Передплата 2024 «Добрий господар»

Мандарини — фрукти, які викликають гарний настрій

Мандарини багаті особливими ре­човинами-фітонцидами, що викликають гарний на­стрій. А високий вміст вітамінів і органічних кислот тільки підсилюють позитивний ефект. Мандарино­вий сік покращує травлення і прекрасно підходить до м’яса, а деякі елементи, що входять до складу со­нячних фруктів, покращують гостроту зору і не дають з‘явитися багатьом хворобам

Фото pexels
Фото pexels

Мандарин — представник сімейства цитрусових, а значить, у ньому приховані цілі поклади вітаміну С. Але не тільки! Ще в цих «помаранчевих м’ячиках» міститься вітамін D, що володіє протирахітною дією, і вітамін К, здатний забезпечити еластичність крово­носних судин. А ось нітратів в мандаринах не буває. Тому що ці шкідливі речовини з лимонною кислотою не вживаються.

Вибрати смачний мандарин зовсім нескладно. Смак мандарина можна визначити на око. Найкис­ліші - трохи приплюснуті, середніх розмірів манда­рини Уншиу. Єдиний їх плюс — відсутність кісточок. Величезні, товстошкірі мандарини Сантра найкра­ще чистяться, але солоду їм теж не вистачає.

Мандариновий сік є корисним дієтичним і ліку­вальним напоєм. Особливо рекомендується дітям (навіть немовлятам) і хворим.

Мандарини використовують при лікуванні астми і бронхітів. Вони містять велику кількість фенолікової амінокислоти, яка називається сінефріном. Це до­бре відомий протизастійний та протинабряковий за­сіб. Для очищення легенів від слизу рекомендується щоранку випивати по склянці мандаринового соку.

При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються проносами, дуже корисні свіжі мандарини. Рясне вживання мандаринового соку — це чудова профілактика гельмінтозів. Мандаринова шкірка входить до складу суміші лікарських рослин для отримання гіркої настоянки, яка застосовуєть­ся в медицині для підвищення апетиту і поліпшення травлення, її приймають по 10−20 крапель за 15−30 хвилин до їди.

При діабеті відвар зі шкірки мандаринів спри­яє зниженню рівня цукру в крові. Шкірку 3 плодів кип’ятять 10 хвилин в 1 літрі води. Відвар потрібно тримати в холодильнику непроцідженим і приймати щодня.

Незважаючи на лікувальні властивості, манда­рини можуть і нашкодити. Так, вони подразнюють нирки і слизову оболонку шлунка і кишечнику. Тому мандарини не варто вживати при виразковій хворо­бі шлунка і 12-палої кишки, при гастриті з підвище­ною кислотністю шлункового соку, ентериті, коліті і при загостреннях, запальних захворюваннях ки­шечнику, а також при холециститі, гепатиті і гостро­му нефриті.

До речі, в їжу рекомендується вживати мандари­ни цілком — разом з білою сіточкою, що містить гліко­зиди — речовини, що зміцнюють стінки судин. Шкірку викидати не варто, вона теж дуже корисна, за раху­нок вмісту ефірних олій, органічних кислот, флавоно­їдів, вітаміну С, каротину.

А ще зі шкірок мандарина можна зробити смач­ні цукати, що відмінно замінюють будь-які цукерки. Основна сфера застосування мандаринів — фруктові салати, варення, компоти і желе, але не тільки! Вони прекрасно уживаються з різноманітними овочами, рисом, м’ясом і рибою, отож цілком можна викорис­товувати мандарини і як інґредієнт різних салатів і гарячих страв.

Схожі новини