Передплата 2024 «Добрий господар»

Банани — смачні, корисні і потрібні організму

Для населення багатьох країн світу банани слугують найважливішим харчем, що замінює хліб, картоплю, м’ясо та інші продукти. Їх вживають сирими та переробленими. В тропічних країнах банани часто готують і подають з бобами, рисом та маїсовими млинцями

Банани. Фото з сайту pexels
Банани. Фото з сайту pexels

У країнах Латинської Америки сти­глі банани сушать на сонці. Цей спо­сіб нагадує сушіння інжиру і родзинок. Стиглий банан — твердий, з м’ясистою м’якоттю, міцною шкіркою і без слідів зелені. Якщо шкірка його вкрита ко­ричневими плямками — значить, банан добрий.

Цілковито стиглий банан на 76% складається з води, на 20% - з цукру і на 12% - з крохмалю. У банані містяться яблучна кислота і ферменти, що сприя­ють засвоєнню вуглеводів. У м’якості плодів є пектинові речовини і кліткови­на. Вони активно стимулюють рухливу функцію кишечнику, запобігаючи утво­ренню закрепів і нормалізуючи функцію жовчовивідних шляхів.

Банани сприяють зниженню рів­ня глюкози і холестерину у кро­ві та жовчі, запобігаючи виникненню жовчнокам’яної хвороби і атеросклеро­зу, а також зв’язуванню канцерогенних і токсичних речовин, сприяють розвитко­ві і життєдіяльності корисної мікрофло­ри кишечнику. Як носій білка банан теж посідає важливе місце в харчуванні як хворих, так і здорових людей.

Валентина МИКОЛІВ.

Схожі новини