Стрес, неправильне харчування, бактерія — найчастіші причини гастриту
Хронічний стрес, їжа «на ходу», любов до фаст-фуду, жирних, гострих, копчених закусок з великою кількістю солі та прянощів, соусів, — все це не може не позначитися на стані шлунково-кишкового тракту.
«Відчуття печії, важкості, нудоти знайомі практично кожному, тож важливо зробити правильні висновки, адже всім відомо, що хворобі краще запобігти, ніж її лікувати. Тому на перший план виходить профілактика гастриту і виразки — найбільш поширених захворювань органів травлення», — акценує гастроентеролог, лікар вищої категорії Ірина Заболотна.
— У суспільстві існує твердження на кшталт: гастрит є у всіх, тому треба ставитися до нього спокійно. Ви теж так вважаєте?
— Усе частіше гастрит виявляють і у дітей, і у підлітків, і у студентів. Діагноз «гастрит» можна ставити більшості випускників наших шкіл, не кажучи вже про дорослих. Сам собою гастрит не є смертельно небезпечним захворюванням. Але якщо цю проблему зі здоров’ям залишити без уваги, не лікувати, не дотримуватися певного раціону харчування, прийому їжі, то рано чи пізно це захворювання призведе до більш небезпечних недуг шлунка — утворення виразки і навіть раку.
— Що є причиною розвитку цієї хвороби?
— Причин багато. Найпоширенішим чинником є порушення принципів правильного харчування, а якщо при цьому людина перебуває в стані нервово-психічної напруги, що переживає кожен із нас, зважаючи на війну, курить і регулярно вживає алкогольні напої, то проблеми з травленням стають її постійними супутниками. Останнім часом велика увага приділяється вивченню вірусної етіології гастриту. Чимало доказів, що гастрит можуть спровокувати віруси герпесу, папіломи, Епштейна-Барра, цитамегаловірусна інфекція. В останні роки, після відкриття Helicobacter pylori і встановлення зв’язку між цією бактерією та розвитком гастриту, лікарі насамперед скеровують своїх пацієнтів на діагностику Helicobacter, оскільки у 80−90% саме ця бактерія стає основною причиною виразки шлунка і дванадцятипалої кишки.
Є два шляхи зараження цією бактерією: через брудні руки і оральний — під час поцілунків і використання одних предметів гігієни. Зазначу, що у більшості носіїв бактерії (до 90%) до певного часу нема жодних нездужань. І ми лікуємо своїх пацієнтів, інфікованих цією бактерією, тільки за строгими показниками: наявність ознак виразки, або якщо у батьків пацієнта є чи були настільки ж серйозні захворювання.
— Які характерні симптоми вказують на наявність гастриту?
— Найпоширеніші симптоми хронічного гастриту — печія, нудота, неприємний смак у роті, зниження апетиту, метеоризм, здуття живота. Зазвичай до цих симптомів наші майбутні пацієнти ставляться легковажно. Йдуть в аптеку і купують за порадою фармацевта препарат від печії. На якийсь час і справді настає полегшення, але незабаром симптоми повертаються у більш важкій формі. Щодо гострого гастриту, то він проявляється ще й болями, відчуттям важкості. Крім того, спостерігаються нудота, блювота, слабкість, запаморочення. Якщо це вас турбує - звертайтеся до лікаря. Єдине, що ви можете призначити собі самостійно, — це здоровий спосіб життя, що виключає куріння і вживання алкоголю.
— Що означає поняття «правильне харчування» з точки зору лікаря-гастроентеролога?
— Це обов’язково сніданок. Причому повноцінний сніданок, а не бутерброд на ходу. Підійдуть каші, яйця — практично в будь-якому варіанті, крім смажених. Можна використовувати для сніданку й м’ясо, знову ж таки не смажене, а відварне або запечене. В обід раджу традиційні супи. У меню вечері частіше включати рибу, різні овочеві запіканки. У той же час «правильне харчування» пацієнтів з гастритом та іншими захворюваннями шлунка виключає вживання газованих напоїв, чипсів, суші, чорного хліба, копченостей, фаст-фуду. Також у профілактиці гастриту та інших захворювань шлунка важливий режим харчування. Тобто снідати, обідати і вечеряти бажано в один і той же час. При цьому не забороняються легкі перекуски. Для того, щоб уникнути загострення хвороби, не можна допускати збільшення добового раціону. Харчування треба зробити дробовим — часто і маленькими порціями. Тому їжте не менше п’яти разів на день. Відмовляйтеся від «добавки»: безпечний обсяг відповідає розміру стандартної обідньої тарілки, причому без «гірки». Можу сказати з упевненістю: якщо людина відмовляється від сніданку чи обіду, захоплюється різними монодієтами, то гастриту їй не уникнути.
Індивідуальна профілактика загострення гастриту передбачає також усунення вогнищ інфекції. Причому мова не тільки про лікування гострих інфекційних захворювань, а й про хронічні процеси: гайморит, тонзиліт, холецистит, панкреатит, гепатит, коліт, туберкульоз або карієс.