Ходить гарбуз по городу…
Коли дивишся на золотисто-оранжевий гарбуз, виникає відчуття, що він увібрав усю силу й енергію сонця і готовий віддати її нам
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/497985/harbuz.jpg)
Справді - цей осінній овоч дуже корисний, а страви з нього радують своєю поживністю та оригінальністю.
Хімічний склад гарбуза
У гарбузі є цукри, каротин, вітаміни С, В1, В2, В5, В6, Е, РР, дуже рідкісний вітамін Т (сприяє прискоренню обмінних процесів в організмі, згортанню крові й утворенню тромбоцитів), вітамін К (необхідний для згортання крові), жири, білки, вуглеводи, целюлоза, пектинові речовини, мінерали, у тому числі калій, кальцій, залізо (сприяє поліпшенню кольору шкіри), мідь, фтор.
Каротину в гарбузі у п’ять разів більше, ніж у моркві, і в три рази більше, ніж в яловичій печінці. Саме тому офтальмологи рекомендують людям з порушеннями зору вживати гарбуз і гарбузовий сік.
За вмістом заліза помаранчевий гарбуз заслуговує на звання чемпіона серед всіх наявних овочів, з цієї причини його корисно вживати тим, хто хворіє на анемію.
Пектинові речовини, виявлені в гарбузі у великій кількості, сприяють виведенню з організму токсичних речовин і холестерину.
Корисні та лікувальні властивості гарбуза
Гарбуз — корисний продукт, з якого можна готувати не тільки смачні страви, а й використовувати з лікувальною метою і для косметичних процедур. Знавці впевнено стверджують, що з допомогою гарбуза ви можете впоратися з багатьма захворюваннями.
Гарбуз і страви з нього корисні у випадках захворювань серцево-судинної системи (гіпертонія, атеросклероз, набряклість, викликана серцевою недостатністю), гепатиту, холециститу, жовчнокам’яної хвороби, порушень обміну речовин.
Гарбуз вважається кращим овочем для дієтичного харчування. Страви з нього рекомендують включати в раціон для профілактики гострих і хронічних нефриту і пієлонефритів. Завдяки солям калію гарбуз має сечогінну дію.
Гарбуз корисний за діабету. Компоненти гарбуза сприяють регенерації пошкоджених панкреатичних клітин, підвищуючи рівень вироблення інсуліну у крові.
Свіжий сік гарбуза добре пити за хронічних закрепів, запалень сечовивідних шляхів, ниркової недостатності, геморою і нервових розладів. Гарбуз сприяє виведенню з організму солей і води, не подразнюючи при цьому ниркової тканини.
Знахарі вважали, що гарбузовий сік допомагає чоловікам підтримувати свій сексуальний тонус.
За токсикозу у вагітних гарбуз можна використовувати як ефективний засіб проти нудоти.
Гарбузова каша підійде тим, хто хоче схуднути: вона нормалізує обмін речовин і виводить з організму шлаки.
Якщо вас турбує безсоння, на ніч корисно випити гарбузового соку або відвару гарбуза з медом.
Відваром м’якоті гарбуза втамовують спрагу і знижують жар у хворих.
Корисна не тільки м’якоть гарбуза, а й гарбузове насіння. В ньому міститься велика кількість олії (30−50%). У країнах Європи, наприклад, в Австрії, Німеччині і Румунії, гарбузову олію вживають в їжу для приготування різних овочевих салатів.
Розтерте з медом насіння гарбуза — один зі старовинних глистогінних засобів.
Сушене гарбузове насіння корисне чоловікам, ним лікують простатит, для цього на самому початку захворювання щодня натщесерце і увечері слід з'їдати по 20−30 насінин.
Крім того, в насінні гарбуза дуже багато цинку, завдяки якому його корисно їсти за вугрових висипів, жирної лупи, себореї.
Гарбуз у косметиці
Живильна маска для жирної шкіри. У кашку з 3 ст. ложок вареного гарбуза додайте яєчний жовток і чайну ложку меду. Нанесіть маску на обличчя теплою на 10−15 хвилин, а потім змийте холодною водою.
Щоб звузити пори і позбутися вугрів, жирного блиску на лобі і крилах носа, корисно протирати обличчя шматочком гарбуза.
Маска для сухої шкіри. 2 ст. ложки вареного гарбуза добре збийте у блендері і змішайте з 1 ст. ложкою оливкової або іншої рослинної олії. Нанесіть маску на обличчя на 20 хвилин, потім змийте прохолодною водою.
Тонізуючий засіб для шкіри всіх типів. Відтиснути сік з кашки натертого гарбуза. Просочити ним тонкий шар вати, а кашку нанести на марлеву серветку чи безпосередньо на обличчя. Компрес накладають на обличчя на 15−20 хвилин, потім знімають і вмиваються прохолодною водою. Роблять цю процедуру 2−3 рази на тиждень. Тривалість курсу — 15−20 компресів. Бажано чергувати компреси з соку і кашки.
Обережно!
За всієї користі гарбуза є і деякі обмеження щодо його вживання.
Сік гарбуза не рекомендують у випадках будь-яких загострень шлунково-кишкових захворювань.
Підготувала Галина Вербицька.