Передплата 2024 «Добра кухня»

Імунітет захищає нас. Як захистити його?

Лікарі дали поради, як підвищити опірність організму

Фото MaxLiving
Фото MaxLiving

Здоров’я людини багато в чому залежить від стану імунної системи, яка працює 24/7, даючи відсіч бактеріям, вірусам та іншим несприятливим факторам. Але й вона сама потребує захисту, підтримки та зміцнення. Особливо це актуально напередодні сезону застуд.

Як запідозрити, що іму­нітет «дав тріщину», чому так відбувається і як до­помогти собі, пояснюють фахів­ці Рівненської обласної клінічної лікарні ім. Юрія Семенюка.

Ймовірно, у вас ослаблений імунний захист, якщо:

  • пропав апетит;
  • ви швидко й сильно втом­люєтеся;
  • у вас знизилася гострота зору;
  • ви часто відчуваєте сонли­вість, млявість та апатію;
  • ви зауважили, що у вас по­рушилася координація рухів;
  • змінився колір і стан шкіри;
  • ви часто застуджуєтеся.

Чому імунітет ослаблюється?

Причин може бути багато. Це і старший вік, і зайва вага, і зни­ження рухливості (наприклад, у зв’язку з хворобою), і відсут­ність достатнього фізичного на­вантаження, і незбалансоване харчування, зокрема вживання рафінованих продуктів, які в ре­зультаті обробки втратили свої поживні речовини. Це борошно вищого сорту, рафінована олія й цукор, очищений білий рис тощо. Особливо небезпечним є білий цукор. Якщо ним зловжи­вати, опірність організму може знизитися удвічі. Тож лікарі ра­дять замінити рафінад натураль­ним медом та сухофруктами.

Імунна система втрачає міць через нестачу повноцін­ного відпочинку, у тому чис­лі хронічного недосипляння, через дефіцит кисню й со­нячного світла, часті стре­си та «вигорання» на роботі, коли організм змушений пра­цювати «на межі», порушен­ня роботи внутрішніх органів і скупчення шлаків та токсинів в організмі.

Ще одна неочевидна причи­на — зневоднення й, як наслідок, пересихання слизової оболон­ки носоглотки, через яку пато­генні мікроорганізми, що пере­даються повітряно-крапельним шляхом, швидше проникають у кров.

Як зміцнити імунну систему

  • Збалансовано харчуйте­ся. Споживайте велику кількість овочів, фруктів та інших продук­тів, що містять вітаміни й міне­ральні речовини.
  • Висипайтеся. Лягти спати бажано до 22.00.
  • Намагайтеся звести до мі­німуму вплив стресу.
  • Більше рухайтеся.
  • Проводьте більше часу на свіжому повітрі.
  • Підтримуйте вагу тіла у межах норми.
  • Уникайте інфекцій. Для цього часто мийте руки з милом та готуйте їжу з дотриманням правил особистої гігієни й пра­вил зберігання та приготування харчів.

Продукти, які підвищують опірність організму:

  • ті, що збагачені вітаміном, А (жовток яйця, печінка, вершкове масло з жирністю 82% та вище, червоний і жовтий болгарський перець, морква, петрушка, гар­буз);
  • які містять цинк (ялови­чина, індичка, інше нежирне м’ясо; насіння гарбуза; горіхи; квасоля);
  • з вмістом вітаміну С (свіжа капуста, смородина, шипшина);
  • до складу яких входить ві­тамін D (риб'ячий жир, жирна морська риба);
  • збагачені марганцем (на­сіння, горіхи, бобові, вівсяні пластівці, зелені листові овочі, чорний шоколад);
  • які містять залізо (нежир­не м’ясо) й мідь (насіння, горіхи, печінка, гриби);
  • білкові продукти, оскільки білок є будівельним матеріалом для імунних клітин (яйця, кисло­молочний сир, страви на осно­ві нежирного м’ясного бульйо­ну, бобові);
  • продукти, які сприяють синтезу глутатіону — важливої захисної молекули (рукола, ка­пуста всіх сортів);
  • їжа, яка допомагає утво­ренню оксиду азоту (свіжий бу­ряк, натертий на тертці, зелені листові овочі);
  • продукти, які позитивно впливають на мікрофлору киш­ківника (часник, морські водо­рості);
  • їжа, яка підвищує рівень гормону адипонектину, що во­лодіє протизапальним ефектом (селера, броколі, цвітна капус­та, огірки, брюссельська капус­та, жирна риба, насіння льону, горіхи);
  • продукти з вмістом магнію (бобові, шпинат, чорний шоко­лад, какао, горіхи, насіння, аво­кадо).

Як ще можна посилити імунний захист

  • Загартовуйтеся. Але по­чніть правильно (не можна від­разу виливати на себе кілька відер крижаної води) та загар­товуйтеся щодня — у цій справі важлива регулярність.
  • Пийте чай із шипшиною або калиною. Плоди шипшини збагачені вітаміном С, тому на­пій із них стимулює імунітет. А калина — джерело великої кіль­кості вітамінів.
  • Замініть звичайний чай трав’яним. Запарте листя суни­ці або ромашку згідно з інструк­цією. Пийте по кілька разів на день.
  • Не купуйте готових енерге­тичних батончиків — готуйте самі зі сухофруктів, горіхів і меду.
  • Зваріть вітамінний компот — не тільки з фруктів, а й трав.

Схожі новини