Передплата 2024 «Добрий господар»

Сливова терапія

Слива тішить нас своїм неповторним солодко-кислуватим смаком з кінця літа і до пізньої осені. Вона надзвичайно смачна і у свіжому вигляді, і у вигляді варення або повидла, а сушена слива особливо цінується для приготування узвару, деякі люди навіть маринують сливи і кажуть, що в такому вигляді вони їм дуже подобаються

Крім чудових смакових якостей, слива володіє багатьма цілющими і лікувальними властивостями. Вона корисна для організму завдяки своєму багатому вітамінному складу.

Хімічний склад

Слива багата на мінерали, ві­таміни та інші важливі для життєді­яльності організму речовини. В се­редньому у 100 грамах плодів сливи міститься 30 ккал. Вона також бага­та на білки, вуглеводи, харчові во­локна, вільні органічні кислоти, ка­лій, кальцій, натрій, фосфор, магній, хром, цинк, йод, марганець, мідь, фтор, провітамін А, вітаміни В1, В2, В6, РР, С і Е. Особливо багато у сливі вітаміну Р і речовин Р-вітамінної дії, що сприяють зниженню кров’яного тиску, а також зміцненню стінок кровоносних судин. Важливо і те, що вітамін Р зберігається в сливі навіть після її переробки.

Корисні та лікувальні властивості

Свіжі та сушені плоди сливи дбайливо очищають організм від застояних калових мас, токсинів, шлаків, виводять зайву рідину з організму і знімають набряки.

Слива, і особливо чорнослив, діє як проносне, поліпшує трав­лення і підсилює перистальтику кишківника. Однак це стосується тільки солодких слив. Кислі ж сор­ти, навпаки, можуть спровокува­ти закрепи через високий вміст дубильних речовин. Тому солод­ку сливу рекомендують лікарі у випадках хронічних закрепів, проблем зі шлунково-кишковим трактом, виразці шлунка і дванад­цятипалої кишки. Крім того, слива має жовчо- та сечогінний ефект. Ці властивості корисні за млявого травлення, хвороб нирок і сечово­го міхура.

Регулярне вживання слив сти­мулює виведення з організму надлишків солі та води, що корис­но літнім людям і тим, у кого є про­блеми із зайвою вагою. Крім про­носного ефекту, слива дбайливо і надійно дезінфікує кишківник, пригнічуючи ріст патогенних бак­терій. Сливи покращують роботу шлунка і нормалізують травлення у людей зі зниженою кислотністю.

Ці плоди здатні виводити з ор­ганізму холестерин, служать чу­довою профілактикою у боротьбі з холестериновими бляшками і запобігають розвитку гіпертонії, хвороб серця, ожирінню, непра­вильній роботі печінки.

Як наслідок, всі ці корисні влас­тивості слив в кінцевому підсумку допомагають у налагодженні об­міну речовин. Тому сливу вклю­чають і в дієтичне меню для схуд­нення, і для лікування порушеного обміну речовин, у тому числі за подагри.

Відвари і соки зі слив рекомен­дують вагітним, вони насичують мікроелементами організм мами і малюка, пригнічують нудоту за токсикозу.

Слива і її сік корисні після хімі­отерапії і у випадках променевої хвороби, оскільки пригнічують дію радіації.

У листі і плодах сливи присутні кумарини — речовини, які пере­шкоджають утворенню тромбів, виліковують тромбоз і розширю­ють коронарні судини.

Відвари з листя сливи давно використовують для лікування хвороб серця, гнійних і застарілих ран, стоматиту, кровоточивості ясен і від випадіння волосся.

Смолу сливи використо­вують для лікування кашлю, сечокам’яної хвороби.

Кісточки сливи містять амі­нокислоти, флавоноїди і до 40% жирних олій, які не поступаються якістю мигдальній.

Деревина сливи має потогінні властивості, кора жарознижу­вальні, квітки — проносну дію, їх також застосовують за хвороб пе­чінки, сечового міхура, порушено­го обміну речовин.

Застосовують сливу не лише в кулінарії і народній медицині, а й як косметичний засіб, що сприяє омолодженню шкіри і наданню їй пружності.

Протипоказання

З обережністю слід включати сливи в раціон дітей, бо вони мо­жуть спровокувати шлункові болі, розлади шлунково-кишкового тракту, бурчання у шлунку і про­нос.

Сливовий сік з обережністю потрібно вживати хворим на по­дагру і ревматизм, оскільки за цих хвороб в організмі людини обов’язково має бути достат­ня кількість рідини, а сік зі сливи сприяє її виведенню.

У зв’язку з тим, що в сливовому соці високий вміст цукрів, його не рекомендують хворим на цукро­вий діабет. Діабетики можуть вжи­вати лише в мінімальних кількос­тях, і краще — з кислих сортів слив.

Не варто з'їдати за один при­йом занадто багато слив, бо та­ким чином можна перевантажити шлунок, і тоді дискомфорту в жи­воті і газоутворення не уникнути.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини