У морепродуктах є все, необхідне організму
Краби, креветки та інші дари морського підводного царства зроблять ваш стіл різноманітнішим, здоров’я — міцнішим, а фігуру — стрункішою!
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/504618/moreprodukty.jpg)
Вже давно медики помітили, що люди, які живуть в приморських регіонах, набагато рідше хворіють. Ще б пак — адже вони регулярно вживають в їжу рибу та інші морські продукти, в яких міститься маса корисних речовин, необхідних нашому організму.
Морепродукти — цінне джерело білків, необхідних мозку, судинам і щитовидній залозі. Окрім того, вони постачають в організм йод, якого не вистачає. Морепродукти легко засвоюються і мають більше цінних дієтичних та поживних речовин, аніж тваринне м’ясо. Вони багаті на білки і жирні кислоти, мікро- і макроелементи.
М’ясо риби та інших морських тварин містить велику кількість так званих поліненасичених жирних кислот омега-3, які можуть потрапляти в наш організм тільки ззовні, з їжею.
Завдяки їм з організму виводяться холестерин і вільні радикали, поліпшується робота серцево-судинної системи, нормалізується кров’яний тиск, знімаються запальні процеси в суглобах, поліпшується зір, зміцнюється імунітет, вони допомагають від шкірних захворювань, алергії. Крім того, у людей, які часто їдять рибу і м’ясо морських тварин, краще працює мозок, і вони рідше страждають від депресій.
Будь-які морепродукти містять масу мінеральних елементів — фосфор, калій, кальцій, натрій, залізо, мідь, цинк, бром, фтор і, звичайно, йод.
Лосось — справжній еліксир молодості. Вчені виявили, що астаксантин, який надає м’ясу цієї риби та ікрі червоного кольору, володіє потужними антиоксидантними властивостями. Причому ця речовина бореться з вільними радикалами у 500 разів ефективніше, ніж вітамін Е. Медики особливо рекомендують апетитного лосося тим, хто має підвищені розумові навантаження.
Тунець славиться тим, що у його м’ясі багато амінокислот і вітаміну D, необхідного для нормального росту і формування кісток. На думку дієтологів, кулінарна любов до страв із тунця — чудова профілактика стресів та депресивних станів.
М’ясо цієї риби багате на білки, які легко засвоюються.
Тунець однаково необхідний як тим, хто хоче позбутися зайвої ваги, так і тим, хто хоче мати тіло як у атлета.
Краби не лише чудово втамовують голод. Їхнє м’ясо містить цінні жирні кислоти, які нормалізують роботу серцево-судинної системи, мінерали (мідь та цинк), які підвищують імунітет, отож цей делікатес допоможе активніше протистояти інфекціям. Регулярно споживаючи крабів, цілком реально знизити рівень холестерину у крові на 25%! А ще м’ясо цих членистоногих підвищує чоловічу потенцію.
Омари (вони ж — лобстери) вважаються особливим делікатесом. Чого у них тільки немає: цінні протеїни, вітаміни групи В, залізо і фосфор, який стимулює секрецію статевих гормонів, йод, що активізує обмін речовин, мідь, необхідну для підтримання нормального рівня гемоглобіну, цинк, якого потребує шкіра… Окрім того, ці гігантські морські раки захищають від інфекцій і передчасного старіння, корисні за недокрів'я, атеросклерозу і захворювання судин.
Лангустини і лангусти низькокалорійні (у 100 г міститься лише 90 ккал, 17 г білка, 2 г жиру, 0 г вуглеводів), але зате ці морепродукти містять велику кількість фосфору, тому вони чудово стимулюють діяльність мозку.
М’ясо лангустів багате на кальцій, магній, мідь, йод і фосфор, який активізує роботу головного мозку. Лікарі переконані, що страви, до яких входять ці мешканці морських глибин, поліпшують роботу кровоносної системи і підвищують загальний тонус.
Кальмари багаті на вітаміни групи В та аскорбінову кислоту, а корисних мікроелементів — пів таблиці Менделєєва! До того ж у цих дарах моря майже немає жиру, зате білка — дуже багато, причому він легко засвоюється завдяки високим дозам калію, йоду, заліза і магнію, які стимулюють відтік жовчі і перистальтику кишківника. Регулярне споживання м’яса кальмарів запобігає атеросклерозу і сповільнює старіння. Кальмари дуже корисні, якщо є проблеми з травленням, застоєм жовчі чи з’явилися закрепи.
Анчоуси — маленькі сріблясті рибки з ніжним білим м’ясом — улюблена страва європейців. У них дуже багато поліненасичених омега-3 жирних кислот, які зміцнюють стінки судин і запобігають утворенню атеросклеротичних бляшок. Багаті анчоуси і на цинк, який бере участь у формуванні тканин кісток.
Креветки — ідеальний вибір для тих, хто має намір схуднути: у них мінімум жирів (лише 2 г на 100 м’яса) і багато кальцію, цинку, заліза, магнію, вітамінів А, Е, D, а також вітаміну В12, необхідного для вироблення гемоглобіну і підтримки нервової системи. Їхнє м’ясо багате на йод, що поліпшує роботу щитовидної залози.
Устриці. Найзнаменитіший плюс цього морепродукту — здатність стимулювати лібідо, але це не єдина його перевага. Завдяки високому вмісту цинку (у 5 молюсках — його добова норма), вітамінів В12 і D устриці зміцнюють кістки і поліпшують стан шкіри, а вітаміни А, В, С, мідь і магній підвищують імунітет і позитивно впливають на нервову систему.
Мідії багаті на вітамін Е, який захищає клітини від руйнування і підтримує шкіру у хорошому стані. Якщо регулярно ласувати стравами з цих молюсків, гарний колір обличчя гарантовано!
Мідії багаті на білок, жири, вуглеводи і численні мікроелементи, а також містять вітаміни В1, В2, В6, PP. М’ясо мідій корисне у вареному, соленому і замороженому вигляді. Досить їсти його в невеликих кількостях раз на тиждень, щоб збагатити свій організм корисними мінералами (селен, натрій, калій, кальцій, магній, йод, бор, кобальт, марганець).
Мідії особливо помічні для відновлення сил після перенесених хвороб, профілактики атеросклерозу, за захворювань печінки і жовчного міхура.
Морські гребінці — справжня перлина морів. У них багато білків і при цьому мало калорій, жирів і вуглеводів. Регулярне споживання гребінців сприяє зниженню рівня холестерину у крові. Окрім того, ліпопротеїди, які у них містяться, запобігають атеросклерозу і його ускладненням у вигляді інфарктів, інсультів, стенокардії.
Морські равлики допомагають боротися зі стресом, це найкраще джерело магнію, оскільки, на відміну від інших харчових продуктів, багатих на цей мікроелемент, у равликів — мінімум калорій.
А високий вміст вітаміну В6 у цих морепродуктах сприяє легкій засвоюваності равликів.
Будьте обережні!
Всі дари моря — швидко псуються, і за неправильного зберігання в них швидко розмножуються бактерії, що можуть стати причиною харчових отруєнь.
Також морепродукти можуть викликати алергію. Часто медики стикаються з анафілаксією, симптомами якої є головні болі, червоні плями на тілі, пухирі, набряк гортані і навіть втрата свідомості.
Також велика ймовірність заразитися паразитами. Їжте тільки добре просмажену рибу, соління і копчення не завжди знищують личинки паразитів.
Підготувала Галина Вербицька.