Передплата 2024 ВЗ

Стрес, неправильне харчування, бактерія — найчастіші причини гастриту

Хронічний стрес, їжа «на ходу», любов до фаст-фуду, жирних, гострих, копчених закусок з великою кількістю солі та прянощів, соусів, — все це не може не позначитися на стані шлунково-кишкового тракту.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

«Відчуття печії, важкості, нудоти знайомі практично кожному, тож важливо зробити правильні висновки, адже всім відомо, що хворобі краще запобігти, ніж її лікувати. Тому на перший план виходить профілактика гастриту і виразки — найбільш поширених захворювань органів травлення», — акценує гастроентеролог, лікар вищої категорії Ірина Заболотна.

— У суспільстві існує твердження на кшталт: гастрит є у всіх, тому треба ставитися до нього спокійно. Ви теж так вважаєте?

— Усе частіше гастрит виявляють і у дітей, і у підлітків, і у студентів. Діагноз «гастрит» можна ставити більшості ви­пускників наших шкіл, не кажучи вже про дорослих. Сам собою гастрит не є смер­тельно небезпечним захворюванням. Але якщо цю проблему зі здоров’ям залишити без уваги, не лікувати, не дотримуватися певного раціону харчування, прийому їжі, то рано чи пізно це захворювання призведе до більш небезпечних недуг шлунка — утво­рення виразки і навіть раку.

— Що є причиною розвитку цієї хво­роби?

— Причин багато. Найпоширенішим чинником є порушення принципів правильного харчування, а якщо при цьому людина пе­ребуває в стані нервово-психічної напруги, що переживає кожен із нас, зважаючи на війну, курить і регулярно вживає алкогольні напої, то проблеми з травленням стають її постійними супутниками. Останнім часом велика увага приділяється вивченню вірус­ної етіології гастриту. Чимало доказів, що гастрит можуть спровокувати віруси гер­песу, папіломи, Епштейна-Барра, цитаме­галовірусна інфекція. В останні роки, після відкриття Helicobacter pylori і встановлення зв’язку між цією бактерією та розвитком гастриту, лікарі насамперед скеровують своїх пацієнтів на діагностику Helicobacter, оскільки у 80−90% саме ця бактерія стає основною причиною виразки шлунка і два­надцятипалої кишки.

Є два шляхи зараження цією бактерією: через брудні руки і оральний — під час поці­лунків і використання одних предметів гігієни. Зазначу, що у більшості носіїв бактерії (до 90%) до певного часу нема жодних не­здужань. І ми лікуємо своїх пацієнтів, інфі­кованих цією бактерією, тільки за строгими показниками: наявність ознак виразки, або якщо у батьків пацієнта є чи були настільки ж серйозні захворювання.

— Які характерні симптоми вказують на наявність гастриту?

— Найпоширеніші симптоми хронічного гастриту — печія, нудота, неприємний смак у роті, зниження апетиту, метеоризм, здут­тя живота. Зазвичай до цих симптомів наші майбутні пацієнти ставляться легковажно. Йдуть в аптеку і купують за порадою фар­мацевта препарат від печії. На якийсь час і справді настає полегшення, але незабаром симптоми повертаються у більш важкій формі. Щодо гострого гастриту, то він про­являється ще й болями, відчуттям важкості. Крім того, спостерігаються нудота, блюво­та, слабкість, запаморочення. Якщо це вас турбує - звертайтеся до лікаря. Єдине, що ви можете призначити собі самостійно, — це здоровий спосіб життя, що виключає ку­ріння і вживання алкоголю.

— Що означає поняття «правильне харчування» з точки зору лікаря-га­строентеролога?

— Це обов’язково сніданок. Причому повноцінний сніданок, а не бутерброд на ходу. Підійдуть каші, яйця — практич­но в будь-якому варіанті, крім смажених. Можна використовувати для сніданку й м’ясо, знову ж таки не смажене, а від­варне або запечене. В обід раджу тради­ційні супи. У меню вечері частіше вклю­чати рибу, різні овочеві запіканки. У той же час «правильне харчування» пацієнтів з гастритом та іншими захворюваннями шлунка виключає вживання газованих напоїв, чипсів, суші, чорного хліба, коп­ченостей, фаст-фуду. Також у профі­лактиці гастриту та інших захворювань шлунка важливий режим харчування. Тобто снідати, обідати і вечеряти бажа­но в один і той же час. При цьому не за­бороняються легкі перекуски. Для того, щоб уникнути загострення хвороби, не можна допускати збільшення добового раціону. Харчування треба зробити дро­бовим — часто і маленькими порціями. Тому їжте не менше п’яти разів на день. Відмовляйтеся від «добавки»: безпеч­ний обсяг відповідає розміру стандарт­ної обідньої тарілки, причому без «гір­ки». Можу сказати з упевненістю: якщо людина відмовляється від сніданку чи обіду, захоплюється різними монодієта­ми, то гастриту їй не уникнути.

Індивідуальна профілактика заго­стрення гастриту передбачає також усунення вогнищ інфекції. Причому мова не тільки про лікування гострих інфекційних захворювань, а й про хро­нічні процеси: гайморит, тонзиліт, хо­лецистит, панкреатит, гепатит, коліт, туберкульоз або карієс.

Схожі новини