Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ходить гарбуз по городу…

Коли дивишся на золотисто-оранжевий гарбуз, виникає відчуття, що він увібрав усю силу й енергію сонця і готовий віддати її нам

Гарбуз
Гарбуз

Справді - цей осінній овоч дуже корисний, а страви з нього радують своєю поживністю та оригінальністю.

Хімічний склад гарбуза

У гарбузі є цукри, каротин, ві­таміни С, В1, В2, В5, В6, Е, РР, дуже рідкісний вітамін Т (сприяє при­скоренню обмінних процесів в організмі, згортанню крові й утво­ренню тромбоцитів), вітамін К (необхідний для згортання крові), жири, білки, вуглеводи, целюло­за, пектинові речовини, мінерали, у тому числі калій, кальцій, залізо (сприяє поліпшенню кольору шкі­ри), мідь, фтор.

Каротину в гарбузі у п’ять разів більше, ніж у моркві, і в три рази більше, ніж в яловичій печінці. Саме тому офтальмологи реко­мендують людям з порушеннями зору вживати гарбуз і гарбузовий сік.

За вмістом заліза помаранче­вий гарбуз заслуговує на звання чемпіона серед всіх наявних ово­чів, з цієї причини його корисно вживати тим, хто хворіє на ане­мію.

Пектинові речовини, виявлені в гарбузі у великій кількості, спри­яють виведенню з організму ток­сичних речовин і холестерину.

Корисні та лікувальні властивості гарбуза

Гарбуз — корисний продукт, з якого можна готувати не тільки смачні страви, а й використову­вати з лікувальною метою і для косметичних процедур. Знавці впевнено стверджують, що з допо­могою гарбуза ви можете впора­тися з багатьма захворюваннями.

Гарбуз і страви з нього корисні у випадках захворювань серце­во-судинної системи (гіперто­нія, атеросклероз, набряклість, викликана серцевою недостат­ністю), гепатиту, холециститу, жовчнокам’яної хвороби, пору­шень обміну речовин.

Гарбуз вважається кращим овочем для дієтичного харчуван­ня. Страви з нього рекомендують включати в раціон для профілак­тики гострих і хронічних нефриту і пієлонефритів. Завдяки солям калію гарбуз має сечогінну дію.

Гарбуз корисний за діабету. Компоненти гарбуза сприяють регенерації пошкоджених пан­креатичних клітин, підвищуючи рі­вень вироблення інсуліну у крові.

Свіжий сік гарбуза добре пити за хронічних закрепів, запалень сечовивідних шляхів, ниркової не­достатності, геморою і нервових розладів. Гарбуз сприяє виведен­ню з організму солей і води, не подразнюючи при цьому ниркової тканини.

Знахарі вважали, що гарбу­зовий сік допомагає чоловікам підтримувати свій сексуальний тонус.

За токсикозу у вагітних гарбуз можна використовувати як ефек­тивний засіб проти нудоти.

Гарбузова каша підійде тим, хто хоче схуднути: вона норма­лізує обмін речовин і виводить з організму шлаки.

Якщо вас турбує безсоння, на ніч корисно випити гарбузового соку або відвару гарбуза з медом.

Відваром м’якоті гарбуза вта­мовують спрагу і знижують жар у хворих.

Корисна не тільки м’якоть гар­буза, а й гарбузове насіння. В ньому міститься велика кількість олії (30−50%). У країнах Європи, наприклад, в Австрії, Німеччині і Румунії, гарбузову олію вживають в їжу для приготування різних ово­чевих салатів.

Розтерте з медом насіння гар­буза — один зі старовинних глис­тогінних засобів.

Сушене гарбузове насіння корисне чоловікам, ним лікують простатит, для цього на самому початку захворювання щодня на­тщесерце і увечері слід з'їдати по 20−30 насінин.

Крім того, в насінні гарбуза дуже багато цинку, завдяки якому його корисно їсти за вугрових ви­сипів, жирної лупи, себореї.

Гарбуз у косметиці

Живильна маска для жирної шкі­ри. У кашку з 3 ст. ложок вареного гарбуза додайте яєчний жовток і чайну ложку меду. Нанесіть маску на обличчя теплою на 10−15 хвилин, а потім змийте холодною водою.

Щоб звузити пори і позбутися вугрів, жирного блиску на лобі і крилах носа, корисно протирати обличчя шматочком гарбуза.

Маска для сухої шкіри. 2 ст. ложки вареного гарбуза добре збийте у блендері і змішайте з 1 ст. ложкою оливкової або іншої рослинної олії. Нанесіть маску на обличчя на 20 хвилин, потім змий­те прохолодною водою.

Тонізуючий засіб для шкіри всіх типів. Відтиснути сік з кашки на­тертого гарбуза. Просочити ним тонкий шар вати, а кашку нане­сти на марлеву серветку чи без­посередньо на обличчя. Компрес накладають на обличчя на 15−20 хвилин, потім знімають і вмива­ються прохолодною водою. Ро­блять цю процедуру 2−3 рази на тиждень. Тривалість курсу — 15−20 компресів. Бажано чергувати компреси з соку і кашки.

Обережно!

За всієї користі гарбуза є і деякі обмеження щодо його вживання.

Сік гарбуза не рекомендують у випадках будь-яких загострень шлунково-кишкових захворю­вань.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини