Передплата 2024 «Добра кухня»

Як побороти страх перед операцією

Ключова рекомендація — знайти свого лікаря. Без довіри буде складно подолати тривогу

Багато пацієнтів бояться болю, але можливості сучасної анестезіології такі, що болю людина не відчує. Фото Fearapy
Багато пацієнтів бояться болю, але можливості сучасної анестезіології такі, що болю людина не відчує. Фото Fearapy

Мало серед нас знайдеться людей, які зможуть добре виспатися перед хірургічним втручанням, а на ранок у хорошому гуморі й без тремору у кінцівках дати згоду на те, щоб їх відвезли в операційну. Особливо, якщо у житті людини така подія, як операція, відбувається вперше. «Страх у такій ситуації - це нормально, — заспокоює лікар-отоларинголог, ЛОР-хірург Пустомитівської лікарні Юрій Іванович. — Усі ми боїмося невідомого».

Як морально підготуватися до хірургічного втручання

Передусім, наголошує фахі­вець, пацієнту необхідно знайти свого лікаря, якому він до­вірятиме із закритими очима, якого може розпитати про все, що його хвилює, та який зможе розвіяти сумніви. Важливо, щоб лікар поінформував, що буде відбуватися з пацієнтом, почи­наючи від приймального відді­лення й закінчуючи післяопера­ційним періодом.

Операція крок за кроком

У приймальному відділен­ні пацієнту оформляють історію хвороби. Після цього він про­ходить необхідні обстеження та консультації, а далі - поступає у хірургічне відділення, де дізна­ється про розпорядок дня і пра­вила перебування у стаціонарі. Операцію йому проведуть на­ступного дня, й це, мабуть, най­більш бентежний період пере­бування у медзакладі.

Юрій Іванович радить пацієн­там з’ясувати для себе, чого бо­яться найбільше.

  • Це може бути біль, од­нак завдяки сучасним методам анестезії болю людина не від­чує.
  • Дехто переживає, що «не зможе перенести наркозу», але якщо дотримуватися всіх реко­мендацій лікаря, проблем ви­никнути не повинно.
  • Багато побоюється, що «щось може піти не так». «Ризик є завжди, — визнає отоларинго­лог. — Але це питання довіри до лікаря. Той зобов’язаний у де­талях розповісти пацієнту про можливі ускладнення, а пацієнт — про всі проблеми його орга­нізму».

Більшість неприємних або навіть небезпечних ситуацій, які можуть виникнути у ході опера­тивного втручання, лікарі мо­жуть спрогнозувати та в разі їх виникнення швидко розв’язати проблему.

Безпосередньо перед опера­цією лікуючий лікар й анестезіо­лог ще раз проводять розмову з пацієнтом, після чого відвозять його в операційну, де до нього під'єднують різне обладнання, яке протягом втручання буде моніторити показники організ­му. Далі на людину накладають інгаляційну маску, і вона пори­нає у глибокий сон. Тривалість його залежить від обсягу опе­рації.

Після того, як медики за­кінчать свою роботу, пацієнта, який успішно вийшов з наркозу, відвезуть у палату. Втручання — позаду. «Наступний етап — піс­ляопераційний період, і тут тре­ба бути готовим, що в кожного він буде проходити індивідуаль­но», — підсумовує лікар.

Схожі новини