Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Як вчасно виявити онкологію

Медики перелічили тривожні симптоми

«Симптоми раку можуть бути проявами інших захворювань», – нагадують лікарі. Варто обстежитися і переконатися, що причина – не в злоякісному процесі. Фотоколаж Boldsky
«Симптоми раку можуть бути проявами інших захворювань», – нагадують лікарі. Варто обстежитися і переконатися, що причина – не в злоякісному процесі. Фотоколаж Boldsky

Осередок хвороби може розташовуватися в будь-якому органі й набувати різних форм. Однак є певні ознаки, зауваживши які у себе чи близьких, необхідно якомога швидше звернутися по медичну допомогу. Які - розповідають фахівці Лікарні Святого Мартина у Мукачевому.

  • Втрата ваги. Якщо ви помітили, що за останні 1−3 місяці схудли більш як на п’ять кілограмів (і об'єктивних на те причин немає), це може сигна­лізувати про серйозні патології трав­ної системи, такі, як рак підшлункової залози, рак шлунка чи колоректальний рак, а також «повідомляти» про злоя­кісні захворювання легень.
  • Утома, яка не минає після від­починку або наростає. Це один із ранніх проявів лейкемії, а також раку шлунка, товстої та прямої кишок. Хво­рий непомітно втрачає певну кількість крові або не засвоює необхідні речо­вини — білки, жири, вуглеводи, мікро­елементи та вітаміни.
  • Посилене нічне потовиділен­ня й/або підвищення температури тіла у вечірню пору доби. Ці симпто­ми можуть вказувати на рак легень та злоякісні захворювання крові.
  • Головний біль. Якщо головний біль пов’язаний з пухлиною мозку (що буває приблизно у 4% випадків), він буде проявлятися вранці та супрово­джуватися блювотою. Подібні епізоди повторюватимуться періодично і з кож­ним разом ставатимуть сильнішими та не проходитимуть після прийому без­рецептурних знеболювальних ліків.
  • Біль, відчуття клубка в горлі, охриплість, зміна голосу, утрудне­не ковтання або важкість проходження твердої їжі, кашель (осо­бливо з кров’янистими виділеннями) можуть бути ознаками раку голови та шиї, стравоходу чи легень (особливо, якщо людина — затятий курець).
  • Часте болюче сечовипускан­ня з виділенням невеликої кількості сечі, особливо вночі. Такими є перші прояви раку простати.

Про рак сечового міхура можуть свідчити часті інфекції, наявність згустків крові в сечі або зміна її кольо­ру (за рахунок наявності домішок кро­ві).

  • Збільшення лімфовузлів. Пер­ші «вартові», які «відстежують» наяв­ність запальних процесів в організ­мі, — лімфатичні вузли. Але якщо вони збільшені й не зникають протягом 3−4 тижнів після лікування, стають щільни­ми, слід звернутися до лікаря.
  • Зміна кольору, розміру, кіль­кості родимок чи бородавок, кро­воточивість, нерівність країв, лу­щення, випадіння волосся в ділянці родимок і бородавок можуть свідчити про злоякісність утворення.
  • Виразки, що не гояться та час­то кровоточать, можуть бути симпто­мами раку шкіри.
  • Кров’янисті виділення у період менопаузи. Часто це є першим симп­томом раку шийки матки чи раку тіла матки.
  • Білі плями на слизовій рото­вої порожнини або на язику, можуть бути лейкоплакією — передраковим станом, який часто виникає у курців. Без належного лікування лейкоплакія може перетворитися на рак.

Як зазначають медики, перелічені вище симптоми можуть бути проява­ми інших захворювань. Щоб виявити хворобу та вчасно її пролікувати, не­обхідно регулярно проходити профі­лактичні огляди.

Схожі новини