нас, щоб знизити ймовірність такого розвитку подій, розповідає кардіологиня вищої категорії Ярослава Байза.

«Лідируючу позицію у структурі серцево-судинних захворювань за­ймає ішемічна хвороба серця (ІХС). Це загальне поняття, що включає інфаркт міокарда, стенокардію, порушення серцевого ритму, сер­цеву недостатність, раптову сер­цеву смерть та постінфарктний кар­діосклероз, — констатує фахівчиня. — Основною причиною ІХС є атеро­склероз. Загалом же на розвиток серцево-судинних захворювань впливають такі чинники: насампе­ред спосіб життя, стан довкілля та генетика. Так, за даними світових науковців, наше здоров’я на 50−55% залежить саме від способу життя та соціальних умов, на 20−22% - від ге­нетичних факторів, на 19−20% - від довкілля і лише на 7−10% - від рівня системи охорони здоров’я та якості надання медичної допомоги.

Щоб запобігти розвитку ІХС, по­трібно, окрім іншого, пильнувати свій тиск. Адже недаремно артері­альну гіпертензію часто називають мовчазним убивцею, — у багатьох людей захворювання до певного часу має безсимптомний перебіг, і вони поняття не мають про наявність у них підвищеного артеріального тиску, поки не розвинеться якесь ускладнення. Ті, у кого є надмірна маса тіла або ожиріння, а також під­вищений АТ, предіабет, можуть до­помогти собі. Для цього слід змінити свій раціон харчування, покінчити зі шкідливими звичками і почати вести активний спосіб життя".

Гострі коронарні синдроми є за­гостренням стабільного перебігу ішемічної хвороби серця і клінічно проявляються формуванням ін­фаркту міокарда, а також розвитком нестабільної стенокардії. Але інколи причиною інфаркту міокарда може стати спазм судин, спричинений різким перепадом температури. «Тож любителям лазні чи сауни є сенс серйозно замислитися, — за­стерігає лікарка. — Зазвичай у біль­шості людей віком 45+ в анамнезі вже є надмірна вага чи ожиріння, проблеми з тиском, атеросклероз коронарних артерій. Незважаючи на це, вони не відмовляють собі в задо­воленні вжити у вихідний день алко­голь, потім попаритися і пірнути піс­ля цього в холодний басейн. Ризик вазоспазму зростає багаторазово.

Іноді люди, які звикли терпіти дискомфорт у тілі та не звертатися до лікарів, можуть перенести ін­фаркт міокарда на ногах. Найбільш виражені його симптоми — загру­динний біль стискаючого характеру, що віддає в ліву руку, під лопатку, у верхню щелепу, а за атипового бо­льового синдрому — у живіт. Терпіти такий біль у жодному разі не можна, необхідно одразу викликати «швид­ку», — застерігає лікарка. — При­пускаю випадки, коли лікар, який приїхав на виклик, зробивши елек­трокардіограму, може не розпізнати нестабільну стенокардію, оскільки ЕКГ не завжди показує так званий зубець Т, який вказує на гостру іше­мію міокарда. Але якщо після візиту «швидкої» пацієнт, який відмовився від госпіталізації, не відчуває полег­шення, потрібно викликати бригаду повторно та їхати в лікарню".

Надмірна маса тіла, особливо ожиріння, суттєво підвищує ризик розвитку ішемічної хвороби серця та інших захворювань, пов’язаних із атеросклерозом. Саме тому та­ким пацієнтам дуже важливо доко­рінно змінити свої харчові звички. «Ожиріння — хронічне захворюван­ня, лікування якого, що включає і дієтотерапію, має проводитися до­вічно та безперервно, — наголошує карділогиня. — Не менш важливим за зниження маси тіла вважається стійке утримання зниженої ваги. Необхідно від початку ставити ре­алістичні цілі зниження ваги — при­близно 5−10% за 6−12 місяців».

Однак за наявності в анамнезі па­цієнта з ожирінням захворювань сер­цево-судинної системи важливим є індивідуальний підхід до харчування, оскільки загальні рекомендації мо­жуть його заплутати. «Наприклад, людині радять знизити поганий хо­лестерин і не зловживати червоним м’ясом, — каже лікарка. — Але пробле­ма в тому, що більшість пацієнтів із хронічною серцевою недостатністю часто страждають від залізодефіцит­ної анемії, а це означає, що їм необ­хідно вводити до раціону яловичину, печінку. Також потрібно розуміти, які саме сорти риби корисні, а які - ні, як правильно вживати сиру моркву, щоб збагатити організм вітаміном А, що таке негострі та нежирні сорти сиру. Тому для врахування індивідуальних особливостей необхідно звернутися до кваліфікованого дієтолога».

Схожі новини