Передплата 2024 ВЗ

У морепродуктах є все, необхідне організму

Краби, креветки та інші дари морського підводного царства зроблять ваш стіл різноманітнішим, здоров’я — міцнішим, а фігуру — стрункішою!

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Вже давно медики помітили, що люди, які живуть в приморських регіонах, набагато рідше хворіють. Ще б пак — адже вони регулярно вживають в їжу рибу та інші морські продукти, в яких міститься маса корисних речовин, необхідних нашому організму.

Морепродукти — цінне джерело білків, необхід­них мозку, судинам і щи­товидній залозі. Окрім того, вони постачають в організм йод, якого не вистачає. Морепродукти лег­ко засвоюються і мають більше цінних дієтичних та поживних ре­човин, аніж тваринне м’ясо. Вони багаті на білки і жирні кислоти, мікро- і макроелементи.

М’ясо риби та інших морських тварин містить велику кількість так званих поліненасичених жир­них кислот омега-3, які можуть потрапляти в наш організм тільки ззовні, з їжею.

Завдяки їм з організму ви­водяться холестерин і вільні радикали, поліпшується робо­та серцево-судинної системи, нормалізується кров’яний тиск, знімаються запальні процеси в суглобах, поліпшується зір, зміц­нюється імунітет, вони допома­гають від шкірних захворювань, алергії. Крім того, у людей, які часто їдять рибу і м’ясо морських тварин, краще працює мозок, і вони рідше страждають від де­пресій.

Будь-які морепродукти міс­тять масу мінеральних елементів — фосфор, калій, кальцій, натрій, залізо, мідь, цинк, бром, фтор і, звичайно, йод.

Лосось — справжній еліксир молодості. Вчені виявили, що астаксантин, який надає м’ясу цієї риби та ікрі червоного ко­льору, володіє потужними анти­оксидантними властивостями. Причому ця речовина бореться з вільними радикалами у 500 ра­зів ефективніше, ніж вітамін Е. Медики особливо рекомендують апетитного лосося тим, хто має підвищені розумові навантажен­ня.

Тунець славиться тим, що у його м’ясі багато амінокислот і вітаміну D, необхідного для нор­мального росту і формування кісток. На думку дієтологів, кулі­нарна любов до страв із тунця — чудова профілактика стресів та депресивних станів.

М’ясо цієї риби багате на біл­ки, які легко засвоюються.

Тунець однаково необхідний як тим, хто хоче позбутися зайвої ваги, так і тим, хто хоче мати тіло як у атлета.

Краби не лише чудово втамо­вують голод. Їхнє м’ясо містить цінні жирні кислоти, які норма­лізують роботу серцево-судин­ної системи, мінерали (мідь та цинк), які підвищують імунітет, отож цей делікатес допоможе ак­тивніше протистояти інфекціям. Регулярно споживаючи крабів, цілком реально знизити рівень холестерину у крові на 25%! А ще м’ясо цих членистоногих підви­щує чоловічу потенцію.

Омари (вони ж — лобстери) вважаються особливим деліка­тесом. Чого у них тільки немає: цінні протеїни, вітаміни групи В, залізо і фосфор, який стимулює секрецію статевих гормонів, йод, що активізує обмін речовин, мідь, необхідну для підтримання нормального рівня гемоглобіну, цинк, якого потребує шкіра… Окрім того, ці гігантські морські раки захищають від інфекцій і пе­редчасного старіння, корисні за недокрів'я, атеросклерозу і за­хворювання судин.

Лангустини і лангусти низь­кокалорійні (у 100 г міститься лише 90 ккал, 17 г білка, 2 г жиру, 0 г вуглеводів), але зате ці море­продукти містять велику кількість фосфору, тому вони чудово сти­мулюють діяльність мозку.

М’ясо лангустів багате на кальцій, магній, мідь, йод і фос­фор, який активізує роботу го­ловного мозку. Лікарі перекона­ні, що страви, до яких входять ці мешканці морських глибин, поліпшують роботу кровоносної системи і підвищують загальний тонус.

Кальмари багаті на вітаміни групи В та аскорбінову кислоту, а корисних мікроелементів — пів таблиці Менделєєва! До того ж у цих дарах моря майже немає жиру, зате білка — дуже багато, причому він легко засвоюється завдяки високим дозам калію, йоду, заліза і магнію, які стиму­люють відтік жовчі і перистальти­ку кишківника. Регулярне спожи­вання м’яса кальмарів запобігає атеросклерозу і сповільнює ста­ріння. Кальмари дуже корисні, якщо є проблеми з травленням, застоєм жовчі чи з’явилися за­крепи.

Анчоуси — маленькі сріблясті рибки з ніжним білим м’ясом — улюблена страва європейців. У них дуже багато поліненасичених омега-3 жирних кислот, які зміц­нюють стінки судин і запобігають утворенню атеросклеротичних бляшок. Багаті анчоуси і на цинк, який бере участь у формуванні тканин кісток.

Креветки — ідеальний вибір для тих, хто має намір схуднути: у них мінімум жирів (лише 2 г на 100 м’яса) і багато кальцію, цинку, заліза, магнію, вітамінів А, Е, D, а також вітаміну В12, необхідного для вироблення гемоглобіну і під­тримки нервової системи. Їхнє м’ясо багате на йод, що поліпшує роботу щитовидної залози.

Устриці. Найзнаменитіший плюс цього морепродукту — здат­ність стимулювати лібідо, але це не єдина його перевага. Завдяки високому вмісту цинку (у 5 мо­люсках — його добова норма), ві­тамінів В12 і D устриці зміцнюють кістки і поліпшують стан шкіри, а вітаміни А, В, С, мідь і магній підвищують імунітет і позитивно впливають на нервову систему.

Мідії багаті на вітамін Е, який захищає клітини від руйнуван­ня і підтримує шкіру у хорошому стані. Якщо регулярно ласувати стравами з цих молюсків, гарний колір обличчя гарантовано!

Мідії багаті на білок, жири, вуглеводи і численні мікроеле­менти, а також містять вітаміни В1, В2, В6, PP. М’ясо мідій корис­не у вареному, соленому і замо­роженому вигляді. Досить їсти його в невеликих кількостях раз на тиждень, щоб збагатити свій організм корисними мінерала­ми (селен, натрій, калій, кальцій, магній, йод, бор, кобальт, марга­нець).

Мідії особливо помічні для від­новлення сил після перенесених хвороб, профілактики атеро­склерозу, за захворювань печін­ки і жовчного міхура.

Морські гребінці — справ­жня перлина морів. У них багато білків і при цьому мало калорій, жирів і вуглеводів. Регулярне споживання гребінців сприяє зниженню рівня холестерину у крові. Окрім того, ліпопротеїди, які у них містяться, запобігають атеросклерозу і його ускладнен­ням у вигляді інфарктів, інсультів, стенокардії.

Морські равлики допомага­ють боротися зі стресом, це най­краще джерело магнію, оскільки, на відміну від інших харчових продуктів, багатих на цей мікро­елемент, у равликів — мінімум ка­лорій.

А високий вміст вітаміну В6 у цих морепродуктах сприяє легкій засвоюваності равликів.

Будьте обережні!

Всі дари моря — швидко псу­ються, і за неправильного збе­рігання в них швидко розмножу­ються бактерії, що можуть стати причиною харчових отруєнь.

Також морепродукти можуть викликати алергію. Часто меди­ки стикаються з анафілаксією, симптомами якої є головні болі, червоні плями на тілі, пухирі, на­бряк гортані і навіть втрата свідо­мості.

Також велика ймовірність за­разитися паразитами. Їжте тільки добре просмажену рибу, соління і копчення не завжди знищують личинки паразитів.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини