Банани — смачні, корисні і потрібні організму
Для населення багатьох країн світу банани слугують найважливішим харчем, що замінює хліб, картоплю, м’ясо та інші продукти. Їх вживають сирими та переробленими. В тропічних країнах банани часто готують і подають з бобами, рисом та маїсовими млинцями
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/504674/banany.jpg)
У країнах Латинської Америки стиглі банани сушать на сонці. Цей спосіб нагадує сушіння інжиру і родзинок. Стиглий банан — твердий, з м’ясистою м’якоттю, міцною шкіркою і без слідів зелені. Якщо шкірка його вкрита коричневими плямками — значить, банан добрий.
Цілковито стиглий банан на 76% складається з води, на 20% - з цукру і на 12% - з крохмалю. У банані містяться яблучна кислота і ферменти, що сприяють засвоєнню вуглеводів. У м’якості плодів є пектинові речовини і клітковина. Вони активно стимулюють рухливу функцію кишечнику, запобігаючи утворенню закрепів і нормалізуючи функцію жовчовивідних шляхів.
Банани сприяють зниженню рівня глюкози і холестерину у крові та жовчі, запобігаючи виникненню жовчнокам’яної хвороби і атеросклерозу, а також зв’язуванню канцерогенних і токсичних речовин, сприяють розвиткові і життєдіяльності корисної мікрофлори кишечнику. Як носій білка банан теж посідає важливе місце в харчуванні як хворих, так і здорових людей.
Валентина МИКОЛІВ.