Передплата 2024 «Добра кухня»

Донором нирки для 5-річної дівчинки стала 9-місячна дитина

Немовля стало наймолодшим донором в Україні. Трансплантацію провели у Львові

Через юний вік та маленьку вагу обох дітей хірургічне втручання виявилося доволі складним. Фото пресслужби ЗУСДМЦ
Через юний вік та маленьку вагу обох дітей хірургічне втручання виявилося доволі складним. Фото пресслужби ЗУСДМЦ

Маленька Сніжана зі Сколівщини, що на Львівщині (на фото), лікується у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі з 2018 року. Лікарі діагностували у неї гемолітико-уремічний синдром, який призвів до ниркової недостатності.

Як розповів дитячий нефролог Центру Ро­ман Андруневич, захворювання, яке виявили у пацієнтки, супроводжується зниженням гемо­глобіну і тромбоцитів, постійною діареєю та гаряч­кою. Унаслідок патологічних змін в організмі у нирках утворюються невеличкі тромби, які блокують роботу цього парного органа, через що той перестає працю­вати.

Із 11-місячного віку дівчинка перебувала на що­денному перитонеальному діалізі. Врятувати життя маленької Сніжани могла тільки пересадка нирки, і такий шанс подарували їй батьки 9-місячної дитини з важкою хворобою печінки. Коли у немовляти конста­тували смерть мозку, її рідні дали згоду на донорство.

Єдина інформаційна система визначила Сніжану як потенційного реципієнта. Після того, як у лабора­торії медзакладу підтвердили імунологічну сумісність донорки та реципієнтки, донорський орган опера­тивно доправили з Києва у Львів, де фахівці Центру й провели рятівну операцію малечі.

Через юний вік і маленьку вагу обох дітей хірургіч­не втручання виявилося доволі складним. Утім, опе­рація минула успішно — нирка у дівчинки запрацюва­ла ще на операційному столі.

Батьки Сніжани й команда медиків лікарні безмеж­но вдячні батькам маленької донорки за порятунок.

Як повідомили «ВЗ» у пресслужбі ЗУСДМЦ, зага­лом у медзакладі провели вже 13 пересадок нирок. 2021 року Центр включили у пілотний проєкт Мініс­терства охорони здоров’я України з трансплантації органів та анатомічних матеріалів. Відтак усі хірургічні втручання тут проводять за бюджетні кошти, безплат­но для пацієнта. У лікарні працює «лист очікування», в якому перебувають пацієнти, що потребують пере­садки органів.

Схожі новини