Яблука добре смакують і лікують
Яблука присутні у нашому раціоні практично увесь рік, та саме зараз настала благодатна пора свіжих стиглих та соковитих «райських» плодів. За фізіологічними нормами ми повинні споживати 48 кг яблук на рік, з них 40% - у переробленому вигляді, в першу чергу у вигляді соків
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/495861/iabluka.jpg)
Кажуть: «Яблуко на день — і лікар не потрібен». Тільки, якщо бути точними, то першу частину прислів'я потрібно замінити на «два-три яблука в день…».
Хімічний склад
У яблуці головним чином цінується вміст заліза і вітаміну С, але плід містить бета-каротин, вітаміни А, В1, В2, В5, В6, В9, Н і РР, а також необхідні організму людини мінеральні речовини: калій, кальцій, магній, нікель, молібден, фосфор і натрій. Яблука у великій кількості містять пектин і клітковину, яка благотворно впливає на діяльність шлунково-кишкового тракту.
Корисні та лікувальні властивості яблук
Яблука — не тільки смачні, а й корисні фрукти, які до того ж доступні цілий рік. Їх рекомендують за гіпертонії, анемії, подагри, зниженої кислотності шлункового соку, сечокам’яної хвороби, ожиріння, артриту, запорів і дизентерії. Кислі яблука корисні діабетикам, зменшують головний біль, допомагають від безсоння і нормалізують сон. Терпкі на смак яблука корисні людям з підвищеною ламкістю кровоносних судин.
Яблука краще їсти в сирому вигляді, оскільки після їх термічної обробки втрачається до 70% флавоноїдів. Основні корисні речовини містяться в яблучній шкірці і безпосередньо під нею, тому не варто чистити яблука перед вживанням.
Велика кількість заліза, що міститься в яблуках, робить їх незамінними у лікуванні недокрів'я. Для цього рекомендується протягом дня з'їдати 400−600 г плодів.
Свіжовичавлений яблучний сік корисний у випадках захворювання серцево-судинної, травної та сечостатевої систем, у разі гепатохолециститу, атеросклерозу, інфекцій і застудних захворювань. Сік також активізує діяльність нирок і протидіє утворенню ниркових каменів, володіє вираженою жовчогінною і сечогінною дією, тонізує організм і втамовує спрагу, а також корисний людям розумової праці.
У насінні яблук міститься багато йоду. Тому яблука краще їсти з кісточками. У 5−6 яблучних зернятках міститься добова потреба організму у йоді.
Дослідження показали, що у людей, які регулярно споживають яблука, легені функціонують краще, ніж у тих, хто яблук не їсть, і ризик захворіти респіраторними захворюваннями, такими як астма, у них значно нижчий. Яблука визнані як один із потужних антиоксидантів, що захищають легені від дії тютюнового диму та інших шкідливих домішок, присутніх у повітрі. Тому курцям потрібно їсти багато яблук.
Біологічно активні складові яблук здатні знижувати ризик атеросклерозу. Речовини, що містяться в яблуках і яблучному соку, володіють властивостями, аналогічними властивостями червоного вина, що дозволяє їм знижувати рівень холестерину у крові. Вчені довели, якщо з'їдати за годину до сніданку 2 антонівських яблука (на додаток до звичайного раціону), то це може знизити ризик передчасної смерті від серцевих захворювань на 20%.
Дослідження довели, що флавоноїди і поліфеноли, які містяться в яблуках, мають протипухлинний ефект і зв’язують небезпечні для здоров’я вільні радикали.
Яблука низькокалорійні, але багаті на фруктозу. Вона солодша, ніж сахароза, повільно засвоюється у процесі обміну речовин, а отже, сприяє стабілізації рівня цукру у крові.
Вживаючи яблука з дієтичною і лікувально-профілактичною метою, слід мати на увазі, що, залежно від показань, необхідно добирати сорти яблук, які найбільше підходять за своїми властивостями. Хворим з гастритами, колітами, дискінезією (порушення рухів) жовчних шляхів зі зниженою кислотністю шлункового соку рекомендують свіжі кисло-солодкі яблука. Кашку з цих яблук треба з'їдати вранці замість сніданку, і більше нічого не їсти і не пити протягом чотирьох-п'яти годин (інакше в шлунку будуть утворюватися гази, які тільки посилять хворобу). Таке лікування триває щодня протягом місяця. За гострих і хронічних колітів легкої та середньої тяжкості призначають перетерті солодкі яблука.
В нетрадиційній медицині свіжі стиглі яблука використовуються для лікування закрепів, тоді як яблучний компот застосовувався проти проносів і гастроентериту. З яблук роблять припарки, лікуючи запалення шкіри.
Яблука зменшують засвоєння жирів, мають легкий сечогінний ефект, а їхня клітковина викликає відчуття насичення, тому їх охоче вживають люди, що хочуть схуднути. Для цього влаштовують розвантажувальні (яблучні дні), під час яких з'їдають 1,5−2 кг яблук за 5−6 прийомів. Такі дні корисні також за гіпертонічної хвороби.
Яблука для краси
Споживання яблук благотворно позначається і на зовнішності, запобігаючи появі зморщок і стимулюючи ріст волосся. З яблук можна робити ефективні маски для шкіри.
Маска з натертого яблука дає чудовий зволожувальний ефект. Суху шкіру потрібно попередньо змастити кремом або оливковою (соняшниковою) олією.
Для нормальної шкіри натріть яблуко на тертці, змішайте з чайною ложкою сметани або оливкової олії і чайною ложкою крохмалю. Нанесіть на обличчя і шию на 20 хвилин і змийте теплою водою.
Для жирної шкіри розріжте яблуко на шматочки і зваріть їх у невеликій кількості молока. Інший варіант — 2 столові ложки протертого яблука змішайте з білком курячого яйця. Отриману кашку нанесіть на шкіру на 20 хвилин, змийте холодною водою.
Для сухої шкіри змішайте натерте на дрібній тертці яблуко, чайну ложку меду і столову ложку подрібнених в кофемолці вівсяних пластівців. Нанесіть на обличчя і шию на 20 хвилин, змийте теплою водою.
Якщо вас турбують веснянки, натріть в однаковій пропорції хрін і яблуко. Накладіть на обличчя на 15 хвилин, потім змийте. Веснянки і пігментні плями зблякнуть.
Огрубілу шкіру рук енергійно протягом 2−3 хвилин масажуйте шматочком очищеного яблука. Потім руки вимийте і змастіть кремом.
Обережно!
Кислі яблука не рекомендують вживати у випадках запальних процесів підшлункової залози, виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, гастриту з підвищеною кислотністю.
У яблучних кісточках міститься отруйна речовина — синильна кислота, в невеликих кількостях (3−4 кісточки на день) її концентрація безпечна, навіть корисна. Але якщо вийти за розумні межі, то це загрожує неприємними для здоров’я наслідками.
Підготувала Галина Вербицька.