Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Картка «Нескорених», інклюзивний басейн, кешбек за ліки…

Журналістка «ВЗ» дізнавалася, як на Львівщині дбають про спортивну реабілітацію ветеранів та як їх готують до нового життя

У центрі «Незламні» спеціальна програма відновлення та спортивних тренувань. Фото Львівської ОВА та Миколи ХИЛЮКА
У центрі «Незламні» спеціальна програма відновлення та спортивних тренувань. Фото Львівської ОВА та Миколи ХИЛЮКА

У Львівській області низка громадських організацій, державні реабілітаційні структури допомагають ветеранам війни, які втратили на передовій кінцівки, займатися спортом, щоб у майбутньому вони досягали успіхів у міжнародних змаганнях. Починаючи з 2014 року, відколи триває збройна агресія росії проти України, з лінії вогню повертаються поранені герої. Захисники потребують фізичної і психологічної реабілітації, їх готують до міжнародних змагань Ігри нескорених та Ігор героїв, тренують дух, аби повернутися до повноцінного життя в суспільстві. Що змінилося цього року в форматі фізичної реабілітації Героїв?

Як розповів у коментарі для «ВЗ» начальник управління молоді та спорту Львівської ОВА Роман Хім'як, Львівщина першою в Україні офіційно презентувала проєкт «Ліга Нескорених». Це програма фізичної та ментальної реабілітації ветеранів війни. Амбасадорами проєкту стали відомі українці, зокрема Тарас Тополя — лідер гурту «Антитіла», військовий парамедик 130-го батальйону ТРО ЗСУ, співзасновник благодійного фонду «Антитіла», Марічка Падалко — телеведуча, волонтерка, Віктор Дідух — паралімпійський чемпіон з настільного тенісу, засновник Академії з настільного тенісу, Аліна Михайлова — волонтерка, парамедикиня ЗСУ…

«Спорт — одна з найкращих терапій для ветеранів»

Під час презентації проєкту мужні захисники зіграли баскетбол на інклюзивному спортивному майданчику в Карпатах.
Під час презентації проєкту мужні захисники зіграли баскетбол на інклюзивному спортивному майданчику в Карпатах.

«Ліга Нескорених» — це ціла екосистема ветеранського спорту, яка покликана творити спільноту активних та вмотивованих військових, які своїм прикладом надихатимуть інших до регулярних занять спортом, — продовжує розмову Роман Хім‘як. — Спорт для ветеранів дає багато: мотивацію й силу рухатись далі, попри всі труднощі. З військовими у спортивних тренуваннях та реабілітаціях працює кілька закладів — Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих імені Юрія Липи, Львівський обласний центр «Інваспорт», Центр комплексної реабілітації «Галичина», Західний реабілітаційно-спортивний центр Національного комітету спорту людей з інвалідністю України. У цьому центрі, що на межі Львівської і Закарпатської областей, хлопці теж проходять реабілітацію після поранень. Плюс цієї спортбази — військові не лише тренуються, а й комунікують з атлетами-параолімпійцями світового рівня, серед яких чемпіон 2022 року із Паралімпійських ігор з лижних перегонів Василь Кравчук, дворазовий чемпіон світу з біатлону Павло Баль (у норвезькому Ліллегаммері здобув золоту медаль на чемпіонаті світу у змаганнях з біатлону в індивідуальній гонитві на 12,5 кілометрів), підполковник Збройних сил України Віктор Легкодух (на фронті з 1 березня 2014 року. Мінометний осколок поранив у хребет, пошкоджено спинний мозок. Віктор проходив довгу складну реабілітацію)".

Голова Львівської ОВА Максим Козицький повідомив, що проєкт «Ліга нескорених» розрахований на військових та ветеранів, які проходять реабілітацію на Львівщині. Їх число буде немалим (не уточнив скільки саме. — Авт.), адже саме на території Львівської області функціонують потужні центри протезування, реабілітації та фізичного відновлення — Superhumans center, Західний реабілітаційно-спортивний центр Національного комітету спорту інвалідів України, Державне некомерційне підприємство «Центр комплексної реабілітації «Галичина».

"Люди, які віддають здоров’я на передовій, мають вплив на всі сфери суспільства, — каже Максим Козицький. — Важливо, щоб вони були максимально залучені до розвитку суспільства, додавали у нього те, що вони відчули, захищаючи державу, і ділилися розумінням, чому вони пішли на фронт. Для цього необхідна реабілітація. На Львівщині тривала історія реабілітації та ветеранського спорту, відтак у новому проєкті не починають все з нуля, а будуть використовувати ті знання й інфраструктуру. Будуть створені нові напрями тренувань ветеранів".

Серед проблем — брак реабілітологів. У реабілітації одного військового беруть участь шість-десять фахівців, зокрема фізіотерапевти, ерготерапевти, психологи… На жаль, кількість воїнів, які потрапляють у реабілітаційні центри, зростає, а фахівців з досвідом не додається. Зараз таких фахівців готують два навчальні заклади Львова — медичний університет імені Данила Галицького та університет фізичної культури та спорту імені Івана Боберського. Є і гарна новина — цьогоріч професію реабілітолога в університеті фізичної культури та спорту імені Івана Боберського будуть опановувати в рази більше студентів, ніж минулих років. На державну форму навчання у 150 місць — 750 охочих. Це рекорд за останні роки. У найближче десятиліття професія реабілітолога буде вкрай важливою.

Реабілітологиня та психологиня Національного реабілітаційного центру «Нескорені» Наталія Гродзь каже, спорт — одна з найкращих терапій для ветеранів. Якщо до спорту додати роботу з психологом, то лікування дасть перші плоди уже за пів року.

«Наслідки посттравматичного синдрому — закриття від проблем. Військові кажуть, що в них все добре, насправді це не так, — наголошує моя співрозмовниця. — Уникають соціальних контактів, бо не хочуть запитань від людей про війну та травму. Військові не хочуть чути у свою адресу співчуття та жалю».

До терапії військових ветеранів реабілітаційні центри часто залучають і їхніх рідних. Родичі з військовими беруть участь у скандинавській ходьбі, йдуть в гори, піші мандрівки туристичними місцями… У вересні заплановані плавання на катамаранах та каяках, змагання зі стендової стрільби. Також військовим ветеранам організують змагання з футзалу. Цей вид спорту дозволяє грати в спеціальний футбол навіть тим, хто втратив нижні кінцівки.

«Ліга Нескорених» — не лише про спорт. Це відповідальність бізнесу за реабілітацію ветеранів"

Роман Хім‘як повідомив, що в планах на найближчі роки — зведення мультиспортивних споруд для тренування та фізичної реабілітації захисників. Вони постануть неподалік центрів реабілітації. До кінця цього року в Карпатах, в Самбірському районі, відкриють інклюзивний басейн.

«За рівнем інклюзії цей басейн буде найбільш досконалим в Україні», — наголосив Роман Хім‘як. План максимум — аби усі спортивні центри Львова та області максимально переформатувати під потреби ветеранів з інвалідністю. Бодай, щоб були обладнані пандусами.

«Ліга Нескорених» — не лише проєкт про тренування ветеранів, які втратили на війні кінцівки. Львівщина перша в Україні, каже чиновник управління молоді та спорту Львівської ОВА, де запроваджено «Картку нескореного». Це перепустка для ветеранів у приватні заклади спортивного профілю, аби вони там відновлювали здоров’я та тримали фізичну форму. Наразі приймати ветеранів на таких умовах погодився лише фітнес-центр «Олімп». «Картка нескореного» дає знижки в магазини спортивного обладнання.

«Працюємо з мережею аптек „Здоров‘я“, які готові надати для наших ветеранів та ветеранам деякі ліки по знижках, 20% кешбеку (повернення грошей на банківську картку) за придбання медикаментів в мережі аптек, — наголосив Роман Хім‘як. — Без підтримки бізнесу це складно організувати».

28-річний Дмитро Дідик уже тривалий час проходить реабілітацію у госпіталі ветеранів війн та репресованих імені Юрія Липи, що у Винниках (за десять кілометрів від Львова). На війні чоловік з 2014 року, двічі поранений, отримував контузію. Торік отримав важке поранення розірваним снарядом у Павлівці, що на Донеччині. До війни брав участь в обласних та Всеукраїнських змаганнях з шахів, отримував нагороди.

«Зараз не можу повернутися на фронт до своїх побратимів, бо відновлююся після важкого поранення, — розповідає Дмитро „ВЗ“. — Якщо буду в фізичній формі, піду захищати Україну. Єдина розрада — щоденні тренування, робота з реабілітологами. Щодня граю в шахи, аби відточувати майстерність. У травні цього року брав участь в змаганнях „Ігри Нескорених“, отримав нагороду з настільного тенісу. Це були відбіркові змагання до національної збірної, яка восени поїде на Міжнародні ветеранські змагання Invictus Games у Дюссельдорф. Для мене та моїх побратимів презентація на таких спортивних змаганнях — можливість довести світу, що незламність, це коли сила волі сильніша за тіло».

«Я почав займатися спортом і зрозумів, що володію своїм тілом, — додав підполковник ЗСУ Віктор Легкодух. — Я ставлю перед собою задачі і виконую їх. Працює принцип мети, зусиль та результату. Отримав ментальне та фізичне відновлення».

Схожі новини