Мандарини — фрукти, які викликають гарний настрій
Мандарини багаті особливими речовинами-фітонцидами, що викликають гарний настрій. А високий вміст вітамінів і органічних кислот тільки підсилюють позитивний ефект. Мандариновий сік покращує травлення і прекрасно підходить до м’яса, а деякі елементи, що входять до складу сонячних фруктів, покращують гостроту зору і не дають з‘явитися багатьом хворобам
![Фото pexels](https://img.wz.lviv.ua/KJTleLoN3KJHkuUDxSWp6mNNkSY=/428x285/smart/filters:format(webp)/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/505761/mandaryn.jpg)
Мандарин — представник сімейства цитрусових, а значить, у ньому приховані цілі поклади вітаміну С. Але не тільки! Ще в цих «помаранчевих м’ячиках» міститься вітамін D, що володіє протирахітною дією, і вітамін К, здатний забезпечити еластичність кровоносних судин. А ось нітратів в мандаринах не буває. Тому що ці шкідливі речовини з лимонною кислотою не вживаються.
Вибрати смачний мандарин зовсім нескладно. Смак мандарина можна визначити на око. Найкисліші - трохи приплюснуті, середніх розмірів мандарини Уншиу. Єдиний їх плюс — відсутність кісточок. Величезні, товстошкірі мандарини Сантра найкраще чистяться, але солоду їм теж не вистачає.
Мандариновий сік є корисним дієтичним і лікувальним напоєм. Особливо рекомендується дітям (навіть немовлятам) і хворим.
Мандарини використовують при лікуванні астми і бронхітів. Вони містять велику кількість фенолікової амінокислоти, яка називається сінефріном. Це добре відомий протизастійний та протинабряковий засіб. Для очищення легенів від слизу рекомендується щоранку випивати по склянці мандаринового соку.
При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються проносами, дуже корисні свіжі мандарини. Рясне вживання мандаринового соку — це чудова профілактика гельмінтозів. Мандаринова шкірка входить до складу суміші лікарських рослин для отримання гіркої настоянки, яка застосовується в медицині для підвищення апетиту і поліпшення травлення, її приймають по 10−20 крапель за 15−30 хвилин до їди.
При діабеті відвар зі шкірки мандаринів сприяє зниженню рівня цукру в крові. Шкірку 3 плодів кип’ятять 10 хвилин в 1 літрі води. Відвар потрібно тримати в холодильнику непроцідженим і приймати щодня.
Незважаючи на лікувальні властивості, мандарини можуть і нашкодити. Так, вони подразнюють нирки і слизову оболонку шлунка і кишечнику. Тому мандарини не варто вживати при виразковій хворобі шлунка і 12-палої кишки, при гастриті з підвищеною кислотністю шлункового соку, ентериті, коліті і при загостреннях, запальних захворюваннях кишечнику, а також при холециститі, гепатиті і гострому нефриті.
До речі, в їжу рекомендується вживати мандарини цілком — разом з білою сіточкою, що містить глікозиди — речовини, що зміцнюють стінки судин. Шкірку викидати не варто, вона теж дуже корисна, за рахунок вмісту ефірних олій, органічних кислот, флавоноїдів, вітаміну С, каротину.
А ще зі шкірок мандарина можна зробити смачні цукати, що відмінно замінюють будь-які цукерки. Основна сфера застосування мандаринів — фруктові салати, варення, компоти і желе, але не тільки! Вони прекрасно уживаються з різноманітними овочами, рисом, м’ясом і рибою, отож цілком можна використовувати мандарини і як інґредієнт різних салатів і гарячих страв.