Пахуча травичка
Найчастішим і улюбленим гостем на нашому столі нарівні з петрушкою є кріп
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/491316/krip.jpg)
Назва кріп у перекладі з грецької означає «пахучий». Та кріп не лише пахне, а й користі від нього дуже багато, тому щедро додавайте його до салатів та супів.
Кріп століттями використовується в кулінарії і медицині. Застосовують як насіння, так і листя кропу. Крім терпкості, апетитного аромату і смаку, кріп має безліч лікувальних властивостей, які, здебільшого, забезпечуються монотерпенами (речовинами, здатними, крім іншого, запобігати розвитку пухлин), флавоноїдами, мінералами і деякими амінокислотами.
Рекомендують споживати кріп навесні, коли саме час боротися з весняним авітамінозом. Також варто налягати на кріп тим людям, які мають хвороби шлунково-кишкового тракту: кріп знижує кислотність шлункового соку, зменшує процеси бродіння та здуття кишківника, поліпшує апетит. Застосовують кріп і за гіпертонії та порушеннях серцевого ритму. Настій з кропу заспокоїть нервову систему, допоможе вирішити проблеми зі сном. Але перед тим, як вживати зелень кропу, переконайтесь, що у вас на неї немає алергії.
У зелені кропу велика кількість вітаміну С, вітамінів B1, B2, PP, P, каротину, солей калію, кальцію, фосфору, заліза, мікроелементів. Також — багато клітковини, отже, він, як віник, вимітає з кишківника шкідливі речовини.
У середньому пучку кропу міститься близько 2/3 добової норми вітаміну С. У 100 г кропу — близько 1/5 добової норми фолієвої кислоти. Протипоказань для вживання не виявлено, тому дієтологи рекомендують споживати його усім: і дітям, і дорослим, додаючи до різних страв.
Кажуть, секрет феноменальної потенції у кавказьких чоловіків — у поїданні великої кількості зелені, зокрема кропу. Ще лікарі Стародавнього Китаю готували з кропу зілля для повернення і посилення чоловічих сил своїм імператорам. Кріп був у пошані у єгиптян, індійців Латинської Америки, лікарів Сходу.
Кріп володіє багатьма лікувальними ефектами:
- бактерицидними властивостями, допомагаючи організму «виростити» корисну внутрішню мікрофлору у кишківнику і знищує погану;
- діє як спазмолітик — знімає спазми гладкої мускулатури;
- розширює судини — тим самим полегшуючи притік крові практично до усіх органів тіла;
- може знижувати артеріальний тиск;
- має сечогінну, протизапальну і седативну дії - здатний заспокоювати людину і поліпшувати сон.
Якщо вживати кріп під час застуд і кашлю, він допоможе розріджувати густу і в’язку мокроту і виводити її з організму. Також кріп жовчогінний і допоможе позбутися закрепів. Ще — нормалізує перистальтику кишківника і знижує підвищене газоутворення, тому чай з кропу призначають навіть немовлятам. Кріп пришвидшує загоєння виразок і післяопераційних ран, полегшує симптоми циститу і ниркових захворювань. Його застосовують також як засіб для посилення лактації у матерів, які годують грудьми. Зелень кропу миттєво впорається з головним болем і допоможе заснути тим, у кого безсонні ночі.
Тим, у кого ослаблений зір і часто запалюються очі, а також людям, які працюють в слабо освітлених приміщеннях, теж не слід забувати про кріп. Робіть з його насіння невеликі компреси і кладіть на повіки. Для цього наповніть насінням кропу марлеві мішечки. Опустіть їх на 2 хвилини в окріп, дайте трохи охолонути і теплими накладіть на заплющені очі. Через 15−20 хвилин ви відчуєте, як втома пройде, очі почнуть краще бачити. Можна робити такі компреси і з метою профілактики. Шкіра навколо очей стане здоровішою, розгладяться дрібні зморшки.
Підготувала Галина Вербицька.