Передплата 2024 ВЗ

Пацієнтам із діабетом — безплатні тест-смужки до глюкометрів

Наразі йдеться лише про хворих з діабетом 1-го типу

Фото Alliance Health
Фото Alliance Health

Повне або часткове відшкодування вартості витратного матеріалу відбувається через програму реімбурсації. Це означає, що хворий або взагалі не повинен нічого платити, або ж повинен доплатити невелику різницю. Усе залежить від моделі обраних тест-смужок та виробника.

За повідомленням Націо­нальної служби здоров’я Украї­ни, наразі до переліку реімбур­сації ввійшло 23 найменування тест-смужок. Для того, щоб їх отримати, необхідно мати елек­тронний рецепт. Його може ви­писати як лікар-ендокрино­лог, зокрема дитячий, так і лікар «первинки» (й не обов’язково для цього мати підписану з ним декларацію). Важливо лише, щоб медзаклад, в якому фахі­вець здійснює прийом пацієн­тів, працював з електронною системою охорони здоров’я.

На телефон пацієнта надійде СМС-повідомлення з номером електронного рецепта та уні­кальним кодом, за яким можна погасити рецепт. Це треба буде зробити впродовж наступних 30 днів після візиту до лікаря.

Отримати тест-смужки без­платно або з невеликою допла­тою можна в аптеці, яка уклала договір з НСЗУ за програмою «Медичні вироби для визначен­ня рівня глюкози в крові».

У НСЗУ звертають увагу, що до різних глюкометрів підходять різні тест-смужки. Тож вибір кра­ще узгодити з фармацевтом.

На тимчасово окупованих територіях і в зоні бойових дій тест-смужки можуть відпускати­ся й за паперовими рецептами.

Схожі новини