Сливова терапія
Слива тішить нас своїм неповторним солодко-кислуватим смаком з кінця літа і до пізньої осені. Вона надзвичайно смачна і у свіжому вигляді, і у вигляді варення або повидла, а сушена слива особливо цінується для приготування узвару, деякі люди навіть маринують сливи і кажуть, що в такому вигляді вони їм дуже подобаються
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/495860/slyva.jpg)
Крім чудових смакових якостей, слива володіє багатьма цілющими і лікувальними властивостями. Вона корисна для організму завдяки своєму багатому вітамінному складу.
Хімічний склад
Слива багата на мінерали, вітаміни та інші важливі для життєдіяльності організму речовини. В середньому у 100 грамах плодів сливи міститься 30 ккал. Вона також багата на білки, вуглеводи, харчові волокна, вільні органічні кислоти, калій, кальцій, натрій, фосфор, магній, хром, цинк, йод, марганець, мідь, фтор, провітамін А, вітаміни В1, В2, В6, РР, С і Е. Особливо багато у сливі вітаміну Р і речовин Р-вітамінної дії, що сприяють зниженню кров’яного тиску, а також зміцненню стінок кровоносних судин. Важливо і те, що вітамін Р зберігається в сливі навіть після її переробки.
Корисні та лікувальні властивості
Свіжі та сушені плоди сливи дбайливо очищають організм від застояних калових мас, токсинів, шлаків, виводять зайву рідину з організму і знімають набряки.
Слива, і особливо чорнослив, діє як проносне, поліпшує травлення і підсилює перистальтику кишківника. Однак це стосується тільки солодких слив. Кислі ж сорти, навпаки, можуть спровокувати закрепи через високий вміст дубильних речовин. Тому солодку сливу рекомендують лікарі у випадках хронічних закрепів, проблем зі шлунково-кишковим трактом, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки. Крім того, слива має жовчо- та сечогінний ефект. Ці властивості корисні за млявого травлення, хвороб нирок і сечового міхура.
Регулярне вживання слив стимулює виведення з організму надлишків солі та води, що корисно літнім людям і тим, у кого є проблеми із зайвою вагою. Крім проносного ефекту, слива дбайливо і надійно дезінфікує кишківник, пригнічуючи ріст патогенних бактерій. Сливи покращують роботу шлунка і нормалізують травлення у людей зі зниженою кислотністю.
Ці плоди здатні виводити з організму холестерин, служать чудовою профілактикою у боротьбі з холестериновими бляшками і запобігають розвитку гіпертонії, хвороб серця, ожирінню, неправильній роботі печінки.
Як наслідок, всі ці корисні властивості слив в кінцевому підсумку допомагають у налагодженні обміну речовин. Тому сливу включають і в дієтичне меню для схуднення, і для лікування порушеного обміну речовин, у тому числі за подагри.
Відвари і соки зі слив рекомендують вагітним, вони насичують мікроелементами організм мами і малюка, пригнічують нудоту за токсикозу.
Слива і її сік корисні після хіміотерапії і у випадках променевої хвороби, оскільки пригнічують дію радіації.
У листі і плодах сливи присутні кумарини — речовини, які перешкоджають утворенню тромбів, виліковують тромбоз і розширюють коронарні судини.
Відвари з листя сливи давно використовують для лікування хвороб серця, гнійних і застарілих ран, стоматиту, кровоточивості ясен і від випадіння волосся.
Смолу сливи використовують для лікування кашлю, сечокам’яної хвороби.
Кісточки сливи містять амінокислоти, флавоноїди і до 40% жирних олій, які не поступаються якістю мигдальній.
Деревина сливи має потогінні властивості, кора жарознижувальні, квітки — проносну дію, їх також застосовують за хвороб печінки, сечового міхура, порушеного обміну речовин.
Застосовують сливу не лише в кулінарії і народній медицині, а й як косметичний засіб, що сприяє омолодженню шкіри і наданню їй пружності.
Протипоказання
З обережністю слід включати сливи в раціон дітей, бо вони можуть спровокувати шлункові болі, розлади шлунково-кишкового тракту, бурчання у шлунку і пронос.
Сливовий сік з обережністю потрібно вживати хворим на подагру і ревматизм, оскільки за цих хвороб в організмі людини обов’язково має бути достатня кількість рідини, а сік зі сливи сприяє її виведенню.
У зв’язку з тим, що в сливовому соці високий вміст цукрів, його не рекомендують хворим на цукровий діабет. Діабетики можуть вживати лише в мінімальних кількостях, і краще — з кислих сортів слив.
Не варто з'їдати за один прийом занадто багато слив, бо таким чином можна перевантажити шлунок, і тоді дискомфорту в животі і газоутворення не уникнути.
Підготувала Галина Вербицька.