Кабачок — вітамінів кошичок
Кабачок — такий овоч, з якого можна приготувати практично все — від оладок до рагу. А разом з усією цією смакотою подарувати організму багато користі. Велика користь кабачка у тому, що він в будь-якому вигляді чудово впливає на травлення і підтримує здоров’я шкіри. Цікаво, що за своїм складом кабачки практично не відрізняються, незалежно від того, якого вони сорту
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/494412/kabachok.jpg)
Хімічний склад різних сортів кабачків майже однаковий. Кабачки містять 94,5% води, 0,6% білків, 5,2% вуглеводів. Кабачок — один з найпоширеніших дієтичних продуктів, адже у нього рекордно низька калорійність.
За поживною цінністю цей овоч наближається до огірків, зеленого салату і листового латуку. Кабачки цінні тим, що в них містяться дієві компоненти, необхідні для правильного харчування людини. Вони багаті на мінеральні солі, дуже важливі для обміну речовин в організмі людини.
Є в них і мікроелементи — молібден, титан, арсен, алюміній, літій, цинк тощо.
Співвідношення калію і натрію 150:1, що сприятливо позначається на водному балансі організму і допомагає йому звільнятися від зайвої рідини.
Кабачки містять вітамін С, а також каротин (провітамін А), вітаміни B1, В2, РР, нікотинову кислоту та інші.
Але кабачок унікальний завдяки високому вмісту в ньому калію, кальцію, магнію, фосфору, заліза, органічних кислот і білка. Незважаючи на те, що цей овоч не вирізняється смаковими якостями, він є одним з найпоширеніших дієтичних продуктів завдяки рекордно низькій калорійності! Більше того, речовини, які містяться в ньому, запобігають ожирінню і блокують накопичення в організмі холестерину.
Кабачок може стати основою прекрасного салату, але тільки в тому разі, коли плоди молоді, з ніжною зеленою м’якоттю. Повністю дозрілі кабачки використовують після термічної обробки.
Кабачок лікує
У вападку захворювань шлунково-кишкового тракту рекомендується сік з кабачків завдяки його м’якій дії на слизову оболонку шлунка та дванадцятипалої кишки. Він активує роботу травного тракту, поліпшує функції шлунка і кишечнику (моторну і секреторну).
Сік містить значну кількість калію і міді, що робить його цінним харчовим продуктом у випадках недокрів'я, нервових і серцевих захворювань, гіпертонії. Сік з кабачків — продукт дуже низькокалорійний, тому рекомендується людям, які страждають від надмірної ваги.
Кабачки корисні для профілактики і лікування таких захворювань серцево-судинної системи, як атеросклероз, гіпертонія і недокрів'я. Вони мають сильну сечогінну дію і сприяють виведенню з організму токсичних речовин, включаючи радіонукліди і холестерин.
Деякі компоненти кабачків чудово справляються з відновленням глікогену в печінці, плюс стимулюють виділення жовчі, тому кабачки корисні за холециститу, гепатиту та інших хвороб печінки.
Багатий вітамінний і мінеральний склад, а також легка засвоюваність і низька калорійність роблять кабачки одним з найпопулярніших овочів для тих, хто прагне схуднути.
Крім того, до складу кабачків входять речовини, що є сильними природними антиоксидантами, завдяки чому регулярне вживання кабачків знижує ризик появи і розвитку онкозахворювань, захищає шкіру і волосся від передчасного старіння і продовжує молодість.
Кабачки володіють і чудовим зволожувальним ефектом, тому їх, як і огірки, найчастіше застосовують як головний інгредієнт у різних зволожувальних масках для обличчя. Кабачкова м’якоть омолоджує, покращує колір і мікроциркуляцію крові у шкірі та захищає її від ультрафіолетового випромінювання.
З кабачків готують соки, а з його квіток — відвари. Їх застосовують з метою профілактики хвороб травних органів. Крім того, їх вживання покращує стан судин, перешкоджає виникненню атеросклерозу і заспокоює нервову систему. Особливо корисні для людей похилого віку.
Позитивний ефект спостерігається як від м’якоті, так і від насіння. Насіння не смажать, а підсушують у духовці і вживають по 15−25 штук на день. А ще кабачки мають протиалергічну, протианемічну і жовчогінну властивості.
Маски для обличчя
Кабачку приписують вражаючі результати у відновленні сухої шкіри. Для цього з м’якоті кабачка роблять маску: нарізають сирий кабачок тонкими скибочками і кладуть їх на обличчя і ділянку декольте. Прикривають серветкою. Через 20 хвилин рекомендується зняти кабачки і сполоснути шкіру мінеральною водою.
Жирна шкіра: 3 ст. л. тертого кабачка змішати з 1 ст. ложкою мелених вівсяних пластівців. Нанести на обличчя і шию на 20 хвилин.
Візьміть половину кабачка і пропустіть через м’ясорубку. 1 столову ложку отриманої маси розмішайте з такою ж кількістю настою звіробою, з 1 чайною ложкою соку алое, і з двома столовими ложками кефіру. Накладіть суміш на обличчя на 15 хвилин, потім змийте прохолодною водою.
Млява, тьмяна шкіра: сік кабачка навпіл з міцною кавою. Тампоном, змоченим в отриманій суміші, змащуйте обличчя 2−3 рази на день.
Від зморщок: 3 ст. ложки кабачкової м’якоті змішати з 1 ст. ложкою меду. Нанести на обличчя на 20 хв.
Натріть кабачок на дрібній тертці, візьміть 1 столову ложку отриманої маси, додайте 1 чайну ложку меду і стільки ж сметани. Розмішайте все і накладіть на обличчя на 10−15 хвилин, потім змийте водою кімнатної температури.
За вугрових висипів: 1 столову ложку натертої м’якоті кабачка, кілька крапель олії березових бруньок, 1 чайну ложку тертої моркви, все змішати. Маску нанести на обличчя на 15 хвилин, змити теплою водою.
Зволожувальна маска для рук. Приготуйте кашку з натертого на тертці молодого (не перестиглого) кабачка з тонкою шкіркою. Змішайте 2 столові ложки кашки з 1 столовою ложкою подрібнених вівсяних пластівців. Розітріть суміш, додайте 1 столову ложку свіжого молока і 2 столові ложки сметани. Ретельно перемішайте до отримання однорідної маси і нанесіть на шкіру рук. Тримайте 20 хвилин, змийте прохолодною водою.
Обережно!
Кабачки протипоказані у випадках захворювання нирок, пов’язаного з порушеним виводом з організму калію, а також хворим на виразку шлунка чи гастрит з підвищеною кислотністю.
Галина Вербицька.