Передплата 2024 «Добра кухня»

Яблука добре смакують і лікують

Яблука присутні у нашому раціоні практично увесь рік, та саме зараз настала благодатна пора свіжих стиглих та соковитих «райських» плодів. За фізіологічними нормами ми повинні споживати 48 кг яблук на рік, з них 40% - у переробленому вигляді, в першу чергу у вигляді соків

Кажуть: «Яблуко на день — і лікар не потрібен». Тільки, якщо бути точними, то першу частину прислів'я потрібно замінити на «два-три яблука в день…».

Хімічний склад

У яблуці головним чином ці­нується вміст заліза і вітаміну С, але плід містить бета-каротин, ві­таміни А, В1, В2, В5, В6, В9, Н і РР, а також необхідні організму лю­дини мінеральні речовини: калій, кальцій, магній, нікель, молібден, фосфор і натрій. Яблука у великій кількості містять пектин і клітко­вину, яка благотворно впливає на діяльність шлунково-кишкового тракту.

Корисні та лікувальні властивості яблук

Яблука — не тільки смачні, а й корисні фрукти, які до того ж до­ступні цілий рік. Їх рекомендують за гіпертонії, анемії, подагри, зниженої кислотності шлунково­го соку, сечокам’яної хвороби, ожиріння, артриту, запорів і ди­зентерії. Кислі яблука корисні діа­бетикам, зменшують головний біль, допомагають від безсоння і нормалізують сон. Терпкі на смак яблука корисні людям з підвище­ною ламкістю кровоносних судин.

Яблука краще їсти в сирому вигляді, оскільки після їх термічної обробки втрачається до 70% фла­воноїдів. Основні корисні речо­вини містяться в яблучній шкірці і безпосередньо під нею, тому не варто чистити яблука перед вжи­ванням.

Велика кількість заліза, що міститься в яблуках, робить їх не­замінними у лікуванні недокрів'я. Для цього рекомендується протя­гом дня з'їдати 400−600 г плодів.

Свіжовичавлений яблучний сік корисний у випадках захворю­вання серцево-судинної, травної та сечостатевої систем, у разі ге­патохолециститу, атеросклерозу, інфекцій і застудних захворювань. Сік також активізує діяльність ни­рок і протидіє утворенню нирко­вих каменів, володіє вираженою жовчогінною і сечогінною дією, тонізує організм і втамовує спра­гу, а також корисний людям розу­мової праці.

У насінні яблук міститься бага­то йоду. Тому яблука краще їсти з кісточками. У 5−6 яблучних зер­нятках міститься добова потреба організму у йоді.

Дослідження показали, що у людей, які регулярно споживають яблука, легені функціонують кра­ще, ніж у тих, хто яблук не їсть, і ризик захворіти респіраторними захворюваннями, такими як аст­ма, у них значно нижчий. Яблука визнані як один із потужних анти­оксидантів, що захищають легені від дії тютюнового диму та інших шкідливих домішок, присутніх у повітрі. Тому курцям потрібно їсти багато яблук.

Біологічно активні складо­ві яблук здатні знижувати ризик атеросклерозу. Речовини, що міс­тяться в яблуках і яблучному соку, володіють властивостями, анало­гічними властивостями червоного вина, що дозволяє їм знижувати рівень холестерину у крові. Вчені довели, якщо з'їдати за годину до сніданку 2 антонівських яблука (на додаток до звичайного раціону), то це може знизити ризик перед­часної смерті від серцевих захво­рювань на 20%.

Дослідження довели, що фла­воноїди і поліфеноли, які містять­ся в яблуках, мають протипухлин­ний ефект і зв’язують небезпечні для здоров’я вільні радикали.

Яблука низькокалорійні, але багаті на фруктозу. Вона со­лодша, ніж сахароза, повільно засвоюється у процесі обміну ре­човин, а отже, сприяє стабілізації рівня цукру у крові.

Вживаючи яблука з дієтичною і лікувально-профілактичною ме­тою, слід мати на увазі, що, за­лежно від показань, необхідно добирати сорти яблук, які най­більше підходять за своїми влас­тивостями. Хворим з гастритами, колітами, дискінезією (порушення рухів) жовчних шляхів зі зниженою кислотністю шлункового соку ре­комендують свіжі кисло-солодкі яблука. Кашку з цих яблук треба з'їдати вранці замість сніданку, і більше нічого не їсти і не пити протягом чотирьох-п'яти годин (інакше в шлунку будуть утворю­ватися гази, які тільки посилять хворобу). Таке лікування триває щодня протягом місяця. За го­стрих і хронічних колітів легкої та середньої тяжкості призначають перетерті солодкі яблука.

В нетрадиційній медицині сві­жі стиглі яблука використовують­ся для лікування закрепів, тоді як яблучний компот застосовувався проти проносів і гастроентериту. З яблук роблять припарки, лікую­чи запалення шкіри.

Яблука зменшують засвоєння жирів, мають легкий сечогінний ефект, а їхня клітковина викликає відчуття насичення, тому їх охоче вживають люди, що хочуть схуд­нути. Для цього влаштовують роз­вантажувальні (яблучні дні), під час яких з'їдають 1,5−2 кг яблук за 5−6 прийомів. Такі дні корисні та­кож за гіпертонічної хвороби.

Яблука для краси

Споживання яблук благотвор­но позначається і на зовнішності, запобігаючи появі зморщок і сти­мулюючи ріст волосся. З яблук можна робити ефективні маски для шкіри.

Маска з натертого яблука дає чудовий зволожувальний ефект. Суху шкіру потрібно попередньо змастити кремом або оливковою (соняшниковою) олією.

Для нормальної шкіри натріть яблуко на тертці, змішайте з чай­ною ложкою сметани або оливко­вої олії і чайною ложкою крохма­лю. Нанесіть на обличчя і шию на 20 хвилин і змийте теплою водою.

Для жирної шкіри розріжте яблуко на шматочки і зваріть їх у невеликій кількості молока. Інший варіант — 2 столові ложки про­тертого яблука змішайте з білком курячого яйця. Отриману кашку нанесіть на шкіру на 20 хвилин, змийте холодною водою.

Для сухої шкіри змішайте на­терте на дрібній тертці яблуко, чайну ложку меду і столову ложку подрібнених в кофемолці вівсяних пластівців. Нанесіть на обличчя і шию на 20 хвилин, змийте теплою водою.

Якщо вас турбують веснянки, натріть в однаковій пропорції хрін і яблуко. Накладіть на обличчя на 15 хвилин, потім змийте. Веснян­ки і пігментні плями зблякнуть.

Огрубілу шкіру рук енергійно протягом 2−3 хвилин масажуйте шматочком очищеного яблука. Потім руки вимийте і змастіть кремом.

Обережно!

Кислі яблука не рекомендують вживати у випадках запальних процесів підшлункової залози, виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, гастриту з підвищеною кислотністю.

У яблучних кісточках містить­ся отруйна речовина — синильна кислота, в невеликих кількостях (3−4 кісточки на день) її концен­трація безпечна, навіть корисна. Але якщо вийти за розумні межі, то це загрожує неприємними для здоров’я наслідками.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини