Передплата 2024 ВЗ

Про користь буряку

Буряк був відомий з давніх часів. Цей коренеплід має безліч корисних мікроелементів та вітамінів, які надають йому цінних властивостей. Користь буряків очевидна у лікуванні багатьох захворювань, тому що він має найбагатший набір активних речовин

Буряк
Буряк

Буряк здатен зберігати свої унікальні цілющі властивості протягом всієї довгої зими!

Корисні та цілющі властивості буряку

Ще 2,5 тисячі років тому Гіппо­крат включав цей овоч у список лікарських рослин. Квашеним бу­ряком предки успішно лікували інфекційні захворювання, лихо­манки, шкірні запалення і багато іншого. У XVI столітті Парацельс першим почав лікувати буряком захворювання крові (у тому числі залізодефіцитну анемію). Адже за вмістом заліза, необхідного для крові, з усіх рослинних продуктів тільки часник може позмагатися з буряком.

Цілющі властивості, якими славиться буряк, забезпечуються завдяки великій кількості пожив­них речовин, вітамінів і мінералів. Буряк — джерело каротиноїдів, лютеїну і флавоноїдів. Він багатий на клітковину, вітамін С, магній, залізо, мідь і фосфор.

А за вмістом йоду, необхідно­го кожному з нас для фізичного і розумового розвитку, буряк поступається лише морській ка­пусті.

Також у цьому овочі безліч ві­тамінів групи В і антиоксидантів (каротин, аскорбінова кислота), що борються зі старінням.

Є у ньому і вітамін Р, який ще називають вітаміном молодості за те, що він повертає еластичність кровоносним судинам. Може по­хвалитися буряк і рідкісним віта­міном U, який має протиалергічні властивості і сприяє кращій робо­ті шлунка. Також коренеплід ба­гатий на мінерали (калій, магній, мідь, цинк, кремній, бор).

Буряк цілющий в будь-якому вигляді. Варений, він має хорошу проносну і сечогінну дії, зв’язує і виводить з організму солі важких металів.

Проти хронічних закрепів, по­рушень травлення і хвороб печін­ки корисно вживати його у від­вареному вигляді натщесерце по 100−150 г на день. Варити овоч краще у шкірці, не зрізаючи корін­ців, без додавання солі, під криш­кою, класти буряк у вже киплячу воду.

Крім того, буряк розчиняє від­кладення кальцію в кровоносних судинах, що полегшує роботу серця і мозку. Будучи сильним ан­тиоксидантом, бетаїн, що в ньо­му міститься, покращує фізичну форму і витривалість.

Буряк треба вживати жінкам, які планують вагітність, а також у період вагітності. Він є джерелом фолієвої кислоти, яка запобігає деяким вродженим дефектам у новонароджених.

Бетаїн, що міститься в буря­ковому соці, стимулює функції печінки. Найкраще починати пити буряковий сік у суміші з морквя­ним, у пропорції 1:5, а потім по­ступово збільшувати кількість першого.

Буряк — джерело вітаміну С, який допомагає запобігти астмі. Природний бетакаротин сприяє профілактиці раку легень.

Буряк містить значну кількість вуглеводів, які забезпечують ор­ганізм енергією і сприяють біль­шій витривалості.

Наявність у буряках бетакаротину (вітаміну А) запобігає такому віковому захворюванню очей, як катаракта.

Флавоноїди і вітамін С допо­магають підтримувати здоровими тканини капілярів.

Низький рівень калію в орга­нізмі збільшує ризик інсульту. У цьому випадку рекомендується багатий на калій буряк.

Наявність у буряковому соці бору сприяє виробленню стате­вих гормонів.

Протипоказання

Сирий буряк не варто їсти за порушення роботи кишківника, оскільки рослинні волокна в по­єднанні з органічними кислотами і сахарозою можуть викликати роз­лад шлунка.

Лікування буряком протипоказане гіпотонікам, оскільки цей коренеплід містить речовини, які знижують артеріальний тиск.

За сечокам’яної хвороби пити свіжовичавлений сік буряка теж не варто — в ньому міститься ве­лика кількість щавлевої кислоти, яка утворює в організмі солі, що погано розчиняються.

Через вміст у буряку сахарози ним не слід захоплюватися хво­рим на цукровий діабет. Свіжови­чавлений сік може призвести до спазмів кровоносних судин, тому необхідно, щоб сік спочатку від­стоявся (2−3 години) і втратив всі шкідливі леткі фракції, які нега­тивно впливають на організм.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини