Передплата 2024 ВЗ

Кабачок — вітамінів кошичок

Кабачок — такий овоч, з якого можна приготувати практично все — від оладок до рагу. А разом з усією цією смакотою подарувати організму багато користі. Велика користь кабачка у тому, що він в будь-якому вигляді чудово впливає на травлення і підтримує здоров’я шкіри. Цікаво, що за своїм складом кабачки практично не відрізняються, незалежно від того, якого вони сорту

Хімічний склад різних сортів ка­бачків майже однаковий. Кабачки містять 94,5% води, 0,6% білків, 5,2% вуглеводів. Кабачок — один з найпоширеніших дієтичних про­дуктів, адже у нього рекордно низька калорійність.

За поживною цінністю цей овоч наближається до огірків, зеленого салату і листового латуку. Кабач­ки цінні тим, що в них містяться дієві компоненти, необхідні для правильного харчування людини. Вони багаті на мінеральні солі, дуже важливі для обміну речовин в організмі людини.

Є в них і мікроелементи — мо­лібден, титан, арсен, алюміній, лі­тій, цинк тощо.

Співвідношення калію і натрію 150:1, що сприятливо позначаєть­ся на водному балансі організму і допомагає йому звільнятися від зайвої рідини.

Кабачки містять вітамін С, а та­кож каротин (провітамін А), вітамі­ни B1, В2, РР, нікотинову кислоту та інші.

Але кабачок унікальний завдя­ки високому вмісту в ньому калію, кальцію, магнію, фосфору, заліза, органічних кислот і білка. Незва­жаючи на те, що цей овоч не виріз­няється смаковими якостями, він є одним з найпоширеніших дієтич­них продуктів завдяки рекордно низькій калорійності! Більше того, речовини, які містяться в ньому, запобігають ожирінню і блокують накопичення в організмі холесте­рину.

Кабачок може стати основою прекрасного салату, але тільки в тому разі, коли плоди молоді, з ніжною зеленою м’якоттю. Повніс­тю дозрілі кабачки використову­ють після термічної обробки.

Кабачок лікує

У вападку захворювань шлун­ково-кишкового тракту рекомен­дується сік з кабачків завдяки його м’якій дії на слизову оболонку шлунка та дванадцятипалої киш­ки. Він активує роботу травного тракту, поліпшує функції шлунка і кишечнику (моторну і секреторну).

Сік містить значну кількість ка­лію і міді, що робить його цінним харчовим продуктом у випадках недокрів'я, нервових і серцевих за­хворювань, гіпертонії. Сік з кабач­ків — продукт дуже низькокалорій­ний, тому рекомендується людям, які страждають від надмірної ваги.

Кабачки корисні для профілак­тики і лікування таких захворювань серцево-судинної системи, як ате­росклероз, гіпертонія і недокрів'я. Вони мають сильну сечогінну дію і сприяють виведенню з організму токсичних речовин, включаючи ра­діонукліди і холестерин.

Деякі компоненти кабачків чу­дово справляються з відновлен­ням глікогену в печінці, плюс сти­мулюють виділення жовчі, тому кабачки корисні за холециститу, гепатиту та інших хвороб печінки.

Багатий вітамінний і мінераль­ний склад, а також легка засво­юваність і низька калорійність роблять кабачки одним з найпопу­лярніших овочів для тих, хто праг­не схуднути.

Крім того, до складу кабачків входять речовини, що є сильними природними антиоксидантами, завдяки чому регулярне вживання кабачків знижує ризик появи і роз­витку онкозахворювань, захищає шкіру і волосся від передчасного старіння і продовжує молодість.

Кабачки володіють і чудовим зволожувальним ефектом, тому їх, як і огірки, найчастіше застосову­ють як головний інгредієнт у різних зволожувальних масках для облич­чя. Кабачкова м’якоть омолоджує, покращує колір і мікроциркуляцію крові у шкірі та захищає її від уль­трафіолетового випромінювання.

З кабачків готують соки, а з його квіток — відвари. Їх застосо­вують з метою профілактики хво­роб травних органів. Крім того, їх вживання покращує стан судин, перешкоджає виникненню атеро­склерозу і заспокоює нервову сис­тему. Особливо корисні для людей похилого віку.

Позитивний ефект спостеріга­ється як від м’якоті, так і від насін­ня. Насіння не смажать, а підсушу­ють у духовці і вживають по 15−25 штук на день. А ще кабачки мають протиалергічну, протианемічну і жовчогінну властивості.

Маски для обличчя

Кабачку приписують вражаю­чі результати у відновленні сухої шкіри. Для цього з м’якоті кабачка роблять маску: нарізають сирий кабачок тонкими скибочками і кладуть їх на обличчя і ділянку де­кольте. Прикривають серветкою. Через 20 хвилин рекомендується зняти кабачки і сполоснути шкіру мінеральною водою.

Жирна шкіра: 3 ст. л. тертого кабачка змішати з 1 ст. ложкою ме­лених вівсяних пластівців. Нанести на обличчя і шию на 20 хвилин.

Візьміть половину кабачка і пропустіть через м’ясорубку. 1 столову ложку отриманої маси розмішайте з такою ж кількістю на­стою звіробою, з 1 чайною ложкою соку алое, і з двома столовими ложками кефіру. Накладіть суміш на обличчя на 15 хвилин, потім змийте прохолодною водою.

Млява, тьмяна шкіра: сік кабачка навпіл з міцною кавою. Тампоном, змоченим в отриманій суміші, зма­щуйте обличчя 2−3 рази на день.

Від зморщок: 3 ст. ложки кабач­кової м’якоті змішати з 1 ст. лож­кою меду. Нанести на обличчя на 20 хв.

Натріть кабачок на дрібній терт­ці, візьміть 1 столову ложку отри­маної маси, додайте 1 чайну ложку меду і стільки ж сметани. Розмі­шайте все і накладіть на обличчя на 10−15 хвилин, потім змийте во­дою кімнатної температури.

За вугрових висипів: 1 столову ложку натертої м’якоті кабачка, кілька крапель олії березових бру­ньок, 1 чайну ложку тертої моркви, все змішати. Маску нанести на об­личчя на 15 хвилин, змити теплою водою.

Зволожувальна маска для рук. Приготуйте кашку з натертого на тертці молодого (не перестиглого) кабачка з тонкою шкіркою. Змі­шайте 2 столові ложки кашки з 1 столовою ложкою подрібнених ві­всяних пластівців. Розітріть суміш, додайте 1 столову ложку свіжого молока і 2 столові ложки сметани. Ретельно перемішайте до отри­мання однорідної маси і нанесіть на шкіру рук. Тримайте 20 хвилин, змийте прохолодною водою.

Обережно!

Кабачки протипоказані у ви­падках захворювання нирок, пов’язаного з порушеним виводом з організму калію, а також хворим на виразку шлунка чи гастрит з під­вищеною кислотністю.

Галина Вербицька.

Схожі новини