Про користь буряку
Буряк був відомий з давніх часів. Цей коренеплід має безліч корисних мікроелементів та вітамінів, які надають йому цінних властивостей. Користь буряків очевидна у лікуванні багатьох захворювань, тому що він має найбагатший набір активних речовин

Буряк здатен зберігати свої унікальні цілющі властивості протягом всієї довгої зими!
Корисні та цілющі властивості буряку
Ще 2,5 тисячі років тому Гіппократ включав цей овоч у список лікарських рослин. Квашеним буряком предки успішно лікували інфекційні захворювання, лихоманки, шкірні запалення і багато іншого. У XVI столітті Парацельс першим почав лікувати буряком захворювання крові (у тому числі залізодефіцитну анемію). Адже за вмістом заліза, необхідного для крові, з усіх рослинних продуктів тільки часник може позмагатися з буряком.
Цілющі властивості, якими славиться буряк, забезпечуються завдяки великій кількості поживних речовин, вітамінів і мінералів. Буряк — джерело каротиноїдів, лютеїну і флавоноїдів. Він багатий на клітковину, вітамін С, магній, залізо, мідь і фосфор.
А за вмістом йоду, необхідного кожному з нас для фізичного і розумового розвитку, буряк поступається лише морській капусті.
Також у цьому овочі безліч вітамінів групи В і антиоксидантів (каротин, аскорбінова кислота), що борються зі старінням.
Є у ньому і вітамін Р, який ще називають вітаміном молодості за те, що він повертає еластичність кровоносним судинам. Може похвалитися буряк і рідкісним вітаміном U, який має протиалергічні властивості і сприяє кращій роботі шлунка. Також коренеплід багатий на мінерали (калій, магній, мідь, цинк, кремній, бор).
Буряк цілющий в будь-якому вигляді. Варений, він має хорошу проносну і сечогінну дії, зв’язує і виводить з організму солі важких металів.
Проти хронічних закрепів, порушень травлення і хвороб печінки корисно вживати його у відвареному вигляді натщесерце по 100−150 г на день. Варити овоч краще у шкірці, не зрізаючи корінців, без додавання солі, під кришкою, класти буряк у вже киплячу воду.
Крім того, буряк розчиняє відкладення кальцію в кровоносних судинах, що полегшує роботу серця і мозку. Будучи сильним антиоксидантом, бетаїн, що в ньому міститься, покращує фізичну форму і витривалість.
Буряк треба вживати жінкам, які планують вагітність, а також у період вагітності. Він є джерелом фолієвої кислоти, яка запобігає деяким вродженим дефектам у новонароджених.
Бетаїн, що міститься в буряковому соці, стимулює функції печінки. Найкраще починати пити буряковий сік у суміші з морквяним, у пропорції 1:5, а потім поступово збільшувати кількість першого.
Буряк — джерело вітаміну С, який допомагає запобігти астмі. Природний бетакаротин сприяє профілактиці раку легень.
Буряк містить значну кількість вуглеводів, які забезпечують організм енергією і сприяють більшій витривалості.
Наявність у буряках бетакаротину (вітаміну А) запобігає такому віковому захворюванню очей, як катаракта.
Флавоноїди і вітамін С допомагають підтримувати здоровими тканини капілярів.
Низький рівень калію в організмі збільшує ризик інсульту. У цьому випадку рекомендується багатий на калій буряк.
Наявність у буряковому соці бору сприяє виробленню статевих гормонів.
Протипоказання
Сирий буряк не варто їсти за порушення роботи кишківника, оскільки рослинні волокна в поєднанні з органічними кислотами і сахарозою можуть викликати розлад шлунка.
Лікування буряком протипоказане гіпотонікам, оскільки цей коренеплід містить речовини, які знижують артеріальний тиск.
За сечокам’яної хвороби пити свіжовичавлений сік буряка теж не варто — в ньому міститься велика кількість щавлевої кислоти, яка утворює в організмі солі, що погано розчиняються.
Через вміст у буряку сахарози ним не слід захоплюватися хворим на цукровий діабет. Свіжовичавлений сік може призвести до спазмів кровоносних судин, тому необхідно, щоб сік спочатку відстоявся (2−3 години) і втратив всі шкідливі леткі фракції, які негативно впливають на організм.
Підготувала Галина Вербицька.