Про користь буряку
Буряк був відомий з давніх часів. Цей коренеплід має безліч корисних мікроелементів та вітамінів, які надають йому цінних властивостей. Користь буряків очевидна у лікуванні багатьох захворювань, тому що він має найбагатший набір активних речовин
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/497986/buriak.jpg)
Буряк здатен зберігати свої унікальні цілющі властивості протягом всієї довгої зими!
Корисні та цілющі властивості буряку
Ще 2,5 тисячі років тому Гіппократ включав цей овоч у список лікарських рослин. Квашеним буряком предки успішно лікували інфекційні захворювання, лихоманки, шкірні запалення і багато іншого. У XVI столітті Парацельс першим почав лікувати буряком захворювання крові (у тому числі залізодефіцитну анемію). Адже за вмістом заліза, необхідного для крові, з усіх рослинних продуктів тільки часник може позмагатися з буряком.
Цілющі властивості, якими славиться буряк, забезпечуються завдяки великій кількості поживних речовин, вітамінів і мінералів. Буряк — джерело каротиноїдів, лютеїну і флавоноїдів. Він багатий на клітковину, вітамін С, магній, залізо, мідь і фосфор.
А за вмістом йоду, необхідного кожному з нас для фізичного і розумового розвитку, буряк поступається лише морській капусті.
Також у цьому овочі безліч вітамінів групи В і антиоксидантів (каротин, аскорбінова кислота), що борються зі старінням.
Є у ньому і вітамін Р, який ще називають вітаміном молодості за те, що він повертає еластичність кровоносним судинам. Може похвалитися буряк і рідкісним вітаміном U, який має протиалергічні властивості і сприяє кращій роботі шлунка. Також коренеплід багатий на мінерали (калій, магній, мідь, цинк, кремній, бор).
Буряк цілющий в будь-якому вигляді. Варений, він має хорошу проносну і сечогінну дії, зв’язує і виводить з організму солі важких металів.
Проти хронічних закрепів, порушень травлення і хвороб печінки корисно вживати його у відвареному вигляді натщесерце по 100−150 г на день. Варити овоч краще у шкірці, не зрізаючи корінців, без додавання солі, під кришкою, класти буряк у вже киплячу воду.
Крім того, буряк розчиняє відкладення кальцію в кровоносних судинах, що полегшує роботу серця і мозку. Будучи сильним антиоксидантом, бетаїн, що в ньому міститься, покращує фізичну форму і витривалість.
Буряк треба вживати жінкам, які планують вагітність, а також у період вагітності. Він є джерелом фолієвої кислоти, яка запобігає деяким вродженим дефектам у новонароджених.
Бетаїн, що міститься в буряковому соці, стимулює функції печінки. Найкраще починати пити буряковий сік у суміші з морквяним, у пропорції 1:5, а потім поступово збільшувати кількість першого.
Буряк — джерело вітаміну С, який допомагає запобігти астмі. Природний бетакаротин сприяє профілактиці раку легень.
Буряк містить значну кількість вуглеводів, які забезпечують організм енергією і сприяють більшій витривалості.
Наявність у буряках бетакаротину (вітаміну А) запобігає такому віковому захворюванню очей, як катаракта.
Флавоноїди і вітамін С допомагають підтримувати здоровими тканини капілярів.
Низький рівень калію в організмі збільшує ризик інсульту. У цьому випадку рекомендується багатий на калій буряк.
Наявність у буряковому соці бору сприяє виробленню статевих гормонів.
Протипоказання
Сирий буряк не варто їсти за порушення роботи кишківника, оскільки рослинні волокна в поєднанні з органічними кислотами і сахарозою можуть викликати розлад шлунка.
Лікування буряком протипоказане гіпотонікам, оскільки цей коренеплід містить речовини, які знижують артеріальний тиск.
За сечокам’яної хвороби пити свіжовичавлений сік буряка теж не варто — в ньому міститься велика кількість щавлевої кислоти, яка утворює в організмі солі, що погано розчиняються.
Через вміст у буряку сахарози ним не слід захоплюватися хворим на цукровий діабет. Свіжовичавлений сік може призвести до спазмів кровоносних судин, тому необхідно, щоб сік спочатку відстоявся (2−3 години) і втратив всі шкідливі леткі фракції, які негативно впливають на організм.
Підготувала Галина Вербицька.