Передплата 2025 ВЗ

Пахуча травичка

Найчастішим і улюбленим гостем на нашому столі нарівні з петрушкою є кріп

Кріп
Кріп

Назва кріп у перекладі з грецької означає «пахучий». Та кріп не лише пахне, а й користі від нього дуже багато, тому щедро додавайте його до салатів та супів.

Кріп століттями використову­ється в кулінарії і медицині. Застосовують як насіння, так і листя кропу. Крім терпкості, апе­титного аромату і смаку, кріп має безліч лікувальних властивостей, які, здебільшого, забезпечують­ся монотерпенами (речовинами, здатними, крім іншого, запобігати розвитку пухлин), флавоноїдами, мінералами і деякими амінокис­лотами.

Рекомендують споживати кріп навесні, коли саме час боротися з весняним авітамінозом. Також варто налягати на кріп тим людям, які мають хвороби шлунково-киш­кового тракту: кріп знижує кис­лотність шлункового соку, змен­шує процеси бродіння та здуття кишківника, поліпшує апетит. Застосовують кріп і за гіпертонії та порушеннях серцевого ритму. Настій з кропу заспокоїть нерво­ву систему, допоможе вирішити проблеми зі сном. Але перед тим, як вживати зелень кропу, пере­конайтесь, що у вас на неї немає алергії.

У зелені кропу велика кількість вітаміну С, вітамінів B1, B2, PP, P, каротину, солей калію, кальцію, фосфору, заліза, мікроелементів. Також — багато клітковини, отже, він, як віник, вимітає з кишківника шкідливі речовини.

У середньому пучку кропу міс­титься близько 2/3 добової норми вітаміну С. У 100 г кропу — близько 1/5 добової норми фолієвої кис­лоти. Протипоказань для вживан­ня не виявлено, тому дієтологи рекомендують споживати його усім: і дітям, і дорослим, додаючи до різних страв.

Кажуть, секрет феноменальної потенції у кавказьких чоловіків — у поїданні великої кількості зелені, зокрема кропу. Ще лікарі Старо­давнього Китаю готували з кропу зілля для повернення і посилення чоловічих сил своїм імператорам. Кріп був у пошані у єгиптян, індій­ців Латинської Америки, лікарів Сходу.

Кріп володіє багатьма ліку­вальними ефектами:

  • бактерицидними власти­востями, допомагаючи організму «виростити» корисну внутрішню мікрофлору у кишківнику і знищує погану;
  • діє як спазмолітик — знімає спазми гладкої мускулатури;
  • розширює судини — тим самим полегшуючи притік крові практично до усіх органів тіла;
  • може знижувати артеріаль­ний тиск;
  • має сечогінну, протизапаль­ну і седативну дії - здатний за­спокоювати людину і поліпшувати сон.

Якщо вживати кріп під час за­студ і кашлю, він допоможе роз­ріджувати густу і в’язку мокроту і виводити її з організму. Також кріп жовчогінний і допоможе по­збутися закрепів. Ще — нормалі­зує перистальтику кишківника і знижує підвищене газоутворен­ня, тому чай з кропу призна­чають навіть немовлятам. Кріп пришвидшує загоєння виразок і післяопераційних ран, полегшує симптоми циститу і ниркових за­хворювань. Його застосовують також як засіб для посилення лактації у матерів, які годують грудьми. Зелень кропу миттєво впорається з головним болем і допоможе заснути тим, у кого безсонні ночі.

Тим, у кого ослаблений зір і часто запалюються очі, а також людям, які працюють в слабо освітлених приміщеннях, теж не слід забувати про кріп. Робіть з його насіння невеликі компреси і кладіть на повіки. Для цього на­повніть насінням кропу марлеві мішечки. Опустіть їх на 2 хвилини в окріп, дайте трохи охолонути і теплими накладіть на заплющені очі. Через 15−20 хвилин ви відчу­єте, як втома пройде, очі почнуть краще бачити. Можна робити такі компреси і з метою профілак­тики. Шкіра навколо очей стане здоровішою, розгладяться дрібні зморшки.

Підготувала Галина Вербицька.

Читайте також